Ketil Bjørnstad: Verden som var min. Siste tiåret

Verden som var min

Bind 6 : Siste tiåret

Serie: Verden som var min 6

«Bjørnstad avslutter seksbindsverket "Verden som var min" med en velskrevet velopplagthet, med store doser bekymringer, selvironi og ærlig åpenhet og også med atskillig blink i øyet.»

, VG Terningkast 5

Det siste tiåret i Ketil Bjørnstads storverk Verden som var min er nettopp over. Et dramatisk tiår da det usannsynlige skjedde den 22. juli 2011 og USA fikk Trump til president. Hendelsene vever seg inn i forfatterens eget liv, som også tar en ny vending.

Les mer
Vår pris
169,-
Spar
230,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 169,-
Spar: 230,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Verden av i går

Det siste tiåret i Ketil Bjørnstads storverk Verden som var min er nettopp over. Et dramatisk tiår da det usannsynlige skjedde 22. juli 2011 og USA fikk Trump til president. Hendelsene vever seg inn i forfatterens eget liv, som også tar en ny vending.

Du skal skrive ditt eget liv, lyder det første av bohemenes ni bud. Om det var Hans Jæger selv, eller – som Ketil Bjørnstad skriver i biografien om ham – hans bohemvenner som fant dem på for å parodiere ham, så har i hvert fall Bjørnstad etterkommet budet med glans i sin imponerende romansyklus Verden som var min.

Også vonde minner
«Han ville minnes med kjærlighet. Han ville skrive vondt om færrest mulig mennesker. Likevel kom det vonde opp underveis. Han sitter ved skrivebordet og leter seg tilbake til januar 2010.» 

Det siste tiåret i Ketil Bjørnstads store romanverk er det vi nettopp har lagt bak oss, med terrorisme, klimafrykt, kinafrykt, et oppsiktsvekkende presidentvalg i USA, Brexit og en stadig økende engstelse for hva slags verden vi gir videre til barna våre. Det er også tiåret da begge Ketil Bjørnstads foreldre døde og han tok sats og begynte på et romanverk om tiden han har levd i. Og tiåret endte med forferdelse, da vennen Ari Behn tok sitt eget liv. 

Verden før korona
Denne veven av hendelsene i verden og forfatterens eget liv, med reiser, konserter, refuserte bokmanus, gamle foreldre, venner i nød, gleden over datteren sammen med bekymringen for hennes framtid, er også verdenen vi har levd i. Det er verdenen som var vår også, før koronaen tok jerngrep om inngangen til dette nye tiåret.

Siste tiåret er en erkjennelsesroman der alle lag av et menneskeliv dissekeres i forfatterens kamp for å forstå hva som skjer i verden og i ham selv, på veien mot alderdommen. 

Med Siste tiåret har Ketil Bjørnstad fullført et storverk om vår tid som vil bli stående igjen lenge etter vår tid. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG
Terningkast 5 Marius Wulfsberg, Dagbladet
Terningkast 5 Tor Hammerø, Nettavisen
Terningkast 5 Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 802
ISBN: 9788203268878
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8177384
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Bjørnstad avslutter seksbindsverket "Verden som var min" med en velskrevet velopplagthet, med store doser bekymringer, selvironi og ærlig åpenhet og også med atskillig blink i øyet.»

, VG Terningkast 5

«'Verden som var min' har fra første stund vært en dristig romansyklus i skjæringspunktet mellom selvbiografi og samtidshistorie. (...) Ja, det er en litterær bragd!»

, Dagbladet Terningkast 5

«(...) samla er dette et storverk som vil bli stående som en bauta i Bjørnstads forfatterskap og norsk samtidslitteratur.»

, Nettavisen Terningkast 5

«'Siste tiåret' er en leseverdig avslutning på en ambisiøs, mangfoldig, systematisk komponert romansyklus med mange kvaliteter. »

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5