Inuit

myter og sagn fra Grønland

Tor Åge Bringsværd (Redaktør) ; Arne Ruste (Oversetter) ; Else Færden (Oversetter) m.fl.

Svært strenge livsbetingelser har satt sitt preg på grønlendernes gamle folketro, som vi møter i Inuit. Myter og sagn fra Grønland. Les mer
Vår pris: 378,-

(Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Bare et folk som ser seg selv som en naturlig del av landskap og dyreliv, kan overleve under slike forhold. Alt de trengte, kom fra havets dyr: mat, klær, redskaper, båter, lampeolje. Livet måtte innrettes etter fangstdyrenes årssyklus.

Likevel finnes det ikke noe helvete eller strenge guddommer i grønlandsk tradisjon. Livet etter døden kan tilbringes i himmelen eller i underverdenen under havet - og begge steder er det godt å være. Og kanskje best i underverdenen, der alle fangstdyrene befinner seg.

I livet behøver man ikke bekymre seg om det gode - det gode er godt - i stedet må man bekjempe de onde kreftene. Åndemanerne sørger for balansen i tilværelsen.

Inuittiske sagn er en lang tradisjon av muntlige overleveringer, som først ble nedtegnet fra midten av 1800-tallet.


Tor Åge Bringsværd har redigert og skrevet det innledende essayet til Inuit. Myter og sagn fra Grønland

Tor Åge Bringsværd er forfatter og kjent for de fleste gjennom sine romaner (bl.a. den prisbelønte fembindsserien Gobi) og som redaktør for en rekke bøker med temaer fra så vel Ole Brumm som religiøse og folkloristiske tradisjoner. Allerede i 1966 redigerte Bringsværd boken Det står skrevet, et utvalg av verdensreligionenes hellige skrifter.

Fakta

Intervju Tor Åge Bringsværd