Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Sataniske vers

Boka som satte verden i brann
Sataniske vers er en av etterkrigstidens mest omtalte romaner. Hva er det med boka som har utløst både drap og drapsforsøk?

Med nyskrevet forord av leder av Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum

Les mer

299,-

342,- Spar: 43,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag

Boka som satte verden i brann

Sataniske vers er en av etterkrigstidens mest omtalte romaner. Hva er det med boka som har utløst både drap og drapsforsøk?

Salman Rushdie har måttet leve i frykt for sitt eget og andres liv i over tretti år på grunn av fatwaen som ble utstedt for utgivelsen av romanen Sataniske vers. 12. august i år ble han angrepet med kniv og hardt skadet. Mange leser nå boka for å markere ytringsfrihet. Les den også for dens litterære kvaliteter!

«For meg er Sataniske vers 1980-tallets overlegent viktigste bok – en milepæl på linje med Ulysses, Blikktrommen og Hundre års ensomhet. Det er kanskje den første vellykkede manifestasjonen av en ny type global roman, med kontakt- og dialogmuligheter i alle retninger. Den bærer dessuten fram en idé om forandring som selv har kraft til å forandre, til å smelte sammen, kryssbefrukte. Rushdies bok er ikke bare et eksempel på verdenslitteratur, men et bidrag til en ny verdenskultur.»
Jan Kjærstad

Romanen åpner med at en kapret jumbojet sprenges i luften over Den engelske kanal. To av passasjerene overlever mirakuløst det lange fallet ned på en engelsk strandbredd og opplever en gåtefull forvandling.

«Flyet knakk i to, som en ertebelg når den gir fra seg frøene sine, som et egg når det avslører sitt mysterium. To skuespillere, den svinsende Gibreel og den tilknappede, snuppete Mr Saladin Chamcha, falt som tobakksfnugg fra en brukket gammel sigar. Over, bak, under dem i det tomme rom hang det liggestoler, stereofoniske hodetelefoner, serveringstraller, reisesykeposer, landgangskort, tollfrie videospill, luer med snorer på, pappkrus, ulltepper, oksygenmasker.»

Den ene passasjeren forvandles til en engel, den andre minner etter fallet mistenkelig om en djevel ...

Tittelen på romanen henviser til en muslimsk legende som sier at profeten Muhammed skal ha åpnet for andre guddommer enn Allah, for så å innse at han var blitt forledet av en falsk åpenbaring fra djevelen.

«Når du har lest romanen og vet hva som står her, kan du gjøre deg opp din egen mening om boken. Du vil kan hende undres over hvordan en slik bok kan skape et sånt uforgjengelig sinne», skriver leder av Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, i det nyskrevne forordet til denne utgaven. Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921. Forkortelsen står for «Poets, Editors and Novelists».

«Sataniske vers handler i bunn og grunn mer om helter enn om guder. At noen skriftkyndige med en iransk ayatollah i spissen fant noe anstøtelig i boka, har ikke bare krevet en bisarr blanding av intellektuell kapasitet og krenkelsesiver, men også en mangel på hjerte for bokas dypere budskap.»
Søren Schauser, Berlingske Tidende

 

  • Romanen Sataniske vers ble utgitt i 1988 og kom i norsk oversettelse i 1989
  • Boka ble beskyldt for å være blasfemisk og utløste omfattende protester fra muslimsk hold
  • 14. februar 1989 oppfordret Irans leder, ayatollah Ruhollah Khomeini, muslimer til å drepe Rushdie og andre som hadde vært involvert i utgivelsen av boka
  • En slik oppfordring kalles en «fatwa», det vil si en juridisk vurdering fra en islamsk rettslærd om hva som i en gitt sak er i overensstemmelse med islamsk lov
  • 12. juli 1991 ble den japanske oversetteren av Sataniske vers, Hitoshi Igarishi, stukket ned og drept
  • 11. oktober 1993 ble den norske utgiveren av Sataniske vers, forlagssjef William Nygaard i Aschehoug, skutt og livstruende skadet utenfor sin bolig i Oslo
  • I 1998 erklærte den iranske regjeringen at den ikke vil søke å få dødsdommen fullbyrdet, men myndighetene i Teheran har hele tiden hevdet at en fatwa ikke kan tilbakekalles når personen som utstedte den, er død
  • 12. august 2022 ble Salman Rushdie angrepet og knivstukket i halsen da han skulle holde et foredrag på et kunst- og kultursenter i delstaten New York i USA

Kilde: aftenposten.no

Detaljer

Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788252593297
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 14 cm
Nr
8207186

Utdrag

Om forfatteren

Salman Rushdie. Foto: Shutterstock Editorial/NTB

Salman Rushdie (f. 1947) regnes som en av vår tids største skjønnlitterære forfattere. Han er født i Bombay, men har levd mye av sitt liv i England og etter hvert også i USA. Rushdie har skrevet sytten bøker og er oversatt til over 40 språk. Han fikk sitt gjennombrudd med romanen Midnattsbarn. Med ett slag var han verdensberømt. For denne fikk han Bookerprisen i 1981 og «Bookerprisenes Booker» i 1993 og i 2008 «Den beste Booker». Sataniske vers (1988) ble en merkestein i kampen for ytringsfriheten da det iranske regimet utlyste sin fatwa over forfatteren i 1989. Maurerens siste sukk fikk Whitbreadprisen i 1995 og EUs Aristeion-pris for litteratur i 1996. I 2007 ble Salman Rushdie slått til ridder for sine fortjenester til litteraturen. Han er medlem av The Royal Society of Literature og Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres.

Kunders vurdering

Bøker som ligner på Sataniske vers:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Sapiens

Yuval Noah Harari
Innbundet 
409,- 449,-

Sulten

Jan Ivar Nykvist
Innbundet 
480,- 549,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv