Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Byens spor

Maj

«Forfatterens språk er noen ganger som poesi, andre ganger flommer det av ordrike kaskader som nærmer seg Mykle...litteraturens øverste klasse»

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

I 40 år har Lars Saabye Christensen tatt oss med rundt i denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den. Nå gjør han det igjen - tar oss med til en by og en tid som var. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager

Småbarnsmoren Maj er blitt enke. Da Ewald gikk bort, måtte livet i familien Kristoffersen gå videre uten forsørgeren. Maj setter seg som mål å få en jobb for å skape et godt liv videre for seg selv og barna Jesper og Stine. Så får hun heller tåle skråblikkene fra bedrevitende naboer og bekjente som lurer på hvordan hun skal klare å følge opp barna samtidig som hun er på jobb hele dagen. 

Maj erobrer en skanse
På dagtid arbeider nemlig Maj som sekretær i Ewalds gamle firma, reklamebyrået Dek-Rek. Driftig og initiativrik som hun er, tar det ikke lang tid før hun bidrar med atskillig mer enn sekretæroppgaver. Mennene må motvillig innse at Maj har verdifull kunnskap om målgruppen deres, voksne kvinner. Hun blir raskt en svært viktig bidragsyter i utviklingen av nye kampanjer for reklamebyråets kunder. Direktør Rudjord må noe motvillig innrømme for seg selv at denne sterke kvinnen faktisk er viktigere for firmaet enn det hennes mann i sin tid var. 

«... i litteraturens øverste klasse.»

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

I lys av det siste årets metoo-hendelser er det tankevekkende å bli tatt med tilbake til etterkrigsårene, til en tid da kvinners rolle i stor grad var definert av mennene rundt dem, og menn tok sine privilegier som en selvfølge og tok seg til rette. Det er ikke til å unngå at det oppstår misunnelse og rykter i firmaet etter hvert som Maj blir tatt under vingene hos Rudjord. 

Fordømmende blikk
Det er ikke bare det at Maj «forsømmer» barna og gjør det skarpt på jobben som er egnet til å skape reaksjoner hos andre. Samtidig som etterkrigsårene var en tid preget av vekst, gjenreising og optimisme, var det også en tid styrt av fordommer og regler, ikke minst uskrevne regler. Med et slikt bakteppe begynner selvsagt ryktene raskt å gå når Maj treffer en ny mann, en gammel kjenning av familien, nemlig sønnen Jespers pianolærer, Enzo Zanetti. 

Og hjemme i den lille leiligheten vokser Jesper til; skolegutten er i ferd med å bli en ung mann, og det er ikke bare hos Maj kjærlighetslivet blomstrer. 

«... viser igjen hvor begavet Lars Saabye Christensen er som roman-poet.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

 

 

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
539
ISBN
9788202588755
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Byens spor
Format
14 x 21 cm
Nr
8130884
Serie
Byens spor 2

Utdrag

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Anmeldelser

«Forfatterens språk er noen ganger som poesi, andre ganger flommer det av ordrike kaskader som nærmer seg Mykle...litteraturens øverste klasse»

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

«Lars Saabye Christensen strør om seg med finslipte litterære gullkorn, spreke ordleker og overraskende assosiasjoner i denne praktfulle romanen.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Det er en sår bok fylt med vemod over en tid som ble slitt mellom troen på en åpnere framtid og fellesskapets behov for sosial kontroll. Det er Lars Saabye Christensen på hjemmebane. Det er forfatteren på sitt beste.»

Leif Gjerstad, Bok365

«Og jeg må bare få gjenta hvor imponert jeg igjen blir over Lars Saabye Christensen. Det er som om han bare sitter der og nærmest klimprer på tastaturet, før han med ett har improvisert fram nok en formfullendt roman i en serie jeg spår en like stor suksess som Halvbroren.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Saabye Christensen skriver innfallsrikt og elegant, og alltid lettlest. Burlesk humor på grensen til farse balanseres mot melankolien som ligger i bunn. I starten kan man føle at boka flyter i overkant lett, men forfatteren fester etter hvert grepet så til de grader... Er det virkelig et år til neste bok?»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Byens spor er en af de mest dragende, intime og nære fortællinger, jeg har læst.»

Iben Tandgaard, Kristeligt Dagblad

«Læseren følger åndeløst med ind under huden på romanpersonerne, man hører, hvad de hører, ser, hvad de ser, mens fortidens Oslo rejser sig af tågen med sin tidsånd af små butikker og begivenheder, beskedenhed og knuste drømme.» «Vi ser frem til tredje del af Oslo-trilogien. Det bliver svært at vente.»

Marie Louise Kjølbye, Information

«I en forlengelse av denne bokas kjærlig-realistiske Oslo-skildring står både bevaring og fornying som åpne muligheter for hovedstadens omsorgsfulle litterære byantikvar.»

Janneken Øverland, Klassekampen

«Eminent er et stort ord. Alligevel ligger dete ligefor, når man skal vurdere andet bind af Lars Saabye Christensens erindringsroman Byens spor.» «Det er ikke nyt, at Lars Saabye Christensen er en på samme tid skarp og kærlig mesterfortæller. Det viste han med den nu 17 år gamle Halvbroderen, som hurtigt fik klassikerstatus. Den ny trilogi er allerede efter bind to godt på vej ind i samme liga»

Birte Weiss, Weekendavisen

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Byens spor:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stormen
3 for 2

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
299,- 479,-
 

Pilegrim

Jens Henrik Jensen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv