– Alle bøkene i serien står i bokhylla for gjentatt lesning. Kan anbefales. Og skulle du tilfeldigvis (som meg) være fra Majorstuen/Marienlyst der mye av handlingene er lagt, ja da må du bare lese. Alt er gjenkjennbare 😊.
Byens spor
«Med Skyggeboken har Lars Saabye Christensen fullført sin trilogi på en måte som sikrer at Byens spor vil bli stående som et hovedverk i den snart 66-årige Oslo-mannens forfatterskap.»
Leif Gjerstad, Bok365.no
Byens spor vil bli stående som et av Lars Saabye Christensens hovedverker. Med Skyggeboken kunne han knapt ha skapt en vakrere oppsummering av sitt eget forfatterskap! Les mer
En fortelling som setter spor
'Skyggeboken' er blitt en medrivende avslutning på et storslått verk skrevet av en forfatter hardt rammet av sykdom, og som gjør opp status over liv og livsverk.
«Min første cellegiftkur: jeg sitter i en elektrisk lenestol på avdeling for blodsykdommer, Ullevål. Sonden er festet til underarmen, posen med den blanke væsken henger i et stativ som har hjul. Jeg kan altså ta meg en runde, hvis jeg ønsker det. Jeg ønsker ikke det.»
«Livet er den tiden det tar å dø»
I Byens spor. Skyggeboken er det en ny Lars Saabye Christensen vi møter. Under arbeidet med romanverket ble han rammet av kreft og gjennomgikk cellegiftbehandling mens han skrev. Situasjonen han var i, har gjort at Skyggeboken ikke bare er blitt en storslått avslutning på verket om Maj Kristoffersen og hennes familie i etterkrigstidens Oslo, den er også blitt et tankevekkende tilbakeblikk på et levd liv, og ikke minst på et av våre fremste forfatterskap.
Ved flere anledninger gjennom teksten opplever vi at forfatteren kommer til syne med sine egne refleksjoner rundt sykdomsforløpet og egne reaksjoner på dette. Og mens romanens hovedpersoner beveger seg gjennom Saabyes univers, er det nærmest umulig å ikke støte på personer og hendelser vi kjenner fra tidligere bøker hos Saabye Christensen. Nær sagt umerkelig krysser de hverandres spor, og bli ikke overrasket om det også dukker opp fire gutter ved navn Kim, Gunnar, Sebastian og Ola, bedre kjent som The Beatles. De har alle levd sitt liv i denne byen, og de hører alle sammen hjemme i denne byens spor.
Byens lyder
Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Sentralt i Byens spor står Maj Kristoffersen og hennes familie, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i, men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Og selvsagt kvinnene i Røde Kors, som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad.
Majs barn er blitt voksne, og tidene forandrer seg. De skal alle over i en ny livsfase. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem når nye dører åpner seg og de gamle lukkes. Og som mor blir det nye prøvelser for Maj når de unge gjør sine mer eller mindre veloverveide valg i en periode preget av studentopprør og EEC-kamp. Men som Byens spor har vist oss tidligere, denne byen er vokst fram takket være sterke kvinner som har gått foran, det er neppe noen grunn til at det skal endre seg med neste generasjon ...
Skyggeboken er ikke bare et tilbakeblikk på en tid og verdier som ikke kommer tilbake, den byr også på en god del dramatikk i situasjoner som er like aktuelle i dag som ved overgangen fra 1960-tall til 70-tall. Vi røper ikke her hvem som gjør hva eller hvem som blir utsatt for noe når vi sier at det handler om alt fra voldtekt og abort til mental helse og ensomhet, og disse temaene behandles med den respekten de krever og fortjener.
Hvem er vi som bor i dette landet?
Lars Saabye Christensen har lagt øret inntil byen og lyttet til dens spor. Med finstemt følsomhet avlytter han hver enkelt rille. Han ser lyset kaste skygger den ene veien når sola går ned over byen som en gang var, og den andre veien når sola står opp over en by som våkner til en ny tid. Uvegerlig reiser spørsmålet seg: Hvem er vi som bor i denne byen, dette landet og denne tiden - og hvem vi vil være?
Skyggeboken er en medrivende, storslått og tankevekkende avslutning på trilogien Byens spor.
Kundevurdering:
Alle bøkene i serien står i bokhylla for gjentatt lesning. Kan anbefales. Og skulle du tilfeldigvis (som meg) være fra Majorstuen/Marienlyst der mye av handlingene er lagt, ja da må du bare lese. Alt er gjenkjennbare 😊.Liv Nyke
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 542
- ISBN
- 9788202588762
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2019
- Originaltittel
- Byens spor
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8147973
- Serie
-
Byens spor 3
Utdrag
Om Byens spor 1 og 2
Bok 1, Ewald og Maj
«Meget rørende og inntagende historiefortelling.»
Nordjyske
«Etterlatte notatbøker blir til stor litteratur.»
Berlingske Tidende
«En utgivelse, som ånder av kvalitet fra ende til annen (...) Legger grunnlaget til en praktfull trilogi.»
Politiken
«Én av Nordens aller største forfattere, en historieforteller av Guds nåde.»
Information
«Lars Saabye Christensen skriver så du jevnt humrer, av og til ler høyt. Men den karakteristiske sårheten er sterkt nærværende både i og mellom linjene. Enda mer enn før.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5
«[...] et portrett formulert med den poetiske melankoli som kjennetegner Saabye Christensen på sitt aller beste.»
Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5
«Men her viser Saabye Christensen også for alvor klo som forfatter. Både i disse referatene, men kanskje først og fremst i de meningsladede replikkvekslingene menneskene imellom, dirrer det en helt særegen språklig musikalitet fra en av våre fremste litterære impresjonister.»
Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 5
«En fortelling som når langt inn i hjerterøttene. Varme, sympati og evne til å leve med er kjennetegn for denne romanen som skildrer livet i Oslo rett etter andre verdenskrig.»
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen, terningkast 5
«Forfattaren greier å skape ein nerve i dette heilt vanlege, som gjer at det kjennest som djupt relevant å få vite kva enkefru Vik føler når ho blir invitert på restaurant av ein litt for ivrig enkemann. Slik opnar romanen opp for ei av dei edlaste sidene ved skjønnlitteraturen: nemleg vår evne til å leve oss inn i og føle med andre menneske. Alle har sitt å stri med, ikkje minst Jesper som eg er nokså sikker på å møte att i ei anna bok.»
«Her er han på sitt beste. Måtte han bli verande her framover.»
Marta Norheim, NRK
«Byens spor er på mange måter det leserne vil ha. (...) Kombinert med Lars Saabye Christensens helt særegne grep kan dette bli en gjenganger i 'På nattbordet' i lang tid.»
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv
«Når ein blir dratt inn i kvardagslivet til personane og fengsla av gleder og sorger og små og store utfordringar, er det godt å vite at dette er første band i ein trilogi. Vi skal tilbake dit om ei stund.»
Ingvild Bræin, Dag og Tid
«At Saabye Christensen igjen legger en roman hit, gjør at vi føler oss hjemme; som om man hopper inn i fortsettelsen av ett, stort verk. Nå har Saabye Christensen skrevet så mye, og så variert, at det ikke er hele historien om hans forfatterskap. Men når han enda en gang skriver fra dette geografiske området i byen, i det hullet han har boret i så mange ganger, kommer også forventningene om at han virkelig har funnet gull.»
Kristian Hegertun, Vårt Land
«Det er et fint første bind, en roman av den typen som ikke roper høyt, men som bæres av fine personportretter og visdom forkledd som funklende gullkorn, og som igjen befester Lars Saabye Christensens stilling som Oslos fremste heimstaddikter.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
«Men det er jo dette han vil vise oss: alle detaljene, blikkene og gestene, alt det sanselige og menneskelige som vi går glipp av i vår tid, med blikket klistret til en Iphone. Jeg tror ikke jeg tar helt feil hvis jeg sier at fansen, den gamle kjernen, kommer til å kose seg glugg med akkurat dette perspektivet.»
Mari Grydeland, Aftenposten
«Det er en begivenhet at Fagerborgs svar på Charles Dickens utgir første bind i en ny romanserie. Denne gangen er funnet av dagboka til fortellerens mor, som jobbet i Røde Kors, utgangspunkt for intrigen. Full av engasjerende skikkelser og minnerike stemninger.»
Litteraturkritiker Frederik Wandrup anbefaler i Arendals Tidende
«Her er han virkelig på hjemmebane – så vel tematisk som språklig. Romanen er å regne som en byvandring med høyt litterært og historisk innhold.»
«Det er en friskhet, en frekkhet og en lekenhet hos Saabye Christensen som nesten savner sidestykke i moderne norsk skjønnlitteratur. Han kan til og med få standardfraser og klisjeaktige vendinger til å skinne bare ved å vri litt på ordstillingen eller sette det hele inn i nye sammenhenger.»
Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse.no
Bok 2, Maj
«Lars Saabye Christensen strør om seg med finslipte litterære gullkorn, spreke ordleker og overraskende assosiasjoner i denne praktfulle romanen.»
Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 6
«Forfatterens språk er noen ganger som poesi, andre ganger flommer det av ordrike kaskader som nærmer seg Mykle ... litteraturens øverste klasse»
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen, terningkast 6
«Det er så elegant, det er så lett og det er et slikt driv i språket hans som gjør at jeg som leser blir sittende/liggende og smile av formuleringsevnen hans. (...) Nå har vi kommet fram til slutten av 50-tallet og nedtellinga har allerede begynt til bind tre i denne fantastiske delen av Lars Saabye Christensens enorme forfatterskap. Kan noen der ute være så snill å fortelle en av Norges-historiens største forfattere at vi vil ha mange flere bind? Jeg vil være med disse personene og dette miljøet hele veien - uansett hvordan det ender.»
Tor Hammerø, Nettavisen, terningkast 6
«Det er en sår bok fylt med vemod over en tid som ble slitt mellom troen på en åpnere framtid og fellesskapets behov for sosial kontroll. Det er Lars Saabye Christensen på hjemmebane. Det er forfatteren på sitt beste.»
Leif Gjerstad, Bok365, terningkast 6
«Og jeg må bare få gjenta hvor imponert jeg igjen blir over Lars Saabye Christensen. Det er som om han bare sitter der og nærmest klimprer på tastaturet, før han med ett har improvisert fram nok en formfullendt roman i en serie jeg spår en like stor suksess som 'Halvbroren'.»
Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5
«Saabye Christensen skriver innfallsrikt og elegant, og alltid lettlest. Burlesk humor på grensen til farse balanseres mot melankolien som ligger i bunn. I starten kan man føle at boka flyter i overkant lett, men forfatteren fester etter hvert grepet så til de grader ... Er det virkelig et år til neste bok?»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5
«Av skjønnlitterære bøker dette året står Lars Saabye Christensens roman Byens spor for meg i en særklasse.»
Audun Mosevold, Dagen
«I en forlengelse av denne bokas kjærlig-realistiske Oslo-skildring står både bevaring og fornying som åpne muligheter for hovedstadens omsorgsfulle litterære byantikvar.»
Janneken Øverland, Klassekampen
«Eminent er et stort ord. Alligevel ligger dete ligefor, når man skal vurdere andet bind af Lars Saabye Christensens erindringsroman Byens spor.»
«Det er ikke nyt, at Lars Saabye Christensen er en på samme tid skarp og kærlig mesterfortæller. Det viste han med den nu 17 år gamle 'Halvbroderen', som hurtigt fik klassikerstatus. Den ny trilogi er allerede efter bind to godt på vej ind i samme liga.»
Birte Weiss, Weekendavisen
«Læseren følger åndeløst med ind under huden på romanpersonerne, man hører, hvad de hører, ser, hvad de ser, mens fortidens Oslo rejser sig af tågen med sin tidsånd af små butikker og begivenheder, beskedenhed og knuste drømme.»
«Vi ser frem til tredje del af Oslo-trilogien. Det bliver svært at vente.»
Marie Louise Kjølbye, Information
«Byens spor er en af de mest dragende, intime og nære fortællinger, jeg har læst.»
Iben Tandgaard, Kristeligt Dagblad
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Med Skyggeboken har Lars Saabye Christensen fullført sin trilogi på en måte som sikrer at Byens spor vil bli stående som et hovedverk i den snart 66-årige Oslo-mannens forfatterskap.»
Leif Gjerstad, Bok365.no
«... et bevegende mesterverk som samtaler med et stort forfatterskap, med sviket og kjærligheten og med døden.» (...) « Skyggeboken, avslutningsbindet i Lars Saabye Christensens trilogi «Byens spor», er ikke bare omfangsrik, original, ambisiøs, mangfoldig. Den er intim og gripende, båret av et eksistensielt alvor, en personlighetens tyngde, som enda engang illustrerer dikterens kunstneriske credo (...)»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad
«Skyggeboken er en meget sterk roman, som henger i lenge. Og ja, den er litt morsom også.»
Ole Jacob Hoel, Adressavisen
«Det er gripende, i passasjer glitrende. Og du skal ha et lesehjerte av stål for ikke å bli dypt beveget ...»
Cathrine Krøger, Dagbladet
«Forfatteren serverer metaforer og bilder som får leseren til å juble.»
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen
«... en emosjonell berg-og dalbane å lese - og en engasjerende og tett befolket avslutning på en trilogi som vil bli stående som et høydepunkt i forfatterskapet.»
Sindre Hovdenakk, VG
«Lars Saabye Christensens innblanding i egen roman gjer sterkt inntrykk. [...] Begeistringa mi handlar elles om den tidskolorittmetta handlinga, og om personane Christensen nok ein gong gjer levande for meg. Det handlar om klassiske, vakre Christensen-formuleringar [...]»
Ingvild Bræin, Dag og Tid
«Byens spor er et monumentalt minnesmerke over fortid og samtid.» «Det fungerer, alt sammen. Byens spor – Skyggeboken er en strålende avslutning på trilogien om Oslo og Norge i tiårene etter krigen.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
«Lars Saabye Christensen lager varmende mimrelitteratur, med mange språklige godbiter.»
Mari Grydeland, Aftenposten
«Lars Saabye Christensen tillet seg både sidespor og sidesprang i siste roman av Oslo-trilogien Byens spor. Dette dyttar trebindsverket litt ut av vater. Akkurat det som skulle til for å gjere trilogien nødvendig. Ja, nødvendig.»
Marta Norheim, NRK
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Et spennende, velskrevet mesterverk!!
– Likte boka godt - likte hele serien.
– Noe av det bedre fra Saabye Christensen . En sann fornøyelse å lese boka.
– Byens spor skyggeboken