Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Svarte kong Baltasar

de hellige tre konger: rase, religion og politikk

«[...] en særdeles innbringende jakt inn i både kunsthistorien, kirkehistorien og teologien. [...] en bok som fortjener et bredt publikum [...] rikt og vellykket illustrert med bilder som gir forfatteren anledning til å diskutere hvordan den religiøst ins»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

De hellige tre konger er et av de mest kjente religiøse ikoner som finnes. Det har sin opprinnelse i en fortelling i Matteusevangeliet, om «vismennene fra Østen» som kom for å tilbe barnet Jesus. Det er vidt spredt i kirkekunst gjennom århundrer, og som folkefromhet, særlig gjennom julekrybber. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag
De hellige tre konger er et av de mest kjente religiøse ikoner som finnes. Det har sin opprinnelse i en fortelling i Matteusevangeliet, om «vismennene fra Østen» som kom for å tilbe barnet Jesus. Det er vidt spredt i kirkekunst gjennom århundrer, og som folkefromhet, særlig gjennom julekrybber. Der er de hellige tre konger blitt et symbol på det universelle og verdensomfattende ved kristendommen.

Men hva skjer når kongene havner i en kryssild av debatt om rasisme, kolonihistorie og slavehandel? Kirken Ulmer Münster i Tyskland hadde en 100 år gammel julekrybbe, som hvert år hadde en sentral plass i advents- og juletiden. Men i 2020 ble det annerledes. I lys av Black Lives Matter- bevegelsen, som .kk stor oppslutning i Tyskland, og debatten om rasisme som fulgte, fant menighetsrådet at den svarte kongen hadde klart rasistiske trekk. Det bestemte derfor at gruppen med de hellige tre konger ikke skulle stilles opp i juletiden i 2020. Avgjørelsen .kk enorm mediedekning og skapte diskusjon.

I denne boka forteller Halvor Moxnes om hvordan legenden om vismennene vokste og ble til historien om de hellige tre konger som fikk et eget liv og senere universell betydning. Men hvordan hadde det seg at den ene kongen ble fremstilt svart? Moxnes bruker historien om de hellige tre konger som et prisme til å vise hvordan religiøse tradisjoner er en del av politiske sammenhenger, og til å vise at kirken er nødt til å møte rasismens utfordringer, globalt og lokalt.

Detaljer

Forlag
Dreyers forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
169
ISBN
9788282656085
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Originaltittel
Svarte kong Baltasar
Format
25 x 18 cm

Anmeldelser

«[...] en særdeles innbringende jakt inn i både kunsthistorien, kirkehistorien og teologien. [...] en bok som fortjener et bredt publikum [...] rikt og vellykket illustrert med bilder som gir forfatteren anledning til å diskutere hvordan den religiøst ins»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Halvor Moxnes formidler glitrende hvordan religion og storpolitikk har formet vårt blikk på de hellige tre konger - og hvordan én av dem endte opp som rasistisk stereotypi. [...] Leseren kan vente seg noen øyeåpnere.»

Gro Smørdal Steinsland, Vårt Land

«Moxnes framstiller historien om 'Svarte kong Baltasar' nesten like spennende som en krimgåte.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«En bok som på briljant vis tar tak i noe kjent og kjært - julens tre hellige konger . og lar oss se dem med helt nye øyne.»

Siri Lindstad, Forskerforum

«Moxnes forholder seg uanstrengt til et par tusen års historie [...] Moxnes. lesning av evangeliene er subtil og detaljert. Den er et prakteksempel på hvor mye det er å hente selv i tekster som er så velkjente som juleevangeliet, hvis man går tett nok inn»

Espen Hauglid, Morgenbladet

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Svarte kong Baltasar:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-
 
Norge
3 for 2

Norge

Reidar Müller
Innbundet 
249,- 449,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv