– Veldig bra bok for oss som er opptatt av det vi spiser. Nå venter jeg på en bok om palmeolje, som dessverre blir brukt i stor utstrekning av mange produsenter og som fører til ødeleggelse av regnskogen i Amazonas, verdens lunge. Jeg har inntrykk av at mange ikke forstår hvor mye dette har å si for klimaet på jorden.
Ultraprosessert
«en øyeåpner av ei bok»
Andreas Wiese, Dagbladet
Ultraprosessert mat består av ingredienser du vanligvis ikke har i kjøkkenskapet ditt. Det er mat som får deg til å spise for mye ... og få lyst på enda mer.
Les mer
Skrevet av: Bente, Redaktør
Vi spiser substanser som er laget av nye molekyler og bruker prosesser vi ikke har vært borti før i vår evolusjonshistorie. Disse substansene lurer kroppen og hjernen vår til å tro at vi bare må ha mer av det samme … en suksessformel for matvarebransjen og merkevarebygging!
Penga rår, så klart
Ultraprosessert mat har en lang og komplisert definisjon, skriver forfatter Chris van Tulleken, men vi kan si det enkelt: «Hvis maten er pakket inn i plast og inneholder minst én ingrediens som sjelden fins på et vanlig kjøkken, er det ultraprosessert mat.» Du tror kanskje det kun er snakk om junkfood, men det fins også en del såkalt økologisk og etisk produsert mat som vi kan putte inn i kategorien.
Boka Ultraprosessert er interessant og nødvendig lesning for deg som vil vite hva du putter i deg samt forstå mekanismene. For produsentene er det om å gjøre å selge noe som gir høy profitt i et marked med stor konkurranse. Og denne maten er produsert slik at du overspiser. Tulleken gir oss et eksempel: Han lar sin egen treåring få coco pops (frokostblanding med sjokosmak). Hun er vanligvis ingen storeter, men denne gangen spiser hun godt, for to voksne personer, faktisk … Ultraprosessert mat har mye av skylda for fedme og dårlig folkehelse. Mange av produktene inneholder ingredienser fra opptil fem kontinenter, og de er transportert mer enn én gang. Produksjonen er altså ikke særlig bærekraftig.
Så hva er løsningen?
Du kan velge bort ultraprosessert mat, men det koster litt tid og penger. Og informasjon er viktig. Vi (og særlig de unge) må vite nok til å kunne utfordre urimelig markedsføring. Vi må forstå når noen driver med «helsevasking». Forfatteren forsøker ikke å bedrive moralisme, folk må få spise det de vil, men man bør vite litt om mekanismene som driver denne produksjonen. Denne velskrevne og informative boka er et viktig bidrag til kunnskap om noe helt essensielt for oss alle.
Kundevurdering:
Veldig bra bok for oss som er opptatt av det vi spiser. Nå venter jeg på en bok om palmeolje, som dessverre blir brukt i stor utstrekning av mange produsenter og som fører til ødeleggelse av regnskogen i Amazonas, verdens lunge. Jeg har inntrykk av at mange ikke forstår hvor mye dette har å si for klimaet på jorden.Inger
Detaljer
- Forlag
- Kagge
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 406
- ISBN
- 9788248935292
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2023
- Originaltittel
- Ultra-processed people
- Format
- 23 x 16 cm
- Nr
- 8221898
Medlemsblad
Om forfatteren
Chris van Tulleken er lege og spesialist i smittsomme sykdommer ved Hospital for Tropical Diseases i London. Han er utdannet ved Oxford og har en doktorgrad i molekylær virologi fra University College London, der han er førsteamanuensis. Han forsker på hvordan næringsmiddelindustrien påvirker menneskers helse, særlig i sammenheng med barns ernæring, og samarbeider med UNICEF og Verdens helseorganisasjon (WHO).
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Bla i boka
Anmeldelser
«en øyeåpner av ei bok»
Andreas Wiese, Dagbladet
«Selvhjelpsbøker og ultraprosessert mat har én ting til felles. Det er mye drit der. Dette er et unntak. «Ultraprosessert» er en bok som bevisstgjør og setter deg i stand til å ta opplyste valg»
Joacim Lund, Aftenposten
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Tankevekkende bok