Gigantsalget fortsetter!
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Ultraprosessert

hvorfor spiser vi greier som ikke er mat … og hvorfor klarer vi ikke å stoppe?

«en øyeåpner av ei bok»

Andreas Wiese, Dagbladet

Ultraprosessert mat består av ingredienser du vanligvis ikke har i kjøkkenskapet ditt. Det er mat som får deg til å spise for mye ... og få lyst på enda mer.

Les mer

449,-
Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Vi spiser substanser som er laget av nye molekyler og bruker prosesser vi ikke har vært borti før i vår evolusjonshistorie. Disse substansene lurer kroppen og hjernen vår til å tro at vi bare må ha mer av det samme … en suksessformel for matvarebransjen og merkevarebygging!

Penga rår, så klart

Ultraprosessert mat har en lang og komplisert definisjon, skriver forfatter Chris van Tulleken, men vi kan si det enkelt: «Hvis maten er pakket inn i plast og inneholder minst én ingrediens som sjelden fins på et vanlig kjøkken, er det ultraprosessert mat.» Du tror kanskje det kun er snakk om junkfood, men det fins også en del såkalt økologisk og etisk produsert mat som vi kan putte inn i kategorien.

Boka Ultraprosessert er interessant og nødvendig lesning for deg som vil vite hva du putter i deg samt forstå mekanismene. For produsentene er det om å gjøre å selge noe som gir høy profitt i et marked med stor konkurranse. Og denne maten er produsert slik at du overspiser. Tulleken gir oss et eksempel: Han lar sin egen treåring få coco pops (frokostblanding med sjokosmak). Hun er vanligvis ingen storeter, men denne gangen spiser hun godt, for to voksne personer, faktisk … Ultraprosessert mat har mye av skylda for fedme og dårlig folkehelse. Mange av produktene inneholder ingredienser fra opptil fem kontinenter, og de er transportert mer enn én gang. Produksjonen er altså ikke særlig bærekraftig.

Så hva er løsningen?

Du kan velge bort ultraprosessert mat, men det koster litt tid og penger. Og informasjon er viktig. Vi (og særlig de unge) må vite nok til å kunne utfordre urimelig markedsføring. Vi må forstå når noen driver med «helsevasking». Forfatteren forsøker ikke å bedrive moralisme, folk må få spise det de vil, men man bør vite litt om mekanismene som driver denne produksjonen. Denne velskrevne og informative boka er et viktig bidrag til kunnskap om noe helt essensielt for oss alle.

Detaljer

Forlag
Kagge
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk
Sider
406
ISBN
9788248935292
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Format
23 x 16 cm
Nr
8221898

Medlemsblad

Tulleken om Ultraprosessert mat

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Bla i boka

Anmeldelser

«en øyeåpner av ei bok»

Andreas Wiese, Dagbladet

«Selvhjelpsbøker og ultraprosessert mat har én ting til felles. Det er mye drit der. Dette er et unntak. «Ultraprosessert» er en bok som bevisstgjør og setter deg i stand til å ta opplyste valg»

Joacim Lund, Aftenposten

Kunders vurdering

J
JH – 12.02.2024

– Tankevekkende bok

Oppdag mer

Bøker som ligner på Ultraprosessert:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv