Folk flest er gode
«Dette er akkurat hva 2020 trenger: En bok om at alt kan bli bra igjen fordi menneskene innerst inne er gode.»
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad
I Folk flest er gode hører vi om seks gutter som, i motsetning til gjengen i William Goldings roman Fluenes herre, klarte seg veldig bra da de var strandet på en øde øy. Er vi rett og slett gode innerst inne? Les forfatteren som tar menneskeheten i forsvar.
Les merMot en lysere fremtid
Er vi rett og slett gode innerst inne? Les forfatteren som tar menneskeheten i forsvar.
Er mennesket fordervet, eller er vi bedre enn vårt rykte? Hvordan vi tenker om menneskenaturen påvirker valgene vi gjør, både de små, dagligdagse og de store politiske og økonomiske.
Hvordan vil verden bli hvis vi, i stedet for å tenke at menneskene vil hverandre vondt, har som grunntanke at folk flest er gode?
Har vi innerst inne en tilbøyelighet til det gode eller det onde?
Er vi bedre enn vårt rykte?
Historiker Rutger Bregman begynner boka si med en historie fra virkeligheten. Seks gutter drar avgårde på eventyr med en tjuvlånt båt. De forsvinner sporløst og regnes som omkommet på havet. Etter halvannet år blir de mirakuløst funnet i live. De hadde strandet på en øde øy, og klart seg med det de hadde til rådighet på øya.
Det interessante, sier forfatteren, er at til forskjell fra guttene i William Goldings berømte roman Fluenes herre, skapte disse guttene et velorganisert mikrosamfunn på øya. De hadde oppgitt alt håp om bli funnet. Likevel samarbeidet de og fikk fram det beste i hverandre.
Nye svar på gamle spørsmål
Så hva hvis vi hele tiden har tatt feil? Hva hvis menneskene ER gode på bunnen, og at vi, ved å tro på det gode i mennesket og behandle hverandre deretter, får frem det beste i hverandre i stedet for omvendt?
Bregman samler nyere forskning innen psykologi, økonomi, biologi og arkeologi for å finne ut om vi innerst inne har tilbøyelighet til det gode eller det onde. Han tar oss med på en reise gjennom historien og gir nye svar på gamle spørsmål. Hvorfor var det akkurat vår art som erobret verden? Hvordan forklarer vi våre største ugjerninger? Og har vi innerst inne en tilbøyelighet til det gode eller det onde?
Omskriver historien
Boka hylles for å være øyeåpnende og revolusjonerende. Bregman tegner et positivt bilde av våre iboende egenskaper og omskriver ikke bare historien, han kaster også et nytt, mer håpefullt lys på fremtiden.
Detaljer
- Forlag
- Spartacus
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 460
- ISBN
- 9788243011847
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2020
- Originaltittel
- De meeste mensen deugen
- Format
- 23 x 16 cm
- Nr
- 8171106
Utdrag
Om forfatteren
RUTGER BREGMAN (f. 1988) er historiker og forfatter fra Nederland. Han har utgitt flere bøker om historie, filosofi og økonomi, blant annet den internasjonale bestselgeren Utopia for realister (2017). Bøkene er oversatt til mer enn førti språk. Bregman er journalist for The Correspondent og skriver også for Washington Post, The Guardian og BBC.
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Dette er akkurat hva 2020 trenger: En bok om at alt kan bli bra igjen fordi menneskene innerst inne er gode.»
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad
«Merk dere navnet, Bregman kan meget vel ha skrevet den nye Sapiens. ... en forfriskende bok. Den baner vei for det som kan vise seg å dominere tankesettet det neste tiåret.»
Aslak Nore, A-magasinet
«Boken utfordret meg og fikk meg til å se menneskeheten fra et nytt perspektiv.»
Yuval Noah Harari, forfatter av Sapiens
«Anbefales enormt, høyt og hjertelig!»
Stephen Fry
«Rutger Bregman river deg med. Og han snur alle fordommene dine på hodet.»
Geert Mak
«Jeg åpner meg for Bregmans perspektiv fordi jeg gjennom de 400 lettleste boksidee blir invitert med inn i hans egen undring».»
Andrew Kroglund, Agenda Magasin