Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Den norske modellen blir til

Norge 1814-1914

Den norske samfunnsmodellen, også kalt den nordiske modellen, er internasjonalt anerkjent som en vellykket samfunnsform. Som elementer i den nevnes ofte sosial likhet, gratis offentlig utdanning, sjenerøse sosiale ytelser, høy yrkesdeltakelse blant kvinner, sterke kollektive bevegelser, høy grad av samfunnsmessig tillit, robuste samfunnsinstitusjoner og samarbeid i arbeidslivet formidlet av staten. Les mer

336,-

369,- Spar: 33,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 313,-
Den norske samfunnsmodellen, også kalt den nordiske modellen, er internasjonalt anerkjent som en vellykket samfunnsform. Som elementer i den nevnes ofte sosial likhet, gratis offentlig utdanning, sjenerøse sosiale ytelser, høy yrkesdeltakelse blant kvinner, sterke kollektive bevegelser, høy grad av samfunnsmessig tillit, robuste samfunnsinstitusjoner og samarbeid i arbeidslivet formidlet av staten. Det er et verdifellesskap preget av frihet og demokrati.

Modellen beskrives oftest som et etterkrigsfenomen, kanskje med røtter. til. mellomkrigstiden.. Denne boka vil vise at røttene finnes lenger tilbake, til 1800-tallets Norge. Norge var et høyst moderne og relativt rikt samfunn allerede ved forrige århundreskifte. Det gjelder selvsagt i forhold til andre land, en sammenligning som foretas i boka.

Det var ikke minst de tidlige spor av modellen som brakte landet i en slik posisjon: den relative sosiale likhet (ingen adel, selveiende bønder), verdens høyeste lese og skrivekyndighet, kvinner i mange yrker, en flora av frivillige organisasjoner, et «uenighetsfellesskap» bygget på visse fellesverdier, en legitim stat med stabile institusjoner og en relativt homogen befolkning. Det fantes nok av urettferdighet og konflikter, men konflikter, rimelig håndtert, bringer samfunnet framover. Den norske modellen var allerede begynt å ta form på 1800-tallet.

Detaljer

Forlag
Dreyers forlag
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
307
ISBN
9788282656351
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
23 x 16 cm

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den norske modellen blir til:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Natt

Bernard Minier
Innbundet 
363,- 399,-

Kairos.

Jenny Erpenbeck
Innbundet 
390,- 429,-
 

Kongen

Tor Bomann-Larsen
Innbundet 
454,- 499,-
 
Hegel
Ny!

Hegel

Sigurd Hverven
Innbundet 
399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv