– Lea Ypis skildring av barndommen under diktaturet i Albania, familiehemmelighetene som det var så viktig at hun var uvitende om og krisen da hun forstår at både samfunnet og hennes egen familie har løyet for henne, er sterk lesning. Anbefales!
Fri
«På så å si hver eneste side i boken finner man ting å gruble på, forundres over og å le av.»
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten
Elleve år gamle Lea elsker hjemlandet Albania. For henne er sosialismen ensbetydende med trygghet, sikkerhet og en lys fremtid blant likesinnede kamerater. Men en dag på vei hjem fra skolen blir hun skremt av et opptog protesterende studenter. Les mer
Bøker rett i øret - lydbøker fra 79,- Velg flere her
Medlemsvurdering:
Lea Ypis skildring av barndommen under diktaturet i Albania, familiehemmelighetene som det var så viktig at hun var uvitende om og krisen da hun forstår at både samfunnet og hennes egen familie har løyet for henne, er sterk lesning. Anbefales!Runhild Skjølaas, redaktør i Bokklubben
Detaljer
- Forlag
- Gyldendal
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788205574984
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2023
- Originaltittel
- Free
Lytt til utdrag
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«På så å si hver eneste side i boken finner man ting å gruble på, forundres over og å le av.»
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten
«Fremragende og morsomt ... et vellykket litterært møte mellom skarp samfunnsanalyse og personlig dannelsesfortelling.»
Adresseavisen
«Minneverdig og kraftfull»
Tara Westover
«Rørende … Hennes blikk og penn er samtidig kynisk og følsom, skarp og morsom. Hennes innsikt er en heldig bieffekt av å vokse opp i løgn, og bli ungdom i kaos og borgerkrig … Gitt det mørke temaet er dette samtidig en underlig håpefull tekst: Friheten finnes. Vi har bare ikke funnet veien.»
Andreas Wiese, Dagbladet
«Hun snakker om alvorlige emner med både humor og innsikt samtidig … Fri er full av vittige kommentarer og anekdoter, samtidig som du lærer noe om livet i et land de færreste av oss vet stort om, og antakelig mindre enn vi trodde … Vi bokspisere har mye å glede oss over for tida. Lea Ypis Fri er blant det aller gledeligste.»
Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad
«Fantastisk minnebok frå jenta som elska Stalin … Sjeldan har ei memoarbok gjort så sterkt inntrykk … Fri har lukt og smak, komikk og tragedie, kjensler og tankar, bilde som set seg fast i hovudet og gjev ei utvida forståing både av ordet fri og av livet i eit europeisk diktatur … Fri er ei uvanleg viktig bok …»
Marta Nordheim, NRK
«Lea Ypi skriver nært og nøkternt om oppvekst i Albania ved historiens slutt … Vi får innblikk i en barndom der unger leker partisaner og fascister, lærer om dialektisk materialisme på skolen og samler på utenlandsk tyggegummipapir for luktens skyld … Styrken i Fri ligger i de detaljerte, håndgripelige scenene fra livet i et overgangssamfunn … Boka er også rik på nyanser.»
Yohan Shanmugaratnam, Klassekampen
«Knallsterk memoar om å vokse opp i Europas siste sosialistiske stat … Med barnets undrende blikk, og den voksne professorens kunnskap, skriver Ypi fra en svært interessant fortellerposisjon. Hun har et helt spesielt godt øye for hvordan de små, hverdagslige detaljene beretter store historier … et tankevekkende forsoningsarbeid … betydningsfullt opplysningsarbeid …»
Hilde Slåtto, Vårt Land
«… innsiktsgivende … en interessant refleksjon rundt hva frihet egentlig betyr … morsomt og ironisk … en annen styrke i Fri, er Lea Ypis lojalitet overfor barnets begrensa blikk … Alt godt oversatt til norsk av Inger Sverreson Holmes.»
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen
«I Lea Ypis erindringsverk blir Albanias historie levendegjort gjennom barnets øyne … I en kaotisk tid er Fri også en påminnelse om hvor lite av helheten – men samtidig hvor mange bruddstykker! – et barn faktisk får med seg, uansett hvor mye man prøver å skjerme det for en truende verden.»
Ida Vågsether, Morgenbladet
«Lea Ypi skriver mesterlig … Barndomsminnene og statskollapsen utgjør kjernen i hennes strålende selvbiografi Fri … medrivende lesning … Fri er ikke bare en storslått beskrivelse av en oppvekst i skyggen av et regimes fall, men en tankevekkende undersøkelse av hva som gikk tapt da land etter land i Øst-Europa forkastet sin fortid til fordel for en brå overgang til vestlig kapitalisme.»
Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv