Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Herrene sendte oss hit

om tvangsflyttingen av samene

«Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende»

Inger Bentzrud, Dagbladet

I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Les mer

336,-

369,- Spar: 33,-

Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 313,-
I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Myndighetene kaller løsningen en dislokasjon, på samisk fødes ordet bággojohtin, tvangsflytting.

De nomadiske samene som hittil har bodd i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de plassert ulike steder i Sverige. De første som tvinges avgårde, forlater hjemmene sine i den tro at de skal få vende tilbake. Samiske Elin Anna Labba, som selv kommer fra en familie som ble flyttet på 1920-tallet, forteller nå historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne. Teksten bygger på nærmere hundre intervjuer med tvangsflyttede samer i Sverige. Labba har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra de som ikke lenger kan fortelle. Boken skildrer harde liv, store reinsflokker som går tapt, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år.

Labba levendegjør sorgen over tapet av det norske havslandet og ikke minst den dype respekten overfor og kjærligheten til naturen.

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
202
ISBN
9788253042480
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Originaltittel
Herrarna satte oss hit
Format
22 x 15 cm
Priser
Augustprisen. Sakprosa 2020

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«Jeg-stemmen til Elin Anna leder oss gjestfritt gjennom landskapet, i researchen og til menneskene vi møter. Best er hun når hun bryter sakprosagrensen - lever seg inn i de landflyktige flyttsamene Biito Biera, Dillá-muore og Ándom Ovlla - og vi er som i en roman . Herrene sendte oss hit er et vektig bidrag til samisk historie.»

Geir Tore Holm, Klassekampen

«Av disse løse trådene vever Labba en tekst som er gripende og informativ. Hun skaper en effektiv kontrast mellom harde sitater fra juridiske dokumenter og inderlige fortellinger om enkeltmennesker»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Elin Anna Labba joiker deres fortelling i dette multikunstverket av en sakprosabok. Det er dypt rørende, og lærerikt. Hun forteller historien fra synsvinkelen til dem som ble rammet. Her finnes det ikke et overflødig ord»

Knut Hoem, NRK.no

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Herrene sendte oss hit:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

På vei

Elisabeth Ellingsen
Paperback 
589,-
 

På vei

Elisabeth Ellingsen
Paperback 
439,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv