– Labbas familiekrønike viser hvordan politikk og grensedragning mellom Norge og Sverige (og Finland) etter første verdenskrig får store konsekvenser for samer som har svensk pass, men som i generasjoner hadde dratt med sine reinsdyrflokker til Tromsø og Senja i Norge. Det som som deretter skjer av tvangsflytting innen Nord-Sverige, er rystende lesning med mange eksempler på rasisme og urettferdighet. Labba viser også hvordan skammen blir sittende fast i generasjoner, og hun viser at disse familiene ikke har fått kompensasjon og oppreisning for den urett som de led på 1920- og 30-tallet. Bokas redaktører burde lest bedre korrektur og flere samiske ord burde vært trukket inn i ordlista bakerst. Joiker som bare gjengis på samisk, virker fremmedgjørende på en leser som ikke kan samisk.
Herrene sendte oss hit
«Til å grine av | Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende.»
Inger Bentzrud, Dagbladet
I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Myndighetene kaller løsningen en dislokasjon, på samisk fødes ordet bággojohtin, tvangsflytting. Les mer
De nomadiske samene som hittil har bodd i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de plassert ulike steder i Sverige. De første som tvinges avgårde, forlater hjemmene sine i den tro at de skal få vende tilbake. Samiske Elin Anna Labba, som selv kommer fra en familie som ble flyttet på 1920-tallet, forteller nå historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne. Teksten bygger på nærmere hundre intervjuer med tvangsflyttede samer i Sverige. Labba har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra de som ikke lenger kan fortelle. Boken skildrer harde liv, store reinsflokker som går tapt, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år.
Labba levendegjør sorgen over tapet av det norske havslandet og ikke minst den dype respekten overfor og kjærligheten til naturen.
Medlemsvurdering:
Labbas familiekrønike viser hvordan politikk og grensedragning mellom Norge og Sverige (og Finland) etter første verdenskrig får store konsekvenser for samer som har svensk pass, men som i generasjoner hadde dratt med sine reinsdyrflokker til Tromsø og Senja i Norge. Det som som deretter skjer av tvangsflytting innen Nord-Sverige, er rystende lesning med mange eksempler på rasisme og urettferdighet. Labba viser også hvordan skammen blir sittende fast i generasjoner, og hun viser at disse familiene ikke har fått kompensasjon og oppreisning for den urett som de led på 1920- og 30-tallet. Bokas redaktører burde lest bedre korrektur og flere samiske ord burde vært trukket inn i ordlista bakerst. Joiker som bare gjengis på samisk, virker fremmedgjørende på en leser som ikke kan samisk.Gerd Marie Ådna
Detaljer
- Forlag
- Pax
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 202
- ISBN
- 9788253042480
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2021
- Originaltittel
- Herrarna satte oss hit
- Format
- 22 x 15 cm
- Priser
- Augustprisen. Sakprosa 2020
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Til å grine av | Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende.»
Inger Bentzrud, Dagbladet
«Tvangsflytting av svenske samer skulle styrke identiteten til norske bønder. Elin Anna Labba forteller historien i en gripende og informativ bok.»
Ingunn Økland, Aftenposten
«Elin Anna Labba joiker deres fortelling i dette multikunstverket av en sakprosabok. Det er dypt rørende, og lærerikt. Hun forteller historien fra synsvinkelen til dem som ble rammet. Her finnes det ikke et overflødig ord»
Knut Hoem, NRK.no
«Jeg-stemmen til Elin Anna leder oss gjestfritt gjennom landskapet, i researchen og til menneskene vi møter. Best er hun når hun bryter sakprosagrensen - lever seg inn i de landflyktige flyttsamene Biito Biera, Dillá-muore og Ándom Ovlla - og vi er som i en roman . Herrene sendte oss hit er et vektig bidrag til samisk historie.»
Geir Tore Holm, Klassekampen
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Meget viktig bok. I tillegg godt skrevet. Samenes usynlige historie berører gjennom denne boken. Fint med mye samisk språk, skaper autensitet