Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Nasjonalisme og høyreradikalisme i Europa

1789-2019

«Denne svært velskrevne boken er en dyster påminnelse om at det liberale demokratiet ikke kommer av seg selv. [...] Som historisk oppslagsverk er boken svært nyttig og som katalog og tilbakevisning av de mange konspirasjonsteoriene som florerer, likeså. Men bokens største styrke er den geografiske og politiske kartleggingen av høyreradikalismen og nasjonalismens status i vår egen nåtid.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 9/2022

Nasjonalisme og høyreradikalisme i Europa. 1789-2019 presenterer og drøfter angrepene på demokrati og liberale verdier i europeiske land, fra den franske revolusjonen og fram til i dag. Forfatteren viser hvordan Europa helt opp til våre dager har vært preget av to motstridende idestrømninger. Les mer

529,-
Paperback
Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 449,-
Nasjonalisme og høyreradikalisme i Europa. 1789-2019 presenterer og drøfter angrepene på demokrati og liberale verdier i europeiske land, fra den franske revolusjonen og fram til i dag. Forfatteren viser hvordan Europa helt opp til våre dager har vært preget av to motstridende idestrømninger. På den ene siden finner vi kreftene som har promotert universelle opplysningsidealer og demokratiske verdier. På den andre siden finner vi antidemokratiske og antiliberale kretser og partier, som har motsatt seg det forfatteren betegner som den liberale moderniteten.

Det er altså denne sistnevnte idestrømningen, bestående av høyreradikale, nasjonalistiske og fascistiske krefter, som står i sentrum for fremstillingen. Forfatteren legger vekt på å plassere og definere de ulike gruppene på ytre høyre fløy, både historisk, politisk og geografisk. Slik får boken tydelig fram både hva som forener og hva som skiller de høyreradikale grupperingene og partiene fra hverandre opp gjennom historien.

Med sitt brede, historiske perspektiv representerer boken et uvurderlig bidrag til forståelsen av våre dagers høyreradikale partier, grupperinger og politiske bevegelser.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
309
ISBN
9788202731366
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
24 x 17 cm

Bla i boka

Anmeldelser

«Denne svært velskrevne boken er en dyster påminnelse om at det liberale demokratiet ikke kommer av seg selv. [...] Som historisk oppslagsverk er boken svært nyttig og som katalog og tilbakevisning av de mange konspirasjonsteoriene som florerer, likeså. Men bokens største styrke er den geografiske og politiske kartleggingen av høyreradikalismen og nasjonalismens status i vår egen nåtid.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 9/2022

«Nasjonalisme og høyreradikalisme i Europa 1789-2019 er på alle måter en klargjørende fagbok som lykkes med å få frem at moderne, liberale demokratier er en skjør konstruksjon. Den får tydelig fram hvordan etnos-begrepet og gruppetenkning utforder det demokratiske likhetsprinsippet som universelle menneskerettigheter er tuftet på.»

Gro Jørstad Nilsen, Prosa 1/2023

«Hun leder oss med stødig hånd gjennom ulike faser av historien, men hele tiden med et sylskarpt blikk for hvilke trekk som går igjen til ulike tider. Dette er interessant lesning, og en viktig påminnelse om at fascismen dessverre ikke er et forbigått stadium. [...] Jeg kan anbefale å lese boken fra perm til perm, slik jeg gjorde, eller bruke den som et oppslagsverk der man kun leser om den epoken man ønsker å vite mer om. Med andre ord kan jeg anbefale boken på det varmeste!»

Katrine Fangen, sosiologen.no

«Samlet sett gir bokas kapitler en oversiktlig og grundig innføring i de lange linjene innen nasjonalismen og høyreradikalismen i hele perioden. [...] Wolff løser den nærmest uoverstigelige kompleksiteten i dette fagfeltet overbevisende og svært elegant ved å ta utgangspunkt i den liberale og autoritære forståelsen av modernitet. Det er en forenkling, men en helt nødvendig sådan, for at diskusjonene om kontinuitet og lange linjer skal kunne gjennomføres.»

Anders G. Kjøstvedt, Historisk tidsskrift 3/2023

«Wolff si bok er ein lesverdig gjennomgang av høgreradikalismen si europeiske historie. Den tør vera av interesse både for generelt historieinteresse og for dei som ynskjer seg ein relativt lettlest historiefagleg introduksjon. [...] Blant boka sine styrker er eit eige kapittel om fin de siècle-epoka, på 1880- og 1890-talet, ei periode som ofte får for lite merksemd i historiebøkene. [... Boka gir] eit betre overblikk over både høgreradikalismen si historie og over høgreradikalismen idag.»

Øyvind Strømmen, Nyhtsbrevet Oppdateringar om det ekstreme

«Forfatteren er sjældent godt hjemme i en udvikling som præger nutidens Europa. [...] Det er en imponerende og ambitiøs bok samtidshistorikeren ved Universitetet i Oslo har skrevet. [...] Særligt imponerende er overblikket over den aktuelle situation for de nye højrebevægelser i Europa, der er bragt helt frem til 2020.»

Uffe Østergård, Apollon 1/2023

«Det er et ambisiøst verk Wolff har skrevet. 250 års hovedsakelig europeisk historie er presset inn på knappe 300 sider, der nær sagt hele katalogen av høyreradikale, nasjonalistiske og fascistiske organisasjoner blir presentert. Hun klarer å skape orden i dette kaoset, og loser leseren gjennom det som skiller de mange gruppene fra hverandre, og mye av det som forener dem.»

Jonas Bals, Klassekampen 7. januar 2023

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Nasjonalisme og høyreradikalisme i Europa:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Verden

Simon Sebag Montefiore
Innbundet 
437,- 499,-
 

Berlin

Helge Jordheim
Innbundet 
437,- 499,-
 

Verden

Simon Sebag Montefiore
Innbundet 
437,- 499,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv