Spanias og Portugals historie

en oversikt

Denne boken tar for seg Spanias og Portugals historie fra førhistorisk tid og fram til våre dager. Den iberiske halvøya er ofte blitt kalt et eget lite kontinent, og de iberiske landenes historie skiller seg på mange måter fra andre europeiske lands historier. Les mer
Vår pris
519,-

(Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Paperback
Legg i

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 441,-

Paperback
Legg i
Vår pris: 519,-

(Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 441,-

Om boka

Denne boken tar for seg Spanias og Portugals historie fra førhistorisk tid og fram til våre dager. Den iberiske halvøya er ofte blitt kalt et eget lite kontinent, og de iberiske landenes historie skiller seg på mange måter fra andre europeiske lands historier. Den er preget av dramatiske svingninger, og både Spania og Portugal har ofte gått sine egne veier, med varierende hell.


Maurernes invasjon av den iberiske halvøya på begynnelsen av 700-tallet markerte starten på et langvarig muslimsk overherredømme. Kristne riker i nord utvidet så gradvis sine områder, og i 1492 ble det siste muslimske emiratet på iberisk jord erobret. Samtidig trådte både Spania og Portugal fram som internasjonale stormakter, ikke minst på grunn av den oversjøiske ekspansjonen, som førte til at en betydelig del av verden ble underlagt iberisk herredømme.


Storhetstiden ble imidlertid kortvarig; allerede på slutten av 1500-tallet var det klare tegn på nedgang. De neste århundrene var preget av store økonomiske og sosiale svingninger, og på begynnelsen av 1900-tallet var de iberiske landene blant de fattigste i Europa. Det var først mot slutten av Francos og Salazars diktaturer på 1960 og -70-tallet at det virkelig snudde, og i dag framstår Spania og Portugal som mer typiske vesteuropeiske land.


Boken gir en helhetlig og kronologisk oversikt over Spanias og Portugals historie. Boken retter seg mot studenter i historie og iberiske studier, samt mot andre historieinteresserte som ønsker å lære mer om disse landene som så mange nordmenn har et forhold til.

Fakta

Innholdsfortegnelse
Prolog

I Fra de tidligste tider til maurernes komme i 711

II Det mauriske Iberia og de første kristne rikene 711-1031

III Kampen om Den iberiske halvøya 1031 til 1300-tallet

IV Skjebnetid - 1300-tallet til 1516

V Storhetstid og begynnende nedgang 1516-1598

VI Krisetid og ny oppgang 1598-1789

VII De iberiske landene i revolusjons- og napoleonskrigenes tidsalder 1789-ca. 1826

VIII De tapte mulighetenes og paradoksenes tidsalder 1826-1923?

IX Ny skjebnetid 1923-1939

X Den iberiske halvøya etter 1939

Epilog

Forkortelser

Ordliste

Oversikt over riker, herskere m.m

Litteratur

Register