– Godt skrevet - men mange ´vanskelige´ navn, så litt tungt å lese!
Bokhandleren i Kabul
«The result is stunning ... The Bookseller of Kabul reads like a beefed up, bedroom version of the Samuel Huntington's Clash of Civilisations.»
Observer
To uker etter terrorbombingen i New York, dro Åsne Seierstad til Afghanistan som krigskorrespondent for skandinavisk presse og media. Etter nyttår flyttet hun inn hos en afghansk storfamilie i Kabul. Med utgangspunkt i denne familien, skriver hun om landets skjebne, dets sår og drømmer om helbred. Gjennom nære portretter av familiemedlemmene leser vi om frieri og giftermål, undertrykking og maktmisbruk, forbrytelse og straff. Les mer
I Bokhandleren i Kabul trer Afghanistan frem som et mangfoldig land, med sin kulturelle rikdom og sine selvmotsigelser - fra bokbrenning på gaten til nære scener i familien. Seierstad formidler historien om et folk som er utmattet av krig, om apati og desperasjon, historien om et land i ruinenes støv, men også om en spirende vår og folks forsiktige håp om en annen fremtid.
Kundevurdering:
Jeg vil kalle dette et mesterstykke av en bok. Den er innsiktsfull, dyp, alvorlig og skremmende. Den forteller om mennesker og deres liv i et samfunn fylt av korrupsjon, undertrykkelse og svik. Bokhandleren i Kabul, Sultan Khan, er husets og familiens overhode. Og denne posisjonen har han både i sin egen stiftede familie og i familiens forgreininger. Det han sier, er lov! Det er hans ønsker og behov som står i høysetet; selv på bekostning av de andre. Seierstad klarer gjennom 19 uavhengige kapitler å formidle bilder av et forsmådd Afganistan. Med et flytende godt språk forteller hun om kvinnenes underdannelse, om gutter og menns makt, om forbudt kjærlighet, om krig, om makt. Om et samfunn som en gang var på god vei, men som på grunn av kommunisme og overreligiøs styring har blitt et land i forfall. Boka forteller detaljert om opplevelser og følelser. Jeg undrer bare på hvordan Seierstad kan ha fått så god innsikt i slike detaljer. Det virker troverdig, men hvor åpne er disse menneskene? Jeg vil kalle dette en faktadokumentar med fiktive innslag. Men det er godt gjort. Og det holder mål. Dette er en modig bok som gir innsikt. "Bokhandleren i Kabul" bør leses.HS
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788202309336
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2011
- Originaltittel
- Bokhandleren i Kabul
- Priser
- Bokhandlerprisen 2002
- Format
- Vannmerket EPUB
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Åpne utdrag herAnmeldelser
«The result is stunning ... The Bookseller of Kabul reads like a beefed up, bedroom version of the Samuel Huntington's Clash of Civilisations.»
Observer
«En eksepsjonelt vellykket bok, umulig å klassifisere: Midt mellom en roman av Tolstoy og beskrivelsene til etnografen Oscar Lewis. Et svimlende dykk ned i den hemmelige, intime verden til afghanske kvinner.»
Le Monde
«An intimate portrait of Afghani people quite unlike any other book available on the country. It is a compelling read.»
Sunday Times
«... this is a remarkable portrait, with deftly woven accounts of weddings and journeys, books and bookselling, relations and squabbles, firmly anchored by pleasing details about food and customs, all set against the backdrop of a derelict city, filthy and crammed but not defeated.»
Independent
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Bokhandleren fra Kabul
– Bokhandleren i Kabul handler om den afghanske familien Kahns liv etter talibans fall i det afghanske samfunnet i 2001, med referanser til både før og under talibanstyret (1996-2001), der både familiehemmeligheter og "skandaler" blir fortalt. Dette kan høres ut som en grei omtale for en roman som handler om mange av skjebnene til familiene som led under taliban. Men ifølge forfatteren selv, Åsne Seierstad, så er historien som blir fortalt helt sant, siden hun bodde fem måneder hos selveste bokhandleren i Kabul. Og han og hans familie har siden reagert på mange av tingene som kommer frem i boken. Av den grunn må man mest sannsynlig se på innholdet som en grei roman som forteller om mange av de mulige familieskjebnene i Afghanistan, selv om språket er lite skjønnlitterært. Som en reportasjebok er den elendig. Anbefales først og fremst for de som også har tenkt å lese bokhandlerens egen motsvar ("Det var en gang en bokhandler i Kabul").
– Åsne flytter inn til familien til den afghanske bokhandleren Sultan Khan. Det er en stor familie med kone og barn. Sultan driver en bokhandel i Kabul, og hans sønner jobber også der dagen lang. De er en velstående familie etter afghansk standard. I løpet av Åsne sitt opphold blir døtre giftet bort, og Sultan tar seg en andre kone; Sonja. Det skjer også mye forretningsmessig, Sultan drar på reiser og resten av familien kjemper en daglig kamp for å bli frigjort fra Sultan som bestemmer alt i familien. Mange av skikkene som omhandler ære og skam i forhold til kvinner henger igjen fra Talibanstyret, som nå er avsatt av amerikanerne. Boka er mesterlig skrevet og ufattelig interresant. Det finnes ingen bedre måte å finne ut hvordan forholdene i Afghanistan er!
– "Bokhandleren i Kabul" er en sterk og virkningsfull bok. Den handler om bokhandleren Sultan og hans familie. I boken lærer man om skikkene og situasjonene i Kabul og Afghanistan. Boken er bra, mest fordi man vet at alt man leser om er noe som faktisk har hendt. Til tider kan det være vanskelig og følge med på alle navnene som Åsne Seierstad til stadighet presenterer for deg, og all politikken og deres ansikter. Men alt i alt er denne boken meget bra, med et meget godt språk og et godt innsyn til et annet lands tradisjoner og skikker og hvordan det påvirker landets mennesker. En bok verd å lese.
– Jeg er blant de som mener dette er en overtramp av en bok. Etter å ha hørt den, spurte jeg meg selv om dette virkelig er en historie som MÅ frem? Hvor er beskyttelsen av familiens privatliv? Jeg syns ikke dette er noe mesterverk. Jeg syns det er misbruk av gjestfrihet. Å skrive en bok om en familie en er gjest hos er respektløst. I alle fall når man vet at dette ikke er frie, demokratiske skandinavia, men et krigsherjet, urolig land, der kvinner er underutdannet og avhengig av menn. Jeg fikk en ekkel "kikke-følelse" av mye som er skrevet. Hvilken rett har jeg som leser å få vite hva som rører seg i en ekte afgansk familie? Å skrive en virkelighetsnær fiksjon om en afgansk familie, er et mesterverk. Ikke å referere en reell families opplevelser. Boken er ikke noe spesielt fengslende eller spennende. Forfatteren stiller bokhandleren i et dårlig lys. Det var hans hus hun var gjest i. Jeg skjemmes over denne boken. Les heller "Drageløperen", "Tusen strålende soler", eller "Der Gud gråter", dersom du ønsker å lese en god og verdig roman om Afganistan. Seierstad skal i hvertfall ikke få være gjest i mitt hus!
– Åsne Seierstad tar oss med gjennom hennes "bokhandleren i Kabul" på en innsiktsfull og lærerik reise. Vi følger familien Khan gjennom boken, og blir også kjent med andre familier i Afghanistan. Boken har en spesiell fortellermåte som er gripende. Vi lærer om landets historie, fortid og nåtid, om religion og holdninger. Korrupt regime, og en viss frihet. Det som er viktig med slike bøker er nettopp dette med at de gir oss en innsikt i hvordan mennesker, med forskjellig kultur fra oss selv, lever. Dette er en bok som får følelsene i sving, den gjør deg provosert over mennenes holdninger, og trist over kvinnenes til tider maktesløse stillinger. Det er viktig at vi får kunnskap om hvordan andre lever, og hvilke leveregler de retter seg etter, og det får vi gjennom denne boken. Godt gjort!
– Jeg vil kalle dette et mesterstykke av en bok. Den er innsiktsfull, dyp, alvorlig og skremmende. Den forteller om mennesker og deres liv i et samfunn fylt av korrupsjon, undertrykkelse og svik. Bokhandleren i Kabul, Sultan Khan, er husets og familiens overhode. Og denne posisjonen har han både i sin egen stiftede familie og i familiens forgreininger. Det han sier, er lov! Det er hans ønsker og behov som står i høysetet; selv på bekostning av de andre. Seierstad klarer gjennom 19 uavhengige kapitler å formidle bilder av et forsmådd Afganistan. Med et flytende godt språk forteller hun om kvinnenes underdannelse, om gutter og menns makt, om forbudt kjærlighet, om krig, om makt. Om et samfunn som en gang var på god vei, men som på grunn av kommunisme og overreligiøs styring har blitt et land i forfall. Boka forteller detaljert om opplevelser og følelser. Jeg undrer bare på hvordan Seierstad kan ha fått så god innsikt i slike detaljer. Det virker troverdig, men hvor åpne er disse menneskene? Jeg vil kalle dette en faktadokumentar med fiktive innslag. Men det er godt gjort. Og det holder mål. Dette er en modig bok som gir innsikt. "Bokhandleren i Kabul" bør leses.
– Denne boken tar opp et viktig tema, og dette gjør den mer spennende å lese. Det er veldig mange småhistorier som kan bli litt vanskelig å sette sammen, man kan bli litt desorientert når man leser denne boken. Boken er godt skrevet ellers, hun formulerer seg godt og har mye spennende å si. Det er en bok man får lyst til å fortsette å lese på. Hun setter ting i en fin vinklig og får veldig godt frem den kvinneundertrykkende holdningen blant menn i Afghanistan. Man får et veldig grundig inntrykk av hvordan forholdene er der og hvordan livets gang går i Kabul.
– Denne boken tar opp et viktig tema, og dette gjør den mer spennende å lese. Det er veldig mange småhistorier som kan bli litt vanskelig å sette sammen, man kan bli litt desorientert når man leser denne boken. Boken er godt skrevet ellers, hun formulerer seg godt og har mye spennende å si. Det er en bok man får lyst til å fortsette å lese på. Hun setter ting i en fin vinklig og får veldig godt frem den kvinneundertrykkende holdningen blant menn i Afghanistan. Man får et veldig grundig inntrykk av hvordan forholdene er der og hvordan livets gang går i Kabul.