Håkon F. Høydal: Abida raja. Frihetens øyeblikk
Abida Raja - Håkon F. Høydal

Abida Raja

frihetens øyeblikk

«Årets modigste bok!»

, VG Terningkast 6

Som storesøster i en av Norges mest kjente norsk-pakistanske familier, har hun vært taus om livet som barn, ungdom og voksen. Nå våger Abida Raja endelig å fortelle.

Les mer
Bøkene folk snakker om
Aktuell
Samtid
Anmelderfavoritt
Vår pris
390,-
Spar
39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Først nå våger hun å fortelle

– Jeg har dyp respekt for at hun våger å gi ut denne boka, sier Abid Raja om søsteren sin, Abida Raja.

Abid og Abida. Bror og søster, hun to år eldre enn ham. Nesten samme navn, bare a-en som skiller. Hun som tilber, han som tilber, betyr navnet. – Det hun har gått igjennom, er forferdelig, sier broren til Abida, Abid Raja, i et intervju med NRK. – Jeg har klart meg og fikk hjelp av så ekstremt mange. Hun fikk ikke den hjelpen. Dette er en bok om et liv i krise og katastrofe. – Jeg har dyp respekt for at hun våger å gi ut denne boka.

Frihetens øyeblikk
Boktittelen er lånt av Jens Bjørneboe. «Boka handler virkelig om frihet i begrepets aller mest fundamentale betydning. Frihet til å bestemme over sitt eget liv, sin egen kropp, sin egen fremtid – og sin egen historie,» skriver anmelder Sindre Hovdenakk i VG. I Dagbladets anmeldelse mener Andreas Wiese at boka er enda sterkere enn broren Abid Rajas Min skyld.

«Da jeg leste den [Abid Rajas bok Min skyld.], var tanken min: Går det an å ha det vondere? Etter å ha lest søsteren Abida Rajas bok, vet jeg at svaret er ja. Hvis du er kvinne, gjør det det.»

Andreas Wiese, Dagbladet, terningkast 6

Skam
Hittil har storesøsteren i en av Norges mest kjente norsk-pakistanske familier vært taus om oppveksten i spennet mellom det norske og det pakistanske. Hun har tidd stille om brutaliteten hjemme og skammen, den konstante følelsen av fare, tvangsgiftermålet i Pakistan – et ekteskap der den fysiske og psykiske volden fortsatte. Først nå våger hun å fortelle.

Viktig vitnesbyrd
Mange spør seg hvordan norsk-pakistanere i Norge i dag kan unngå å bli en del av det norske samfunnet. Les Abida Rajas historie, så vil du forstå – også hvilket enormt mot hun har måttet opparbeide seg for å tørre å fortelle. – Dette er et viktig vitnesbyrd om noe som også skjer den dag i dag, sier forlegger Cathrine Sandnes.

Enormt mot
Hvordan bryte ut av et system så gjennomsyret av sosial kontroll, vold og undertrykkelse? Boka ble påbegynt for hele sju år siden, men Abida Raja var ikke klar før nå. For mange jenter og kvinner vil hennes mot til å dele sin historie bety mye. For firebarnsmoren selv betyr det at hun kan bli utstøtt av storfamilien og lagt for hat i deler av det pakistanske miljøet. Men ønsket om å være fri og kunne leve et fritt liv veide tyngst.

«Abida Rajas Frihetens øyeblikk er ikke bare en viktig bok. Det er en hudløst ærlig bok, om en frihetskamp som utkjempes her og nå, midt blant oss.»

Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 6

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 6 Andreas Wiese, Dagbladet
Terningkast 5 Morten Ståle Nilsen, BOK365

FAKTA
Utgitt:
Forlag: J.M. Stenersens forlag
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 258
ISBN: 9788272017261
Utgave: 1. utg.
Format: 23 x 16 cm
Nr: 8207526
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Årets modigste bok!»

, VG Terningkast 6

«Da jeg leste den [Abid Rajas bok "Min skyld"], var tanken min: Går det an å ha det vondere? Etter å ha lest søsteren Abida Rajas bok, vet jeg at svaret er ja. Hvis du er kvinne, gjør det det.»

, Dagbladet Terningkast 6

«Abida Rajas historie er ytterst vesentlig og uhyre velskrevet.»

, BOK365 Terningkast 5

«I en utleverende bok ofrer Abida Raja både familie og ære for å hjelpe andre kvinner ut av voldelige ekteskap. Det står det respekt av.»

, nrk.no