To søstre - Åsne Seierstad

To søstre

«Nok en gang har Åsne Seierstad levert en viktig bok som kommer til å engasjere svært mange lesere. ... en av de aller viktigste norske sakprosabøkene på svært lenge.»

, VG Terningkast 6
En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene Ayan og Leila hjem til vanlig tid. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS). Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Åsne Seierstad har høstet enorm anerkjennelse både hjemme i Norge og internasjonalt for sine beretninger fra konfliktsoner i blant annet Afghanistan og Irak. Både som forfatter og journalist har hun oppsøkt internasjonale konflikter og skildret hendelser med sin helt unike stil. Med Bokhandleren i Kabul skapte hun store bølger og lå på bestselgerlistene i USA i nesten et år. I sin forrige bok, En av oss, tok hun for seg den norske virkeligheten og viste oss at hennes journalistiske metode kan avdekke og gi innsikt i vonde ting også her hjemme. The New York Times kåret boka til en av de beste utgivelsene i 2015. 

Med To søstre gir hun oss en rystende historie om hvordan to skoleflinke, opplyste og velintegrerte søstre gradvis radikaliseres for så plutselig å reise fra familie og venner i Norge til konfliktfylte Syria. 

Fra Kolsås til kalifatet
En skole i Bærum, en skole som de fleste andre her i landet. Skoleklassene er i all hovedsak helnorske, med noen innslag av elever med en annen etnisk bakgrunn. De to somalisk-norske jentene Ayan og Leila er opplyste og velintegrerte og bidrar svært godt faglig på skolen. To jenter kom til landet med familien sin som små, og har glidd inn i den norske modellen - tilsynelatende er det en suksesshistorie. Jentene finner sammen med andre venninner, diskuterer likheter og ulikheter i hverandres tro. De går på fester sammen, de tester grenser sammen, de går fra tretten til fjorten til femten sammen. En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. Senere på kvelden får foreldrene sjokkmeldingen: Døtrene er på vei til IS-kalifatet i Syria. Hvordan kunne det skje?

Åsnes metode
I To søstre går Åsne Seierstad løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmålene i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimske ungdommer som er vokst opp i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til kalifatet? Hva var det som trakk dem? Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. To søstre er både fortellingen om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres. Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag. Journalisten Åsne Seierstad har gått grundig til verks og skaffet seg et enormt kildemateriale gjennom norske klassekamerater, diskusjoner på nettet og fortrolige samtaler mellom søstrene og familien i Norge. Til sammen skaper hun en fortettet historie, hun skildrer farens desperasjon og fortvilelse i grenseområdene i Syria, morens resignasjon og ikke minst hvordan klassekameratene opplever det hele. Men den vi identifiserer oss aller mest med, er kanskje jentenes bror, Ismael. Det er gjennom ham vi får dialogen med jentene, det er han som stiller dem kritiske spørsmål og det er han som setter ord på hendelsene. Det er også han som stiller det store spørsmålet: Burde jeg ha forstått hvor dette bar for lenge siden? 

Forklare det uforståelige
To søstre er en oppsiktsvekkende bok. Det er et ambisiøst og vellykket forsøk på å framstille veien til radikalisering. Den tar oss med til steder vi ikke før har vært. Seierstad makter å gi oss en spenningsfortelling der sidene flyr, samtidig som hun portretterer mennesker i press mellom ulike kulturer, ulike livssyn. To søstre er et forsøk på å forklare det uforståelige. Og det greier Seierstad på en fascinerende måte. Hun gjør det forståelig, gjør oss litt klokere. Men hun forenkler ikke, hun viser derimot hvor sammensatt en årsak kan være. Hvor tett alt henger sammen i den globaliserte verden, men hvor langt fra hverandre vi likevel kan komme. Og ikke minst: hvor mye en tenåring kan skjule for sine foreldre og hvor langt foreldre er villige til å gå for barna sine. 

"Burde jeg ha forstått hvor dette bar for lenge siden?"
Ismael, bror

Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. To søstre er både fortellingen om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres. Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag. To søstre er årets mest spennende lesning. Sannsynligvis er det også årets viktigste bok.

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Marius Wulfsberg, Dagbladet
Terningkast 5 Sven Egil Omdal, Bergens Tidende
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Kagge
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 490
ISBN: 9788248916826
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 16 cm
Nr: 8092788
Brageprisen Sakprosa 2016
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Nok en gang har Åsne Seierstad levert en viktig bok som kommer til å engasjere svært mange lesere. ... en av de aller viktigste norske sakprosabøkene på svært lenge.»

, VG Terningkast 6

«Seierstad har nedlagt et stort researcharbeid, så historien framstår som godt forankret i et bredt kildemateriale og en omfattende sekundærlitteratur. (...) Man blir også imponert av Seierstads evne til å komme så tett på disse menneskene og forvandle deres liv til en fortelling av høy journalistisk kvalitet.»

, Dagbladet Terningkast 5

«De litterære virkemidlene fra «Bokhandleren i Kabul» har fått selskap av en mer åpen, dokumentarisk stil i «To søstre». Det innebærer en rekke dybdeintervjuer med søstrenes nærmeste, som Seierstad vever sammen til en kronologisk fortelling. Alt i alt imponerer boken med sin presise detaljrikdom. En annen viktig lærdom i denne både gripende og nyttige boken er at forstokket, ytterliggående tankegods ikke nødvendigvis er noe barn får fra foreldrene. At to norske barn reiste Syria var en stor tragedie for denne familien. «To søstre» får oss til å skjønne at de to jentenes flukt fra Norge er et tap for oss alle.»

, NRK P2

«Et dokumentarisk mesterstykke»

, Bergens Tidende Terningkast 5

«Høstens viktigste bok? (...) Viktig på grunn av tematikken hun tar opp, og den journalistiske og analytiske grundigheten som ligger bak.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Den mest spennende og gripende historien om norsk ekstremisme som hittil er utgitt på et norsk forlag.»

, Dagens Næringsliv

«Knallsterkt om radikalisering (...) To søstre er en svært velskrevet, godt gjennomarbeidet bok. Dessuten svært spennende.»

, Dagsavisen

«Rystende om to søstres reise fra Rykkinn til Raqqa (...) høstens kanskje viktigste sakprosautgivelse.»

, Aftenposten

«Det blir garantert Bragepris på Åsne Seierstad i år.»

, Vårt Land

«”Två systrar” är helt enkelt en magnifik bok, den levandegör många av skälen och processerna som ligger till grund för att västerländska ungdomar anslutit sig till terrororganisationen IS. Vilket gör den till en av vår tids viktigaste böcker.»

, Svenska Dagbladet