Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Halvbroren

"Et stort, charmerende og vidunderligt generøst brag af en bog, hvor Saabye Christensen forløser hele sit potensiale som fortæller (...) Det er norsk slapstick forlenet med stor Hamsunsk indtryksømhed og en fortælleglede, der er sjælden, rig og givende."

Weekendavisen

Tre generasjoner kvinner lever sammen i en leilighet i Kirkeveien i Oslo: En dansk stumfilmskuespillerinne, Den Gamle, hennes datter Boletta, som jobber ved Telegrafen, og unge Vera. Den 8 mai 1945 blir Vera voldtatt på tørkeloftet i gården, og ni måneder senere fødes romanens ene hovedperson, Fred, i en drosje. Les mer

349,-
Sendes innen 3 virkedager
Tre generasjoner kvinner lever sammen i en leilighet i Kirkeveien i Oslo: En dansk stumfilmskuespillerinne, Den Gamle, hennes datter Boletta, som jobber ved Telegrafen, og unge Vera. Den 8 mai 1945 blir Vera voldtatt på tørkeloftet i gården, og ni måneder senere fødes romanens ene hovedperson, Fred, i en drosje. Fem år senere ser halvbroren Barnum dagens lys.

Vi følger brødrenes vidt forskjellige oppvekst på 60 og 70-tallet i Oslo. Kortvokste Barnum, sønn av en klovn og kremmer, er kunstneren som går på mange pinefulle nederlag, og iblant reddes av den mer hardtslående broren. Men Fred lever i taushet og skygge, og bærer på hemmeligheter. Hans spørsmål forfølger broren: "Skal jeg drepe faren din for deg, Barnum?"

Her portretteres en fargerik familie gjennom fire generasjoner mot et levende historisk bakteppe, her er bokseren og kunstneren, sirkus og danseskole, Majorstua og Røst skildret med like stor innlevelse. Å få en roman som i stor grad handler om savn og fravær til å bli så underholdende, er mesterlig gjort.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202287986
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2008
Format
13 x 13 cm
Priser
Nordisk Råds litteraturpris 2002
Serie
Lommelydbok

Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

"Et stort, charmerende og vidunderligt generøst brag af en bog, hvor Saabye Christensen forløser hele sit potensiale som fortæller (...) Det er norsk slapstick forlenet med stor Hamsunsk indtryksømhed og en fortælleglede, der er sjælden, rig og givende."

Henrik Wivel, Weekendavisen

"Lars Saabye Christensens Halvbroren er med sine 650 sider en imponerende konsekvent tekst og et formidabelt overskuddsverk (...) proppfull av originale og sanselige metaforer (...) Maken til favnende og rik roman er det lenge siden jeg har lest."

Morten Auklend, Klassekampen

"I høstens roman demonstrerer Lars Saabye Christensen at han kan kunsten å fortelle historier."

Knut Hoem, P2

«Som roman er den en litterær bragd av internasjonal format, en bok som gjennom samtlige av sine 650 sider skaper sitrende, euforisk leselykke. Den eneste lille innsigelse er at det var den som innledet bokhøsten 2001. Hva har vi nå å glede oss til?»

Tone Solberg, Dagens Næringsliv

«Episk storverk som forbløffer og forundrer. Sjarmerende vindskeivt og vidunderlig storstilt. Sårt og morsomt. Bedre roman kommer Saabye Christensen neppe til å skrive. (...) Vi kunne gått i detaljer, men dropper det akkurat her og nå. Fordi vi vet at du også kommer til å lese "Halvbroren". Du kan glede deg.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Kunders vurdering

M
Miki – 27.07.2020

– Fem stjerner!

R
Rose-Marie – 02.05.2009

– Handlingen i boka utspiller seg i en leilighet i Oslo i etterkrigstidens Norge. Vi følger fire generasjoner gjennom deres sorger og gleder - mest av førstnevnte. Halvbrødrene Fred og Barnum er svært ulike. Fred er resultat av en voldtekt på selve frigjøringsdagen i 1945, og det forhold at han har ukjent far gjør at han ikke føler seg som et fullverdig familiemedlem. Barnum er svært liten av vekst, og gjennom oppveksten blir han mobbet. Men selv om det er mest krangel og splid mellom brødrene, stiller Fred opp for halvbroren sin når rå muskelkraft er påkrevet. I bakgrunnen troner bestemor Boletta, og beskrivelsen av henne er svært fornøyelig. Barnum har et utpreget kunstnersinn, men klarer ikke helt å forløse sine kunstneriske talenter. Dette til stor frustrasjon både for ham selv og omgivelsene. Jeg ble litt skuffet over boka og synes den er en smule oppskrytt. Boka er for tykk og kunne med fordel ha vært gjort kortere. Det ble vel mange gjentakelser, og noen ganger syntes jeg de tidsmessige overgangene kom for brått og usammenhengende. Like fullt er dette er en leseverdig bok, som det er viktig å få med seg som et slags nøkkelverk innenfor norsk litteratur.

T
Torbis – 19.04.2006

– Lars Saabye Christensen er i mine øyne mannen som har blitt berømt av å skrive bøker om hvordan det var å vokse opp som sær gutt i femti tallets Oslo. Halvbroren handler selvfølgelig om det samme. Så viser det seg heldigvis at forfatteren har dratt med noen nye elementer denne gangen. Den litt bisarre, småpsykotiske stemmningen fra novellene hans har fått til tider god plass å boltre seg på i denne romanen. Resultatet blir en ganske så spenstig roman som er glimrende godt fortalt. Det eneste aberet er som sagt at jeg føler at forfatteren forteller den samme historien om og om igjen, på den annen side gjør det ikke så mye når han klarer å gjenta seg selv med stil.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Halvbroren:

Atlas
Ny!

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
419,- 479,-

Se flere

Logg inn

Handlekurv