Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Min kamp 4

Karl Ove Knausgård fortsetter sin nådeløse selvutlevering. I "Min kamp. Fjerde bok" handler det om de seksuelle erfaringene fra ungdomsårene. Les mer

149,-
Sendes innen 3 virkedager

18 år gamle Karl Ove er ferdig med gymnaset og har pakket sakene sine. Han skal til Troms for å gjøre som så mange andre søringer før ham har gjort: jobbe som ufaglært lærer. Kun for ett år. Karl Ove fryder seg ved tanken på sin første ordentlige jobb, og sin første leilighet på egen hånd. Han tenker på alle romanene han liker, om unge menn som drakk, reiste og skrev, de søkte friheten, bort fra familie og borgerlig liv: "Alt de ville, ville jeg også. Alt de drømte om, drømte jeg også."

Skarpe betraktninger
Det er en ny verden som møter ham. Naturen er overveldende og menneskene imøtekommende. Alt er nytt og ukjent for den frihetssøkende unggutten, som også bærer med seg erfaringer han selv ikke forstår. Noen av Karl Oves tidligere erfaringer får vi innblikk i gjennom lengre tilbakeblikk fra de to siste gymnasårene på Sørlandet. Det er i gymnastiden at Karl Ove utvikler stor sans for alkoholens rus. Den gir en enorm frihetsfølelse og blir et nødvendig redskap for den unge mannen i sosiale settinger. Hans sterke lengsel etter eksistensiell forløsning, og enda kraftigere behov for seksuell forløsning, både stimuleres og kontrolleres av alkoholrusen.

Problematisk seksualitet
Handlingen kan høres ut som andre romaner om unge menn som du kanskje har lest. Men tro meg, dette ligner lite på dem. Jeg har aldri lest noe mer nakent og ærlig om et ungt menneskes formative år. Forfatteren tegner verken heroiserende eller forskjønnende bilder av seg selv. Tvert imot er han nådeløs i utleveringen av egen person. Han skjuler ikke den evige kåtskapen han opplever, heller ikke angsten for at en dysfunksjonalitet for alltid skal hindre ham i å gjennomføre samleier.

"Jeg har aldri lest noe mer nakent
og ærlig om et ungt menneskes formative år."

Lærer og elev
Karl Ove framstår som en engasjert lærer som både bryr seg om og oppnår god kontakt med elevene. Og det alle som har lest Ute av verden lurer på, får vi svar på her. Karl Ove føler dragning mot en elev, og vet at hun er betatt av ham. Om det blir en ugrei situasjon, vil jeg ikke fortelle her.

Karl Ove Knausgård: Min kamp

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Bokmål
ISBN
9788202333492
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2010
Originaltittel
Min kamp fjerde bok
Format
13 x 13 cm
Serie
Min kamp 4

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Min kamp 4:

Min kamp

Karl Ove Knausgård
Innbundet 
336,- 369,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv