Mor om natten

roman

«Niels Fredrik Dahl har skrevet en rå, men vakker fortelling om en forfatter og hans mor ... Hvorvidt dagboknotatene og de andre hendelsene er autentiske, er uinteressant, Dahl skriver så man tror det, og morens fortvilte tekst blir en rød, dirrende tråd gjennom hele boka.»

, Dagbladet Terningkast 5
Mor om natten er et kvinneportrett og et selvportrett: en rystende, nær og dypt personlig roman om to som lever et liv sammen uten å kjenne hverandre. Begge lengter etter tilhørighet, begge kjemper med mørke krefter. Les mer
Vår pris
149,-
Spar
50,-

Veil. pris: 199,-  (Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 149,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 199,-  (Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Mor om natten er et kvinneportrett og et selvportrett: en rystende, nær og dypt personlig roman om to som lever et liv sammen uten å kjenne hverandre. Begge lengter etter tilhørighet, begge kjemper med mørke krefter. 

Hva skjer når alt går i stykker? Morens dagbok blir en dør inn til et opprivende og skjørt forsonende erindringsarbeid. 

Flere år etter morens død åpner han dagboken hennes. Den hun kalte nattboken og som hun ga ham da hun var blitt en eldre kvinne. Du kan gjøre hva du vil med den, sier hun, lese den, eller ikke lese den. Hun skrev den da han var barn. Han tok imot, men ville egentlig ikke. Han hadde for lengst stengt henne ute fra sin verden. 

Niels Fredrik Dahl skriver om arv og ensomhet i denne lysende skildringen av barndom, familie, kjærlighet og avhengighet. 

«(…) utvisket, nå er hun tynne slør som drar gjennom meg, ansiktet hennes stryker meg som et sjal noen slenger over skulderen og som uforvarende treffer kinnet mitt, pannen min.»

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Erle Marie Sørheim, Dagbladet
Terningkast 5 Valerie Kubens, Fædrelandsvennen
Terningkast 5 Frøydis Finstad Gundersen, Hamar Arbeiderblad
Terningkast 5 Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 225
ISBN: 9788249519446
Utgave: 2. utg.
Format: 21 x 13 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Niels Fredrik Dahl har skrevet en rå, men vakker fortelling om en forfatter og hans mor ... Hvorvidt dagboknotatene og de andre hendelsene er autentiske, er uinteressant, Dahl skriver så man tror det, og morens fortvilte tekst blir en rød, dirrende tråd gjennom hele boka.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Så er det da også en bevegende bok Dahl har skrevet. I en delvis fragmentarisk form lar han fortelleren forestille seg hvordan morens liv kan ha vært. Disse passasjene, i tillegg til de som skildrer fortellerens egen barndom, og erfaringene han som middelaldrende mann gjør i møte med morens sykdom og død, er romanens sterkeste. ... Med Mor om natten beviser han enda en gang at han er en forfatter som hører hjemme blant dem man bør lese.»

, Aftenposten

«Sterkest virker boken når enkeltbildene står ut, som om strømmen skrus på og får punktene til å lyse, og jeg-personen sier hvordan det er å ha en mor som er død: «(…) utvisket, nå er hun tynne slør som drar gjennom meg, ansiktet hennes stryker meg som et sjal noen slenger over skulderen og som uforvarende treffer kinnet mitt, pannen min.»»

, Dagens Næringsliv

«Romanlesing i vår tid tar oss stadig oftere inn til relasjonenes indre sirkler, om det er rendyrket diktning eller på det virkelighetslitterære feltet. En leser kan tenke at det snart holder, at det neppe finnes flere innganger nå? Så kommer en Niels Fredrik Dahl og får alt til å skinne som om det var nytt. ... 'Mor om natten' kan meget vel være Niels Fredrik Dahls sterkeste roman til nå.»

, NRK P2

«Dahl skriver sårt og åpent, samtidig tydelig finslipt, om ambivalensen i forholdet. Om alt det som aldri kunne utsies da moren var i live ... Det river i hjertet. Mønstrene han kanskje ser, men ikke klarer å endre ... Det er lett å lese 'Mor om natten' som selvbiografi, og tre den såkalte virkeligheten over fortellingen. Men det er ikke en roman som trenger det.»

, Dagsavisen

«Vakkert om forholdet til mor. Ved å skildre moren gjennom barnets øyne er teksten blitt poetisk ... Boken er øm, nær og bare unntaksvis avslørende.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 5

«Niels Fredrik Dahl skriver lysende ærlig om liv og død, i en rå rapport fra en rå virkelighet befridd for all romantikk. ... Niels Fredrik Dahl bekrefter sin unike litterære posisjon med denne romanen, i spennet mellom det poetisk vare og det barskt samtidsrapporterende.»

, Klassekampen

«Et intimt morsportrett som pirker i en forfatters samvittighet og treffer såre punkter hos oss andre ... Nesten umerkelig transporteres vi fra den voksne fortelleren og inn i barnesinnet, hvor Dahl viser hvor mye liv man kan skape med enkle ord.»

, Morgenbladet

«Niels Fredrik Dahls roman Mor om natten har ­finesse, tilbakeholdenhet og ­psykologisk dybde ... Denne gradvise tilbaketrekningen fra livet, beskrivelsen av alderdom, sykdom og død er knapt og vidunderlig vondt skildret.»

, Vårt Land

«... takket være forfatterens treffsikkerhet, tar innholdet et fast tak uten å virke utleverende.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5

«Lavmælt, poetisk og medrivende. Om mors liv og livsangst og om å se seg selv i speilingen av mor. Skrevet med følelsesmessig avstand og nærhet på samme tid ... Varme, poesi, kjærlighet - men også realisme.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Niels Fredrik Dahl skriv om sitt liv og det er generøst og det er spennande.»

, Stavanger Aftenblad