Nei og atter nei

roman

Ja og atter ja! Misantropisk roman med snert og vidd som tar tidsånden på kornet ... Nina Lykke lykkes utrolig godt med sin nye bok om ulykkelige mennesker fra middelklassen ...

, VG Terningkast 5

Nei og atter nei er en skarp, morsom og ubehagelig roman om kjernefamiliens kår i et samfunn hvor øyeblikkets lyst er den edleste ledestjerne.

Tildelt Ungdommens kritikerpris 2017. Vi gratulerer!

Les mer
Vår pris
345,-
Spar
34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 345,-
Spar: 34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Kristin Valla, journalist

Tildelt Ungdommens kritikerpris 2017. Vi gratulerer!

Livet fortoner seg tidvis som en trist karusell for menneskene i Nina Lykkes roman. Å forsøke å hoppe av i fart, viser seg å bli både komisk og farlig.

Ingrid er 52 år og lektor på en videregående skole i Oslo. Hun bor i en stor villa i Solveien på Nordstrand, en av Oslos mest ettertraktede adresser, har vært gift med Jan i tjuefem år og har to voksne sønner. Så vakkert kan livet skinne i oljelandet Norge. 

«Hylende morsomt, smertefullt treffende om middelklassens indiskrete sjarm - og angst. (...) Boka er velskrevet og underholdende, og tegner et overbevisende bilde av 'de store forventningers misnøye'.»
Ger Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Som en nylakkert bil
Men forfatter Nina Lykke river fort glansen av dette velstandstablået, som et plaster av et sår. På undersiden ligger all slags ting og verker, en tåke av apati, nedstemthet, motløshet og sorg over livsgleden som forsvant. «Hun savnet å gråte skikkelig, hun savnet gråteanfallene hun pleide å få med jevne mellomrom før i tiden. Det var som om hun var i ferd med å tørke inn,» tenker Ingrid mens hun ligger på sofaen om ettermiddagen. Ektemannen, derimot, opplever det motsatte idet han blir forfremmet til avdelingsdirektør i departementet hvor han jobber. Plutselig fremstår han like glansfull som en nylakkert bil i møte med sine kolleger generelt, og sin unge kollega Hanne spesielt.  

«Det er hele det norske velstandssamfunnet Nina Lykke tar temperaturen på i denne fortellingen, et samfunn hvor vi feier for barna våre, hvor helt normale følelser blir til diagnoser.»

Trekantdrama med alvor og humor
Nei og atter nei er et moderne og ikke minst morsomt trekantdrama som karakterene selv knapt nok forstår at de er en del av. I stedet bruker de mengder med energi på å fornekte sin egen virkelighet, eller i verste fall flykte fra den. Det skapes stor komikk i beskrivelsene av dette, og en mer treffsikker satire over den tiden vi lever i, tror jeg knapt jeg har lest på norsk. For det er hele det norske velstandssamfunnet Nina Lykke tar temperaturen på i denne fortellingen, et samfunn hvor vi feier for barna våre, hvor helt normale følelser blir til diagnoser, hvor det å ha det bra forveksles med det å ha det kjedelig og hvor vi betaler psykologer tusenvis av kroner for å fortelle oss hva vi skal gjøre siden vi ikke vet det selv. 

«Knivskarpt, dyptborende og intenst trekantdrama som opptrer som en sidevender ... Anbefales!»
Stein Roll, Adressevisen

Med innsikt og omsorg
Vi ler ikke av menneskene i boka, vi ler med dem, for de er like mye oss. Det å kunne le av seg selv - av vår egen pliktfølelse, våre lengsler etter noe annet, våre fåfengte forsøk på å forbedre tilværelsen gjennom en ny sofapute eller en flørt på jobben - er befriende. Nina Lykke kler ganske enkelt av vår samtid og oss som lever i den. Hun gjør det med ømhet og omsorg, og med en innsikt som mer enn noe tyder på at hun har vært der selv. Ønsk deg det du har, er det noe som heter. Nina Lykkes bok minner oss om at vi kanskje burde anstrenge oss mer for å gjøre akkurat det. Og at barna våre fint kan rydde inn i oppvaskmaskinen selv. 

 

Fakta

Om forfatteren

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med Orgien og andre fortellinger, som ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2014 ble Lykke tildelt Bokhandelens forfatterstipend. Nei og atter nei er Nina Lykkes tredje bok. Også for denne ble hun nominert til Ungdommens kritikerpris. 

- Vi mennesker er ganske flinke til å motstå fristelser

Anmeldelser

Ja og atter ja! Misantropisk roman med snert og vidd som tar tidsånden på kornet ... Nina Lykke lykkes utrolig godt med sin nye bok om ulykkelige mennesker fra middelklassen ...

, VG Terningkast 5

Lykke viser gang på gang at hun har en egen evne til å sette ord på en moderne livsfølelse. Romanen kan leses som en kritikk av kulturen, men fungerer samtidig som en mer eksistensiell refleksjon over nåtidens livsvilkår.

, Bergens Tidende Terningkast 5

Knivskarpt, dyptborende og intenst trekantdrama som opptrer som en sidevender ... Anbefales!

, Adresseavisen Terningkast 5

Lykke skriver skarpt og avslørende om konvensjonelle liv.

, Dagbladet Terningkast 5

En sterk og viktig bok, innsiktsfull inntil det smertefulle om våre kompliserte liv.

, A-magasinet

Nina Lykke skriver kjapt, treffende og gjenkjennelig. (...) Kanskje er hun den skarpeste satirikeren i norsk litteratur i dag.

, NRK P2

... det er en situasjon som skriker etter satire, og Lykke leverer. Skjønt hennes ambisjon strekker seg lenger enn til vennlig humor.

, Aftenposten

I glimt ser samtidens overflod og dekadanse ut som romanens angrepsmål ... Sterkest slår likevel disse scenene fra oppløsningen av et ekteskap, når mer tidløse størrelser som kjærlighet, svik og frihetslengsel spiller de sentrale rollene.

, Morgenbladet

Nina Lykke er skikkelig morsom. Latteren som «Nei og atter nei» stadig frambringer, er av den mørkere sorten, den har et lite grøss i seg

, Klassekampen

Hylende morsomt, smertefullt treffende om middelklassens indiskrete sjarm - og angst. (...) Boka er velskrevet og underholdende, og tegner et overbevisende bilde av 'de store forventningers misnøye'. Oppfølger, ja takk!

, Dagsavisen

Framfor alt er det kombinasjonen av de ulike elementene - skarpheten, humoren og kritikken, som imponerer. Nina Lykke har funnet en form som fungerer uten å overdrive verken avsløringene eller humoren.

, Hamar Arbeiderblad

Forfattaren har fabelaktig innsikt i kjærleikens vekst og fall. Ho har dessutan ei fantastisk evne til å gjera midtlivskrisa til stor underhaldning, utan at den tragiske dimensjonen glipp.

, Dag og Tid