Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Øvre port, nedre port

roman

«. strålende roman som er rik på konflikt, følelser og skjebne. (...) Gulliksen har et fint blikk for nyansene, der han tar leserne inn i et «Upstairs, Downstairs»-miljø.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

I en liten norsk by på 1950-tallet blir Gladys gravid som attenåring. Hun gifter seg og får etter hvert tre sønner, som hun oppdrar - og hun forsøker å oppdra mannen sin også. Den dagen han får jobb i våpenfabrikken er fremtiden er reddet, tenker hun.

Les mer

269,-

449,- Spar: 180,-

Sendes innen 1 virkedag

Lesesommer - romaner fra 99,- Velg flere her

I en liten norsk by på 1950-tallet blir Gladys gravid som attenåring. Hun gifter seg og får etter hvert tre sønner, som hun oppdrar - og hun førsøker å oppdra mannen sin også. Den dagen han får jobb i våpenfabrikken er fremtiden er reddet, tenker hun. Senere får hun jobb som kontordame samme sted. Det blir begynnelsen på en oppstigning, et nytt liv, men noe er alvorlig galt, både for Gladys og den ene sønnen.

På nåtidsplanet parkerer romanens forteller utenfor sykehuset der Gladys ligger for døden. Han rømte fra byen som ung, og har sjelden vært der siden, men nå har den eldste broren, den eneste som ble igjen, overtalt ham til å komme. Ved dødsleiet avdekker de to brødrene morens historie, og de prøver å forstå hva som skjedde med den tredje broren, som døde noen år tidligere.

Øvre port, nedre port er en familieroman om tilknytning og tap, om hvordan vi blir til gjennom hverandre. Tre brødres livsløp fletter seg sammen til én akutt, eksistensiell fortelling, som spenner over tre generasjoner i det moderne Norge.

«... strålende roman som er rik på konflikt, følelser og skjebne. (...) Gulliksen har et fint blikk for nyansene, der han tar leserne inn i et «Upstairs, Downstairs»-miljø.» Inger Bentzrud, Dagbladet (Terningkast 5)

«Gulliksen kan blåse liv i det som egentlig er klisjeer, som for eksempel den latente erotikken i å dele en kurv jordbær med en kontorflørt, eller han kan presist og kjærlig beskrive dynamikken i et ekteskap ved å fortelle om en ung kones bekymringer for ektemannens garderobe første dag i ny jobb. Slike ting er blant litteraturens fineste gaver.» Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

«Sterkt familiedrama om skam. (...) Underholdende og ubarmhjertig, en bok med så skarpe kanter man kan skjære seg på dem. (...) Det er like bra gjort som i Jonathan Franzens bejublede samlivsromaner, «Frihet» og «Korreksjoner». (...) Forfatteren er knallgod på den episke fortellingen om hverdagsliv i familiære settinger, en lett kan kjenne seg igjen i.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

«At Gulliksen i det hele tatt nærmer seg denne mystiske, uutgrunnelige kilden til fortellinger, rører ved en kvalitet, for ikke å si kraft, som er sjelden, men samtidig - der den finnes - utgjør en av de mest fruktbare årene i norsk samtidslitteratur.» Live Lundh, Morgenbladet

«Ei generasjonshistorie, ei mentalitetshistorie, men òg ei noregshistorie (...) Det er ei framstilling med varme, ja, med kjærleik, av våre næraste, dei som gjekk føre oss og hadde det vanskelegare enn oss. (...) Hendingane er sett i klokskapen, men ikkje etterpåklokskapen, sitt lys. Ømt, utan at det blir klissete. Avstanden i tid gjer paradoksalt nok at hendingane kjennest meir vesentlege. Gulliksen har funne ein rytme der han byggjer opp eit liv over hundrevis av sider, med begjær, frykt og skam ...» Leif Tore Sædberg, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«Øvre port, nedre port» av Geir Gulliksen, en forfatter jeg liker å lese. Det er gode portretter av medmennesker og livet i Norge.»
- Statsminister Jonas Gahr Støre anbefaler romanen på TV2.no

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
343
ISBN
9788203398353
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Øvre port, nedre port
Format
21 x 14 cm
Nr
8220379

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«. strålende roman som er rik på konflikt, følelser og skjebne. (...) Gulliksen har et fint blikk for nyansene, der han tar leserne inn i et «Upstairs, Downstairs»-miljø.»

Inger Bentzrud, Dagbladet

«Sterkt familiedrama om skam. (.) Underholdende og ubarmhjertig, en bok med så skarpe kanter man kan skjære seg på dem. (.) Det er like bra gjort som i Jonathan Franzens bejublede samlivsromaner, «Frihet» og «Korreksjoner». (.) Forfatteren er knallgod på den episke fortellingen om hverdagsliv i familiære settinger, en lett kan kjenne seg igjen i.»

Stein Roll, Adresseavisen

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Øvre port, nedre port:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Kokain

Pascal Engman
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv