Frihet - 
      Thomas Hylland Eriksen
    
      Arne Johan Vetlesen

Frihet

Thomas Hylland Eriksen (Redaktør) ; Arne Johan Vetlesen (Redaktør)

Ingen over, ingen ved siden: Vi lever definitivt i frihetens tidsalder. Frihet hylles som et mål i seg selv og brukes som målestokk for vår samfunnstypes vellykkethet. Å være mot frihet fremstår som en umulighet, så vel intellektuelt som ideologisk. Les mer
Vår pris
369,-

(Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Paperback
Legg i
Paperback
Legg i
Vår pris: 369,-

(Paperback) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Ingen over, ingen ved siden: Vi lever definitivt i frihetens tidsalder. Frihet hylles som et mål i seg selv og brukes som målestokk for vår samfunnstypes vellykkethet. Å være mot frihet fremstår som en umulighet, så vel intellektuelt som ideologisk.
Denne boken stiller noen ukorrekte spørsmål: Kan det tenkes at den nær enstemmige hyllesten til frihetens forrang, skaper en farlig selektiv forståelse av de problemer som dagens mennesker - for ikke å snakke om våre etterkommere - konfronteres med? Kan ropet om enda mer frihet vise seg å være en del av problemet, heller enn en del av løsningen? Hva skjer med andre politiske og moralske verdier, slik som rettferdighet og solidaritet? Er fellesskap bare til for individenes skyld, for å fremme deres selvrealisering i vestlig-sekulær forstand? Kan andre livssyn og religioner enn de som er dominerende i Norge i dag, lære oss noe om frihetens grenser eller gi oss alternative forståelser av hva frihet er? Hva skjer når frihet tar form av krav samfunnet, bedriften, sosial- og helsetjenesten, ja, til og med fengselet, stiller til individet; krav om ytelse, tilpasning og endringsvilje, ja, om å forvalte sin frihet på optimalt vis? Og sist men ikke minst: Er klimaendringene et varsku om den individualiserte frihetens kollektive pris?

Bidragsytere: Thomas Hylland Eriksen, Arne Johan Vetlesen, Dag O. Hessen, Espen Schaanning, Berit Thorbjørnsrud, Torbjørn Røe Isaksen, Ingrid Fiskaa, Dag Skogheim, Gunnar C. Aakvaag, Henrik Sinding-Larsen og Anne Hege Grung.
FAKTA
Utgitt:
Forlag: Universitetsforlaget
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Bokmål Norsk Nynorsk
Sider: 282
ISBN: 9788215012025
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 14 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderingerForord

Innledning

Frihet, rasjonalitet og materialisme

Når valgfrihet blir valgtvang

Frihet på norsk: Den endimensjonale friheten

Om å miste friheten

Hellige tekster i islamsk og kristen tradisjon: Et verktøy for undertrykkelse eller frigjøring forkvinner?

Frihet, rettigheter og ortodokse presters kjønn

Ytringsfrihet og globalisering. Karikaturstriden og kosmopolitiske verdier

Frykten for friheten

Fridom til å sova under bruene

En samovar for te, en seng hvor jeg kan sove, og fred til å lese det jeg vil

Relativt frie ettertanker om frihet

Om bidragsyterne

Noter