Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Opprørerne

kvinner som endret filosofien

«Filosofi er av de mest mannsdominerte fagene i akademia. Det vil Kristin Gjesdal gjøre noe med. ... Resultatet er en ganske fantastisk bok med noen helt utrolige kvinneskikkelser...»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Kvinnene i den moderne filosofien stilte konfronterende spørsmål, søkte dristige svar og leverte kompromissløse analyser. De tok for seg spørsmål om kanon, kjønn, rasisme, sosial urettferdighet, vår omgang med naturen - og, ikke minst, diskuterte de våre grunnleggende, menneskelige betingelser. Les mer

399,-
Innbundet
Sendes innen 3 virkedager
Kvinnene i den moderne filosofien stilte konfronterende spørsmål, søkte dristige svar og leverte kompromissløse analyser. De tok for seg spørsmål om kanon, kjønn, rasisme, sosial urettferdighet, vår omgang med naturen - og, ikke minst, diskuterte de våre grunnleggende, menneskelige betingelser. Likevel er disse kvinnene skrevet ut av filosofihistorien, og dét i den grad at vi i dag knapt vet at de eksisterer.

Kristin Gjesdal har børstet støv av arbeidene til elleve kvinner som ble utelatt da den moderne filosofihistorien ble skrevet. I Opprørerne: Kvinner som endret filosofien tar hun med seg leseren inn i seminarrommet. Sammen med en gruppe studenter reflekterer hun over arbeidene til filosofer som Germaine de Staël i revolusjonens Paris, Rosa Luxemburg i Berlin rundt århundreskiftet og Angela Davis i 1970-tallets USA. I sin samtid var disse kvinnene opprørere i filosofien. Deres tenkning er ikke mindre opprørsk - eller relevant - i dag.

«Da jeg hørte Kristin Gjesdals foredrag om kvinner i filosofien, var det nærmest en åpenbaring: Her står en filosof og sier at det slett ikke stemmer at kvinnelige filosofer er noe helt nytt. De har vært der hele tiden. De er filosofer. Ikke alt mulig annet. Ikke bare assistenter til de virkelige filosofene, merkverdige randfigurer eller underlige, tenkende husmødre og adelsdamer.

Jeg gikk fra foredraget med en følelse av at noe, som det tidlige bare hadde vært mumlet om i krokene, nå var blitt sagt høyt: Selvfølgelig har det fantes kvinnelig filosofer. De har tenkt og skrevet, og man kan lese verkene deres. Det er kun i filosofihistorien at de ikke finnes.

Kristin Gjesdal hjelper oss med å finne dem, se dem og forstå deres filosofi. Som filosofi. Det er en stor prestasjon.»

Solvej Balle, vinner av Nordisk råds litteraturpris

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
339
ISBN
9788202824808
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Format
21 x 14 cm

Anmeldelser

«Filosofi er av de mest mannsdominerte fagene i akademia. Det vil Kristin Gjesdal gjøre noe med. ... Resultatet er en ganske fantastisk bok med noen helt utrolige kvinneskikkelser...»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Det er lenge siden jeg leste en innføringsbok i filosofi med begeistring. Interesse, kanskje, men sjelden begeistring. Mens jeg leste Kristin Gjesdals Opprørerne. Kvinner som endret filosofien var det altså det jeg følte - sitrende begeistring. Å lese Opprørerne - helst sammen med antologien Kvinner i filosofien. Romantikk, revolusjon, sosialt fellesskap redigert av Gjesdal og Dalia Nassar fra 2022 - er som å finne en skatt.»

Maia Nordsteien Nielsen, Klassekampen

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Opprørerne:

Hegel
Ny!

Hegel

Sigurd Hverven
Innbundet 
399,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

2070

Bjørn H. Samset
Innbundet 
363,- 399,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Lemen

Kirsti Blom
Innbundet 
218,- 249,-

Norge

Reidar Müller
Innbundet 
393,- 449,-

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv