Tenkning og metafor

; Eivind Lilleskjæret (Oversetter) ; Tor Ivar Østmoe (Oversetter)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 40

Den tyske filosofen Hans Blumenberg kritiserer i denne boka Platon og Descartes, og fremhever de mytiske og metaforiske fortellingene som sentrale i menneskets liv og tenkning. Boken egner seg for alle som studerer og utforsker språkets uttrykksmuligheter fra et filosofisk, idéhistorisk, psykologisk eller litteraturteoretisk ståsted. Les mer
Vår pris
249,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Paperback
Legg i
Paperback
Legg i
Vår pris: 249,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Om boka

Den tyske filosofen Hans Blumenberg kritiserer i denne boka Platon og Descartes, og fremhever de mytiske og metaforiske fortellingene som sentrale i menneskets liv og tenkning. Boken egner seg for alle som studerer og utforsker språkets uttrykksmuligheter fra et filosofisk, idéhistorisk, psykologisk eller litteraturteoretisk ståsted. Oversatt til norsk av Eivind Lilleskjæret og Tor Ivar Østmoe.

Den tyske filosofen Hans Blumenberg (1920 - 1996) analyserer i dette verket metaforens paradigmer. I en levende historisk gjennomgang anskueliggjør han den filosofiske striden om sannhet og vitenskap kan uttrykkes i "rene" begreper, eller om man må ty til "besudlende" billedspråk og retorikk. Metafor og tenkning Han får oss til å løfte blikket opp mot de "absolutte metaforer", bilder og bildespråk som ikke kan reduseres til begreper, og som representerer menneskets grunnleggende redskaper for å ordne og utholde verden.


Boken egner seg for alle som studerer og utforsker språkets uttrykksmuligheter fra et filosofisk, idéhistorisk, psykologisk eller litteraturteoretisk ståsted. Verket Paradigmen zu einer Metaforologie fra 1960 er et av Hans Blumenbergs mest sentrale essays og foreligger for første gang på norsk i oversettelse av Eivind Lilleskjæret og Tor Ivar Østmoe.


Nr. 40 i Cappelens upopulære skrifter.

Fakta

Innholdsfortegnelse
Forord

Tenkning og metafor
Innledning

I. Den mektige sannhetens metaforikk.

II. Sannhetsmetaforikk og erkjennelses pragmatikk

III. Et terminologisk-metaforo logisk tverrsnitt av forestillingen om sannhet

IV. Metaforikken om den nakne sannhet.

V. Terra incognita og ufullendt univers som metaforer om moderne måter å forholde seg til verden på

VI. Organisk og mekanisk bakgrunns metaforikk

VII. Mythos og metaforikk

VIII. En metafor blir termino logisert: Sannsynlighet

IX. Metaforisert kosmologi

X. Geometrisk symbolikk og metaforikk.