Arbeidet mitt

roman

; Inger Bråtveit (Oversetter)

«Lager stor litteratur»

, Dagbladet Terningkast 5
Oppgjer med morsrolla.

Forfattaren Anna er i sjokk etter å ha fødd sitt fyrste barn. Ho og kjærasten Aksel fell motvillig inn i gamle kjønnsroller, og Anna føler seg åleine om dette enorme nye ansvaret. Les mer
Vår pris
218,-
Spar
31,-

Veil. pris: 249,-  (E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokkilden-app | Kindle

E-bok
Legg i
E-bok
Legg i
Vår pris: 218,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 249,-  (E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokkilden-app | Kindle

Oppgjer med morsrolla.

Forfattaren Anna er i sjokk etter å ha fødd sitt fyrste barn. Ho og kjærasten Aksel fell motvillig inn i gamle kjønnsroller, og Anna føler seg åleine om dette enorme nye ansvaret. Ho vert råka av ein altoppslukande angst. På randa av eit mentalt samanbrot kjenner ho korleis det å vera seg sjølv og det å vera mor blir motsetningar, og korleis det å skriva og vera mor samstundes blir umogleg. Korleis skal ein handtera den skamma som oppstår når ein ikkje kan kjenna seg att i samfunnet sitt tronge normalitetsomgrep?

«Arbeidet mitt» er ei bok om den radikale erfaringa det er å verta mor, om skitentøy, skriving og shopping og om å læra å elska det engstelege og opne i livet med barn. For romanen fekk Olga Ravn Politikens litteraturpris i 2020.

Boka er sett om til norsk av Inger Bråtveit.

Olga Ravn (f. 1986) er ein dansk forfattar, kritikar og forlagsredaktør. Ho debuterte i 2012 med Eg et meg sjølv som lyng. Året etter kom romanen Celestine, som ho fekk Michael Strunge-prisen for. I 2016 kom diktboka Den kvite rosa, og i 2018 romanen «Dei tilsette», som vart kortlista til Den internasjonale Booker-prisen.

Sagt om «Mit arbejde» (2020):
Terningkast fem. «Tittelen er først tvitydig; arbeid og identitet er ikkje einstydande. Arbeid er noko ein kan gå til og frå utan å legge sjela si i det. Noko som er uhøyrt for myten knytt til det å vere mor. [...] Sakte [...] verkar det som Anna og eget aksepterer at ein kan vere ei mor som ikkje sjølv må døy for å gi liv til barnet. At ein ikkje er eitt med barnet.»
- Marie Louise Wedel Bruun, Berlingske
ANMELDELSER:

Terningkast 5 Joakim Tjøstheim, Dagbladet
Terningkast 6 Fartein Horgar, Adresseavisen
Terningkast 5 Anna Kvam, Stavanger Aftenblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Samlaget
Språk: Norsk Nynorsk
ISBN: 9788234006203
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Mit arbejde
Format: EPUB
Filstr: 1.6 MB
Vannmerket
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Lager stor litteratur»

, Dagbladet Terningkast 5

«Med et virtuost repertoar av skrivemåter og stemninger går Ravn inn i betente og ladete temaer med åpne øyne. Hun skriver om psykisk sykdom, og om hvordan hovedpersonens kjærlighet til barnet ikke bare er enkel.»

, nrk.no

«Arbeidet mitt" er et umåtelig vellykket forsøk på å dele en genuint kvinnelig erfaring med mannlige lesere.»

, Adresseavisen Terningkast 6

«et rått innblikk i virkeligheten som barselopprørerne kjemper for å synliggjøre over det ganske land i disse dager. Ravn vil få mange norske lesere, og det vil være fortjent.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

«En herlig leseopplevelse. [...] Resultatet av utforskningen er så vellykket, interessant og lekent at det føles som et mirakel. Boken oppleves som viktig, ærlig og nådeløs. Oversettelsen til nynorsk av Inger Bråtveit er god. Den beholder friskheten og snerten i språket.»

, Aftenposten

«Romanen er et kraftfullt vitnesbyrd om fødselsdepresjon. Men det er også en bok som setter seg fore å si noe om moderskap og barn generelt. [...] Når jeg leser boka på nytt, i Inger Bråtveits lydhøre oversettelse, blir jeg minnet på at den vekker stor ømhet for desperasjonen Ravn skriver om, og en betydelig politisk frustrasjon: Hvordan har vi ordnet kvinnelivet i vårt samfunn?»

, Klassekampen