Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Vi er ikke her for å ha det morsomt

« Nina Lykke slår knockout på virkelighetslitteraturen i en heidundrende roman om den ofte utskjelte hvite kulturmannen. »

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

Igjen gjør Nina Lykke oss lykkeligere med en ny hardtslående roman som spruter av satire, og med en herlig stigning mot noe som bare  skje. Det er bare å feste setebeltet!

Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 1 virkedag

Fest setebeltet … 

Knut A. Pettersen, nærmere 60 enn 50, er forfatter av det gjennomsnittlige slaget. Likevel er han et ganske kjent navn, for en gang skrev han en bok som alle ville ha. Han kaller den Den Berømte Boken. For tiden skriver han mest på manus som blir refusert. I grunnen er det lenge siden han har gitt ut noe som helst. Han lider av den, blant forfattere, utbredte tilstanden skrivesperre. Å skrive medfører et ubehag. Dette kan sammenlignes med ubehaget han får av å se videoer på youtube om testikkelkreft, mener Knut.

En tafsende gris?

Knut har få nære relasjoner. Hans beste venn er naboen Frank, en homofil fyr som har et hemmelig av og på-forhold til en muslimsk familiefar. Lene er Knuts ekskone. De har et godt forhold, men sønnen sin har han knapt noe forhold til - han svarer sjelden eller aldri på farens henvendelser på sms eller epost. Tilværelsen er en smule traurig. Bedre blir det ikke da det blir kjent i media at Knuts navn verserer i en nylig utgitt roman skrevet av en kvinnelig forfatterkollega. Han fremstilles som en kåt, gammel gris med erigert penis, som ikke kan holde fingrene fra fatet. Riktignok var det noe som skjedde mellom de to den gangen på Forfatterforeningens årsmøte, men det var hun som nærmest ba om å bli kløpet i baken. Det var hun som trengte seg på. De var begge beruset. Det er slik Knut erindrer det. Han får støtte av sin ekskone. Lene mener Knut neppe er i stand til å krenke noen.

Den ene som deltar i samme seansen, er nemlig forfatteren som har gitt ut romanen der Knut fremstilles som overgriper. Den andre personen er den nye mannen til Knuts ekskone. Denne muligheten kan han ikke la gå fra seg. Det er duket for hurlumhei. 

Fri kost og losji – og en mulighet som ikke kan forbigås

Så blir Knut, overraskende nok, invitert til årets litteraturfestival på Lillehammer. Han skal delta i en panelsamtale der temaet er «Utroskap i liv og litteratur», riktignok som stand in for en som meldte avbud, men likevel … han ser det som en mulighet til ikke å forsvinne i glemselens slør, og dessuten er oppholdet gratis. Han kan drikke, spise, bo på hotell uten at det koster ham en øre. En liten hake er det likevel. Den ene som deltar i samme seansen, er nemlig forfatteren som har gitt ut romanen der Knut fremstilles som overgriper. Den andre personen er den nye mannen til Knuts ekskone. Denne muligheten kan han ikke la gå fra seg. Det er duket for hurlumhei.

Nina Lykke er kjent for å skrive galgenhumoristiske og samfunnskritiske romaner. Tidligere har hun svingt pisken over lærere og leger. Denne gangen er det kulturbransjen og virkelighetslitteraturen som skal til pers og et miljø der forfatterne kannibaliserer på hverandre. Hvem har skyld i hva? Hvem eier «virkeligheten»? Knut er kanskje en ølslurpende og litt patetisk slask, men er han skyldig mest fordi han er mann? Romanen har en herlig stigning mot avslutningen. Vil Knut gå helt av skaftet, eller vil han feige ut under panelsamtalen?

Medlemsvurdering:
Anbefales! Burlesk, tatt på kornet med et språk som både fikk meg til å le og gråte

Eva Sørheim Langnes

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
274
ISBN
9788249523757
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 14 cm
Nr
8206953
Priser
Riksmålsforbundets litteraturpris 2022

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

« Nina Lykke slår knockout på virkelighetslitteraturen i en heidundrende roman om den ofte utskjelte hvite kulturmannen. »

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

« Suksessforfatter med spiddende penn … Tidligere har Nina Lykke hengt ut lærere og leger. Nå bedriver hun selvironi på vegne av forfatterstanden … For oss som elsker samtidssatire – fra Tom Wolfe til Torgrim Eggen – er Nina Lykke et sjeldent funn. Hennes evne til å avvæpne, til å skape fliker av sympati for de mest rotete bråkmakerne, gir satiren hennes en dimensjon utover beskheten. »

Inger Bentzrud, Dagbladet

« Lykke gir leseren en hardcore-kikk inn i hva som skjer under beruselse og sjekking, hvem er offer og hvem er den som har skyld i det som i utgangspunktet var en flørt. Bildet av Knut er komplekst; det er en herlig energi i denne eleverte såpeoperaen som balanser fint mellom humor og ironi. Oppbyggingen er spennende, det er en stilig stigning mot det store smellet … De siste 50 sidene lukter det krutt av, gled dere lesere, Lykke kjører på, ugardert, uten filter. »

Stein Roll, Adresseavisen

« Romanene «Nei og atter nei» (2016) og «Full spredning» (2019) høstet skryt fra et nærmest samstemt anmelderkorps, og sistnevnte fikk Brageprisen for dens «fandenivoldske betraktninger om mennesker som prøver å holde tritt». Hennes fjerde roman, «Vi er ikke her for å ha det morsomt», er intet unntak … Lykke befester sin posisjon som en mester i kunsten å avkle den øvre middelklassens forfengelighet … På kløktig vis viser Lykke hvordan nye ideer har spredt seg som en farsott i kulturlandskapet: kunsten skal provosere, samfunnet skal tolerere – men uten at noen kommer i skade for å føle seg krenket på veien. »

Regine Stokstad, Dagens Næringsliv

« Et epos for outsidere. Finnes den sympatiske kultur­mannen? Nina Lykke viser oss et sjeldent, minne­verdig eksemplar … Fremtidige arkivarer som lurer på hvordan vår tid fortonet seg, vil få et rikt kilde­tilfang i denne romanen … Lykke nyanserer ved å karikere … Hun er en trapes­artist som balanserer på stram line – uten sikker­hets­nett. Hun er hoff­narren som sier det som det er. Barnet som på­peker det åpen­bare. Det gjør henne til en gave­pakke til alle som føler seg litt på siden av det konforme. »

Knut Hoem, NRK

« Hvit, frustrert mann går bananas … «Vi er ikke her for å ha det morsomt» kan leses som et angrep på en litterær trend Lykke selv har avstått fra i sine mer galgenhumoristiske romaner. Den kan leses som en kritikk av forfattere som kannibaliserer på hverandre. Men Nina Lykke lodder dypere – og får en rikere penn – idet hun rister av seg tidens ånd og søker en løsning som forfattere i tidligere tider ville kalle katharsis. I en utsøkt finale løfter hun romanen til et nivå der satiren får følge av stillferdig livsvisdom. »

Ingunn Økland, Aftenposten

Kunders vurdering

T
Tonje Jacobsen – 28.06.2023

– Lever ikke opp til forventingene, med «full spredning» friskt i minnet.

E
Eva Sørheim Langnes – 27.06.2023

– Anbefales! Burlesk, tatt på kornet med et språk som både fikk meg til å le og gråte

A
Anne E. – 29.03.2023

– Som vanlig godt språk, men denne boken lever ikke opp til forventningene, etter å ha lest de øvrige bøkene til Nina Lykke.

G
Grete Birkeland – 11.01.2023

– God bok, koste meg !

E
Erik Sæthre Nilsen – 10.01.2023

– Vi er ikke her for å ha det morsomt - Nina Lykke

L
Lisa Bekkevold – 15.11.2022

– Glimrende bok! Så velskrevet, med masse underfundigheter. Anbefales varmt.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 14.10.2022

– Et billig poeng, men du verden så morsomt man har det når man leser Nina Lykke. er du en av de mange som har gledet deg over Nei og atter nei eller Full spredning så vet du akkurat hva du kan se fram til nå. Middelklassen får gjennomgang enda en gang. Gled deg! Har du ikke lest Nina Lykke tidligere, da har du enda mer å se fram til!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Vi er ikke her for å ha det morsomt:

Ute

Einar Stenseng
Innbundet 
332,- 379,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv