Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Naturparadokset

om naturen vi mister og hvordan vi kan få den tilbake

Naturparadokset tar tempen på naturen vår og gir oss et viktig innsyn i hvordan det står til. Anne Beate Kasin tar oss med til skogs, til fjells og til havs i denne velskrevne øyeåpneren av en bok. Mye er tapt, men noe kan restaureres, og kanskje er det vår bevissthet om at vi er en integrert del av naturen som er det vi først og fremst må restaurere?

Les mer

399,-
Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

Det tar naturen tusenvis av år å danne ei myr, men det tar oss kun én dag å ødelegge den. Det er ikke mange tiår siden man ivrig drenerte en rekke myrer for å dyrke tømmer, for myrene er rike på organisk materiale. Den største pådriveren for destruksjon av myrene i våre dager, er bygging nye fritidsboliger, kan vi lese i boka Naturparadokset av Marit Beate Kasin. Alle vet at myrene bør få være i fred, men kommunene følger ikke opp.

Naturparadokset forteller om hvordan vårt overforbruk av naturressurser har ført oss inn i en krise, som vi forsøker å løse ved å forbruke enda mer natur.

Marit Beate Kasin pakker sekken og tar oss med på tur rundt om i landet. Vi blir med til fjells, der villreinens områder er oppstykket og ødelagt av veier, hytter og nærvær av mennesker. Selv DNT fremstår som lite naturbevisste når de tar i bruk en hytte som det er anbefalt at ikke skal brukes fordi menneskelig nærvær vil forstyrre den sårbare villreinen.

Vi blir med til skogs og får vite masse om hvordan vi behandler skogen vår. For eksempel med nitrogengjødsling som er en av de store truslene mot artsmangfoldet, men som bedrives for å øke vekst av tømmer og dermed karbonfangst. Et paradoks! Vi blir med nordover og får lære om hvordan vi påvirker havet og kystområder. Kasin påpeker at vi er en ledende havnasjon med en av verdens lengste kystlinjer. Vi forvalter et stort område med hav, og dette gir oss stort ansvar. Vet vi for eksempel hvordan unaturlige lyder fra oljeboring, militær aktivitet, skipstrafikk, sprengninger og sonarer påvirker livet i havet? Vi produserer massiv støy som antagelig forstyrrer dyr som er avhengig av hørsel og hverandres lyder for å navigere, finne mat, kommunisere og unngå rovdyr. Nå skal det også åpnes for utvinning av mineraler på havbunnen, i Arktis, og det selv om Norge har signert en ny global avtale som skal bidra til arbeidet med å sikre et renere hav, skriver forfatteren.

Vi kan kan også lese om vellykkede restaureringsprosjekter. Den positive utviklingen av fjellrevbestanden på Hardangervidda gir et håp om at noe kan reddes, noe natur kan vi få tilbake, hvis vi er villig til å gi plass til vill natur. Kanskje er det bevissthetsrestaurering vi trenger. Vi må gjenoppdage erkjennelsen av at vi er en del av naturen. Ødelegger vi naturen, ødelegger vi oss selv, sier Kasin

Den viktigste boka du leser i år

— Nødvendig bok om hvordan vi forvalter naturen, og hvordan vi bør forvalte den. Lettlest, velskrevet ... og antagelig den viktigste boka du leser i år!

Bente Einan Eriksen

Detaljer

Forlag
Res publica
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
404
ISBN
9788282262996
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Format
22 x 15 cm
Nr
8223807

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Naturparadokset:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv