– Interessant og nyttig bok som gir en god oversikt over viktige problemstillinger.
Naturparadokset
«Naturparadokset er en modig og viktig bok. Forfatteren er virkelig til stede i naturen hun skriver om og gjør problemene desto mer konkret. En grundig og viktig bok om natur på retrett.»
Dag Hessen
NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2024
Naturparadokset tar tempen på naturen vår og gir oss et viktig innsyn i hvordan det står til. Marit Beate Kasin tar oss med til skogs, til fjells og til havs i denne velskrevne øyeåpneren av en bok. Mye er tapt, men noe kan restaureres, og kanskje er det vår bevissthet om at vi er en integrert del av naturen som er det vi først og fremst må restaurere?

Skrevet av: Bente, Redaktør
Det tar naturen tusenvis av år å danne ei myr, men det tar oss kun én dag å ødelegge den. Det er ikke mange tiår siden man ivrig drenerte en rekke myrer for å dyrke tømmer, for myrene er rike på organisk materiale. Den største pådriveren for destruksjon av myrene i våre dager, er bygging av nye fritidsboliger, kan vi lese i boka Naturparadokset av Marit Beate Kasin. Alle vet at myrene bør få være i fred, men kommunene følger ikke opp.
Naturparadokset forteller om hvordan vårt overforbruk av naturressurser har ført oss inn i en krise, som vi forsøker å løse ved å forbruke enda mer natur.
Marit Beate Kasin pakker sekken og tar oss med på tur rundt om i landet. Vi blir med til fjells, der villreinens områder er oppstykket og ødelagt av veier, hytter og nærvær av mennesker. Selv DNT fremstår som lite naturbevisste når de tar i bruk en hytte som det er anbefalt at ikke skal brukes fordi menneskelig nærvær vil forstyrre den sårbare villreinen.
Vi blir med til skogs og får vite masse om hvordan vi behandler skogen vår. For eksempel med nitrogengjødsling som er en av de store truslene mot artsmangfoldet, men som bedrives for å øke vekst av tømmer og dermed karbonfangst. Et paradoks! Vi blir med nordover og får lære om hvordan vi påvirker havet og kystområder. Kasin påpeker at vi er en ledende havnasjon med en av verdens lengste kystlinjer. Vi forvalter et stort område med hav, og dette gir oss stort ansvar. Vet vi for eksempel hvordan unaturlige lyder fra oljeboring, militær aktivitet, skipstrafikk, sprengninger og sonarer påvirker livet i havet? Vi produserer massiv støy som antagelig forstyrrer dyr som er avhengig av hørsel og hverandres lyder for å navigere, finne mat, kommunisere og unngå rovdyr. Nå skal det også åpnes for utvinning av mineraler på havbunnen, i Arktis, og det selv om Norge har signert en ny global avtale som skal bidra til arbeidet med å sikre et renere hav, skriver forfatteren.
Vi kan kan også lese om vellykkede restaureringsprosjekter. Den positive utviklingen av fjellrevbestanden på Hardangervidda gir et håp om at noe kan reddes, noe natur kan vi få tilbake, hvis vi er villig til å gi plass til vill natur. Kanskje er det bevissthetsrestaurering vi trenger. Vi må gjenoppdage erkjennelsen av at vi er en del av naturen. Ødelegger vi naturen, ødelegger vi oss selv, sier Kasin
Kundevurdering:
Interessant og nyttig bok som gir en god oversikt over viktige problemstillinger.Cristell
Den viktigste boka du leser i år
— Nødvendig bok om hvordan vi forvalter naturen, og hvordan vi bør forvalte den. Lettlest, velskrevet ... og antagelig den viktigste boka du leser i år!
Bente Einan Eriksen
Detaljer
- Forlag
- Res publica
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 404
- ISBN
- 9788282262996
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Format
- 22 x 15 cm
- Nr
- 8223807
Om forfatteren
Marit Beate Kasin (f. 1983) er journalist og forfatter. I 2018 debuterte Kasin med boka Vinterdans – 1000 kilometer. 14 hunder. Én kvinne, som mottok positive anmeldelser og ble oversatt til tysk. Kasin har et dypt engasjement for naturen, og i 2021 ledet hun graveprosjektet «Hytteparadokset» i avisen der hun arbeider, som undersøkte miljøkonsekvensene av den norske hyttedrømmen.
Lytt til utdrag
Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herBla i boka
Anmeldelser
«Naturparadokset er en modig og viktig bok. Forfatteren er virkelig til stede i naturen hun skriver om og gjør problemene desto mer konkret. En grundig og viktig bok om natur på retrett.»
Dag Hessen
«Det er en velskrevet og veldokumentert reiseskildring om det som kalles naturtap. […] ei bok som får oss til å se nasjonen og oss selv i et nytt og avslørende lys. […] Som forfatter balanserer hun mellom avslørende skildringer og faglige diskusjoner, detaljerte portretter av triggerhappy ulvejegere og modige naturvernere. For ikke å snakke om skildringer av mektige hytteutbyggere med kommunepolitikere i bukselomma, og lokalmiljøer som kjemper naturens sak.»
Marius Wulfsberg, Dagbladet
«skriver levende om hytteutbyggingen. […] Etter en grundig og medrivende beskrivelse av utbyggingens konsekvenser, beskriver Kasin videre en rekke andre måter vi bygger ned naturen på. […] Det er en nerve i denne delen av boken […] Kasins kraftsalve mot nedbyggingen av norsk natur»
Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv
«Samtidig spruter det jo av engasjementet og viljen i denne boken. […] Men viktigere er det at Kasin har bevæpnet seg med sitt skarpe blikk, sin journalistiske ureddhet, sin vilje til å oppsøke et bredt spekter av kilder og bli med dem ut i felt. Slik lykkes hun faktisk i å overbevise leseren om at nettopp lokalavisjournalistens dekning av naturkrisen kan være den viktigste. I hvert fall denne lokalavisjournalistens dekning.»
Bernhard Ellefsen,, Morgenbladet
«en fremragende bok – og smertefull. Den tegner et skarpt bilde av en naturforvaltning i krise, og viser med all tydelighet hvorfor vi må snu om. Dette gjelder ikke lenger bare naturen. […] et journalistisk mesterverk. Kasin fletter sammen på den ene siden fakta om tilstanden i norsk natur og hvordan vi griper inn i den, og på den andre siden personlige beretninger om sine vandringer og observasjoner i aktuelle deler av landet. […]»
Ivan Chetwynd, Besteforeldrenes klimaaksjon
«Jeg lot meg berøre og bevege av denne boka. Den er godt skrevet, den tar opp ett av de viktigste temaene vi står overfor i våre dager – den burde vært pensum på flere skoletrinn – ja, sågar på universitetet. […] bøker gjør en forskjell. Og «Naturparadokset» er en sånn bok.»
Jan-Erik Østlie, Fri Fagbevegelse
«Burde vært pensum […] kanskje den aller mest inspirerende, lettleste, engasjerende og, ja, beste boka om norsk naturpolitikk som jeg har lest. Noensinne. […] Språket er drivende godt, og boka fungerer fint som lesning fra perm til perm, men kan også tjene som en meny over hvilke utfordringer norsk natur står overfor, og hva vi kan gjøre med det. […] Hennes kunnskap og engasjement lyser ut av sidene i denne sparsomt illustrerte boka, der språket står for koloritten.»
Kristian Skjellum Aas, Natur & miljø, Naturvernforbundets medlemsblad