BESTSELGERSALG – bøker fra 79,-
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Omveier

fjellturer i pionerenes fotspor

Turbokforfatteren Per Roger Lauritzen har plukket frem noen av sine beste opplevelser fra fjellene i Norge. Noen av dem har fulgt gamle ferdselsveier og i sporene til fjellpionerer. Omveier er fylt med gode turforslag krydret med interessant historikk. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager

Å legge turen utenom allfarvei kan gi nye opplevelser. Per Roger Lauritzen har plukket fram noen av sine beste turopplevelser fra kjente fjellområder i Norge. Han har vandret gamle ferdselsveier og ruter beskrevet av kjente fjellfolk, og rute- beskrivelsene krydres med fortellinger om historiske personer samt personer han har møtt underveis. Omveier er en uvanlig turbok med masse attåt.

Folk var barskere før ...
I hvert fall var de mer utholdende og greide seg fint uten gps, gode kart og goretex. Lauritzen er en historieinteressert mann og har sine favoritthelter. For eksempel kan vi lese om Christen Smith (1785–1816) som foretok lange vandringer. Per Roger Lauritzen mener få av dagens barskinger kan gjøre de samme turene etter Smith, i hvert fall ikke under tilsvarende forhold. Smith døde kun 31 år gammel på ekspedisjon i Kongo, men før det rakk han for eksempel å krysse Hardangervidda. Og han startet turen i Christiania. Ruten han angivelig gikk, er beskrevet av Claus Heiberg, og har du lyst, kan du gjøre som forfatter Lauritzen og følge i Smiths spor. Eller i Amundsens spor. Han «trente seg opp» på Hardangervidda for å bli polfarer og mente det til tider kunne være like tøft på vidda som ute i isødet.

Minnerike turer
Lauritzen har brukt mye av sitt voksne liv på tur. Og enkelte turer har satt spor – det er turer han husker som spesielt fine, eller hendelsesrike. Som å tryne på ski over en skrent og havne i et reinsdyrkadaver som fortæres av en intetanende og forfjamset jerv. Eller å gå langs den den vakre fjelldalen Skirvedalen som strekker seg fra Tinnsjøen til Skirveggen. Her kan man få en solid følelse av villmark. Denne fjelldalen setter forfatteren meget høyt. Derfor kan det være lurt å legge en tur dit, siden denne mannen vet hva han snakker om. Boka gir deg nye og gode ideer om turer som du antagelig ikke hadde tenkt ut på egen hånd. Et godt tips er å gå Blefjell på langs. Mange har hytte i området, men få beveger seg utenfor allfarvei. Også Fritjof Nansen bygde seg hytte på Blefjell og gikk nok flotte turer i området med sin kone Eva. Og de gikk sammen på ski over naboen Norefjell med mysost og pemmikan som niste, en ganske så strabasiøs tur med heftig nedfart i mørke.

Spektakulære fjell
Lauritzen har hatt driftsansvar for flere av DNTs fjellhytter, for eksempel Fannaråkhytta på Sognefjellet. Hytta ligger på 2068 moh og er Norges høyest beliggende turisthytte. Beliggenheten er fantastisk, og området byr på turterreng for dem som liker det bratt og spektakulært. Mange historiske personlig- heter har tatt turen over Sognefjellet, som Henrik Wergeland og Henrik Ibsen. Den gamle ruta over fjellet er merket med varder og kan følges fremdeles. Lauritzen har gått mye i området og «testet» alternative ruter i Hurrungane og andre områder som absolutt kan etterfølges! Og han er et oppkomme av historier (også av det muntre slaget) som krydrer turbeskrivelsene. Omveier er en helt spesiell turbok som gir flere hyggelige timer i sofakroken med inspirasjon og nye turprosjekter som resultat.

Detaljer

Forlag
Font
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
224
ISBN
9788281695153
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
Omveier
Format
23 x 22 cm
Nr
8150966

Om forfatteren

Per Roger Lauritzen (f. 1956) er fra Sandefjord og bor i Asker. Norge er hans nærmeste eventyrland. Gjennom et langt turliv har han besøkt de fleste norske fjellområder til fots og på ski. I kajakk og robåt har han fulgt store deler av kysten, og padlet på de fleste av Norges lengste elver og største innsjøer. Han har tilbrakt flere år i telt høyt og lavt i Norge. Alene eller sammen med andre har han skrevet over 70 bøker om norsk natur, historie og turer.

Bla i boka

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Omveier:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 

Sulten

Jan Ivar Nykvist
Innbundet 
480,- 549,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv