#mikroeventyr

; Mikkel Soya Bølstad ; Marius Nergård Pettersen (Illustratør) ; Mikkel Soya Bølstad (Illustratør)

Turvennene Marius Nergård Pettersen og Mikkel Soya Bølstad byr på spennende og kortreiste turer. Det handler om å utnytte de små smutthullene man har i en travel hverdag. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

De to forfatterne og turguttene Marius Nergård Pettersen og Mikkel Soya Bølstad bringer noe nytt og friskt inn i den tradisjonelle friluftslivlitteraturen. Her er freske fraspark med egen dørterskel som startgrop, og det løpes ikke langt. Kun til nærmeste skog, bekk, elv eller vann. For eksempel. Eller man tar med seg en bunke kart og ferdig pakket sekk til nærmeste togstasjon og ber tilfeldige mennesker plukke kartblad og bredde- samt høydegrad. «Da drar vi dit, da,» og sånn blir det. Slik havner man i ukjent og spennende terreng og finner nye perler.

MIKROEVENTYR SOM INSPIRERER
Mikroeventyr bør vare fra ett til tre døgn, ifølge Bølstad og Pettersen. Selv mener de at eventyrene også kan være basert på en uvanlig idé. De tester for eksempel hvordan det er å forfl ytte seg med rare farkoster som bestemors oppblåsbare gummimadrass eller lillebrors elvebrett, med varierende hell. Alt går an, men det er ikke sikkert at akkurat dette er noe for oss andre. Men teksten underholder og bildene
likeså. Dessuten er det nok av gode forslag her som er «normale». For eksempel kan man gå fra hule til hule istedenfor fra hytte til hytte. «Freden er sjelden så stor som under mange tonn med eldgammel stein,» skriver forfatterne. Og huler og egnede steinheller er ofte merket av på kartet. Eller man kan bestemme seg for å være på tur i skogen i 48 timer uten medbrakt mat eller telt, og spise det man finner av bær og planter. Personlig går jeg for den vanlige varianten der noe mer komfort er inkludert.

Mer moro er det å la tilfeldigheter bestemme selve destinasjonen. Legg termosen på kartet og snurr flasketuten peker på. Forhåpentligvis ender du opp i en idyllisk vik ved en fiskerik innsjø og ikke i det største mygghølet i blautmyra. Du kan også velge deg en kommune og gå langs kommunegrensa. Det er 430 av dem, og forfatterne valgte seg Gjerdrums fem mil lange grense. Akkurat passe lang tur for en helg og en knall idé.

LITE UTSTYRSKREVENDE
Forfatterne er ikke utstyrsfriker. Man bruker det man har, og det man ikke har, kan ofte fikses på billig og enkel måte. Mangler du kokesett, går det an å lage en brenner og «kokekjele» av to brusbokser. Selv tester de om det går an å handle det nødvendige for overnattingstur med kun noen få hundrelapper i lomma. Det går akkurat, men det bør være et loppemarked i nærheten og værguder i godlune. Åkke som, poenget er å peke på at det sjelden er utstyret som hindrer deg i å oppleve naturen der ute. De fl este har jammen mer enn nok av dingser, sekker og klær. Det handler om at man ikke skal sette utelivet på vent, men heller lage seg eventyr som passer inn i de smutthullene man har i en travel hverdag. Kanskje skal du pakke en sekk i ettermiddag og sove ute i natt? Komme på jobben med bållukt i klærne, barnåler i håret og fuglesang i hodet. Da har du opplevd det store eventyret i det lille!

Fakta

Bla i boka

Bla i boka