Oslos nære villmark

«Vi gratulerer Marius Nergård Pettersen med Fagpressens Fotopris 2014. Prisen ble gitt for fotoserie i Fjell og Vidde.»

Med Oslo som utgangspunkt har Marius Nergård Pettersen gått langturer gjennom Østlandets flotteste naturområder. Han har loffet gjennom bynær skog til ekte villmark, fra lavlandet og opp i høyden. Oslos nære villmark er blitt en idébank med gode turforslag! Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Presentert av Bente Einan Eriksen

Marius Nergård Pettersens eventyr starter i Oslo. I løpet av seks måneder går han lange turer med én måneds varighet. Han har noen regler: Turene skal starte innenfor Oslo kommune, transport skal skje uten motor, og overnatting skal skje i telt eller under åpen himmel. Turene skal være relativt bedagelige. Han skal gå i rolig tempo, snuse inn duften av overgangen fra vår til sommer, fra sommer til høst, og han skal fiske så mye han kan. Med utgangspunkt i Oslo, trenger man ikke reise langt for å komme ut i flotte naturområder. Turene gikk til områder som Vestmarka, Vikerfjell, Vassfaret, Finnskogen, Blefjell og Østfold. Men først går han Oslomarka rundt!

Første tur: oslomarka rundt
Den 16. mars klemmer Marius Pettersen seg inn på stappfull buss. På ryggen henger en 30 kilos koloss av en ryggsekk. Første etappe er å utforske Oslos skogsområder. Det vil si Sørmarka, Østmarka, Nordmarka, Romeriksåsen og Krokskogen. Til sammen har Oslos skoger et større areal enn for eksempel Børgefjell og Femundsmarka, så det er nok å ta av for en skikkelig langtur. De første stegene på akkurat denne turen starter i Tomter, et flatt sted med enger og fuglesang i Hobøl kommune. Nå skal det gås, 300 km skal tilbakelegges,og mange kriker og krokert skal oppsøkes. Det er ikke tid for travelhet, og følelsen av fred i sjela er raskt på plass. Turen ender på Hurumlandet - en spennende forlengelse av Oslomarka vest for Oslofjorden. Trekronene vaier, det er alltid noe å se eller tenke på. Eventyret har begynt!

Tredje tur: fra Oslo til finnskogen
Det er september, og Pettersen skal ut på vandring i de dypeste skoger. Han starter Movatn i Nordmarka. Nå venter en marsj på fire uker - 290 km. Endestasjon er Finnskogen, og mye av strekningen er ukjent mark for andre enn lokalbefolkningen. Det er gode grunner til å legge turer til dette området som fremdeles har villmarkskvaliteter med rikt plante- og dyreliv. Pettersen har selvfølgelig med fiskestang, og kroker mellomstore abborer mens han tenker på den gang det gikk opp for ham at Romerriket og Romeriket ikke var ett og samme sted og småguttedrømmen om å bli gladiator sloknet! Lange vandringer lokker fram minner, lange tanker og refleksjoner. Mellom beskrivelser av terreng og opplevelser, kommer små underholdende drypp med alt som blir til i hodet mens man går.

Fjerde tur: fra Oslo til blefjell
Vinterturen starter i Sørkedalen og ender på Bletoppen. Aldri er øyeblikkene så klare som om vinteren, skriver Pettersen. Han skal gå gjennom Krogskogen og Holleia, forbi Norefjell og inn i Trillemarka, et av de best bevarte villmarksområder på Østlandet. Kameraten Stian er med de første dagene og sliter med skiferdighetene som han ikke har luftet på en rekke år. Vel hjemme er Stian glad for at han ikke skal være med de neste 28 dagene, men Marius bare gleder seg til hvert eneste minutt som gjenstår av turen. Snøen gir følelse av uberørthet, og ferden legges mest mulig utenfor oppkjørte skiløyper. Noen ganger må man imidlertid passere forstyrrende elementer, som leilighetskompleks øverst i alpinbakken på Norefjell der befolkningen bedriver friluftsliv foran digre flatskjermer. Turens beste opplevelse er Trillemarka, som lever opp til forventningene om vakker villmark, og flere dager må til for å suge inn alt det som er fantastisk ved dette området. Oslos nære villmark er en sann fryd å lese. Marius Nergård Pettersen skriver lett, godt og underholdende. De mange bildene er hans egne, og han kan håndtere et kamera. Her er seks turer som dekker store områder, og vi som kanskje ikke ønsker å traske like langt, kan la oss friste til kortere etapper, ja, plukke de aller fineste.

Fakta

Anmeldelser

«Vi gratulerer Marius Nergård Pettersen med Fagpressens Fotopris 2014. Prisen ble gitt for fotoserie i Fjell og Vidde.»

«Kult prosjekt. Deilig papir. Nydelig design. Og viktigst av alt: bilder og tekst av den ypperste kvalitet. Oslos nære villmark er en helstøpt friluftsbok som innfrir på absolutt alle fronter." Fjell og Vidde»