Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Det egoistiske genet

Er kroppene våre bare overlevelsesmaskiner for genene? Knapt noen bok innen biologi har, siden Darwins Om artenes opprinnelse, vakt slik oppsikt som Dawkins' The Selfish Gene. Dette er boken som maktet å gjøre genteori og evolusjonsbiologi til folkelesning! Her kan du lese om livet på jorda sett fra genenes synsvinkel. Les mer

163,-

179,- Spar: 16,-

Sendes innen 1 virkedag
Er kroppene våre bare overlevelsesmaskiner for genene? Knapt noen bok innen biologi har, siden Darwins Om artenes opprinnelse, vakt slik oppsikt som Dawkins' The Selfish Gene. Dette er boken som maktet å gjøre genteori og evolusjonsbiologi til folkelesning! Her kan du lese om livet på jorda sett fra genenes synsvinkel. Genenes eneste mål er å bringe flest mulig kopier av seg selv videre til nye generasjoner, og til dette trengs et verktøy - organismen. Enhver organisme, mennesket inkludert, kan derfor betraktes som en genstyrt robot, en marionett under DNA-trådene. Men hvor blir det da av menneskets frie vilje? Fritar et slikt verdensbilde oss fra moralsk ansvar? Nei, hevder Dawkins. Mennesket er ikke totaldeterminert, men kan, som eneste art, gjøre opprør mot genenes diktatur. Innledningen er skrevet av professor Dag O. Hessen.

Medlemsvurdering:
I 1975 gav den store insektforskeren E.O. Wilson ut verket "Sociobiology", et verk som også skulle gi navnet på en ny disiplin innen biologien: atferdsbiologi (sosiobiologi). Alle dyr, inkludert mennesker, ble tatt med i et forsøk på å gi biologiske forklaringer på hvorfor man oppfører seg som man gjør. Samfunnsviterne raste, og stormen rundt atferdsbiologi stilnet ikke da den bestselgende populærvitenskapelige klassikeren "The Selfish Gene" (Det egoistiske genet) ble gitt ut i 1976. Evolusjonsbiologen Richard Dawkins går her enda lenger med et, for enkelte, provoserende språk (han beskriver alle organismer som i hovedsak "genstyrte roboter" og "overlevelsesmaskiner") og legger ut om det gen-sentrerte synet på evolusjonen. Noen har kalt det genetisk determinisme, men Dawkins og andre likesinnede biologer vil reagere sterkt på en slik tolkning. "Det egoistiske genet" er et meget vellykket forsøk på å gi den vanlige mannen i gata innsikt i hvilke funksjoner de fleste evolusjonsbiologer tillegger genene. Jeg anbefaler denne boken sterkt - dette er populærvitenskap på sitt aller beste!

Ole

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Humanist forlag
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
396
ISBN
9788292622506
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2009
Originaltittel
The selfish gene
Format
20 x 13 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

O
Ole – 31.08.2010

– I 1975 gav den store insektforskeren E.O. Wilson ut verket "Sociobiology", et verk som også skulle gi navnet på en ny disiplin innen biologien: atferdsbiologi (sosiobiologi). Alle dyr, inkludert mennesker, ble tatt med i et forsøk på å gi biologiske forklaringer på hvorfor man oppfører seg som man gjør. Samfunnsviterne raste, og stormen rundt atferdsbiologi stilnet ikke da den bestselgende populærvitenskapelige klassikeren "The Selfish Gene" (Det egoistiske genet) ble gitt ut i 1976. Evolusjonsbiologen Richard Dawkins går her enda lenger med et, for enkelte, provoserende språk (han beskriver alle organismer som i hovedsak "genstyrte roboter" og "overlevelsesmaskiner") og legger ut om det gen-sentrerte synet på evolusjonen. Noen har kalt det genetisk determinisme, men Dawkins og andre likesinnede biologer vil reagere sterkt på en slik tolkning. "Det egoistiske genet" er et meget vellykket forsøk på å gi den vanlige mannen i gata innsikt i hvilke funksjoner de fleste evolusjonsbiologer tillegger genene. Jeg anbefaler denne boken sterkt - dette er populærvitenskap på sitt aller beste!

B
Bertil – 10.09.2009

– Man trenger ikke være en "vitenskapsnerd" for å forstå "Det egoistiske genet". "Vi er overlevelsesmaskiner, roboter - blindt programmert til å bevare de egoistiske molekylene som er kjent som gener". Dette er sannsynligvis den mest siterte setningen av Richard Dawkins fra "The Selfish Gene", som nå foreligger på norsk. Reaksjonene på den (både setningen og boken som helhet) har vært mange og til dels kraftige. Tatt i betraktning dens provoserende formulering(er), er negative reaksjoner fullt forståelige, men står i en merkelig kontrast til bokens mottagelse i forfatterens eget fagmiljø: I mange biologiske, særlig evolusjonsbiologiske, kretser har boken omtrent status som kultbok.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det egoistiske genet:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Sulten
299,-

Sulten

Jan Ivar Nykvist
Innbundet 
299,- 549,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv