Min europeiske familie

de siste 54 000 årene

; Børge Lund (Oversetter)

Presisjonsnivået er høyt. Fakta kommer tett. Hver setning og hvert avsnitt rommer lag på lag med informasjon. … svært leseverdig

, Trønder-Avisa Terningkast 5
Lyst å vite mer om familien din de siste 54 000 årene? Les og bli overrasket over hva DNA-trådene som knytter oss alle sammen forteller om felles historie og vårt opphav. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Karin Bojs tegner det store bildet av Europas og europeernes utvikling i over 50 000 år. Når du og jeg følger slektsleddene bakover i tid stopper det gjerne opp etter noen generasjoner i mangel på gode kilder. Karin Bojs har tatt i bruk den nye, fantastiske dnateknologien til å utforske slektens gang tusenvis av år bakover i tid, sin egen – og dermed vår også.

Den røde dna-tråden
Min europeiske familie tar utgangspunkt i forfatterens egne gentiske opphav, men forteller samtidig om alle skandinavere og moderne europeeres opprinnelse. «Denne boka er et forsøk på å knytte sammen trådene: de profesjonelle forskernes aller siste funn om Europas tidlige historie og min egen private familiehistorie. For å gjøre resarch har jeg reist til ti land, lest et par hundre forskningsartikler og intervjuet omtrent sytti forskere,» skriver forfatteren i forordet. Hun skimter trådene som går mellom oldemorens, farmorens og farfarens hendelser langt tilbake i historien, tilbake til jegerstammer og folkegrupper som levde av jordbruk – historiske linjer hun deler med store deler av Europas befolkning.

Det første møtet
«La oss begyne med noe som hendte våre slektninger i nærheten av Genesaretsjøen for omtrent 54 000 år siden,» skriver hun – og tar fatt på sin forkvinnes historie, langt tilbake i tid , en kvinne på vei med raske skritt nedover en fjellside etter et skjebnesvangert møte med en annerledes mann ...

 

Visste du at ...

  • bunnen av Nordsjøen (Doggerland) var tørt land for noen tusen år siden, og at det sannsynligvis var her nordboerne holdt til før de ble drevet nordover av klimaendringene?
  • samenes genetiske røtter peker mot Nord-Spania og Sør-Frankrike, men at språkpåvirkningen kommer østfra?
  • de fleste av oss har slektskap tilbake til både jegerstammer og bondeslekter?
  • noen av verdens eldste, kjente jordbrukslandsbyer ligger i Syria?
  • at vårt nære forhold til katter antakelig oppstod i forbindelse med at menneskene begynte å samle store forråd av korn som tiltrakk seg mus (som igjen tiltrakk seg katter)
  • at svært mange etterkommere av den indoeuropeiske gjeterkulturen på steppene spredte seg over hele Europa i tillegg til det sørlige Asia?
  • at Stonehenge opprinnelig var laget av treverk?

Fakta

Anmeldelser

Presisjonsnivået er høyt. Fakta kommer tett. Hver setning og hvert avsnitt rommer lag på lag med informasjon. … svært leseverdig

, Trønder-Avisa Terningkast 5

Folkeopplysning på høyt nivå … en fascinerende og usedvanlig lærerik beretning om moderne europeeres brokete opphav. … Min europeiske familie ble belønnet med den høythengende Augustprisen i Sverige, og anbefales absolutt alle som ønsker å lære mer om våre felles forferdes liv og forflytninger. Sjelden har jeg lært så mye av én enkelt bok.

, Aftenposten

Min europeiske familie er en utmerket populærvitenskapelig bok som viser hvordan forskning er politisk.

, Klassekampen

[Bojs] har ressurser nok til å få innpass i de fremste forskningsmiljøer, og kunnskap nok til å se forbindelsene mellom resultatene deres. Uten å miste tråden klarer hun å tegne det virkelig store bildet av Europas og europeernes utvikling. … At Karin Bojs også stoler så mye på egen kunnskap at hun våger å ta stilling mellom motstridende teorier, gir boken en autoritet som den strengt refererende journalistikken mangler. … Det er vanskelig å forestille seg en bedre ballast enn denne boken for den som vil forstå den nye folkevandringstiden.

Bergens Tidende