Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Min europeiske familie

de siste 54 000 årene

«Presisjonsnivået er høyt. Fakta kommer tett. Hver setning og hvert avsnitt rommer lag på lag med informasjon. … svært leseverdig»

Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

Lyst å vite mer om familien din de siste 54 000 årene? Les og bli overrasket over hva DNA-trådene som knytter oss alle sammen forteller om felles historie og vårt opphav. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 339,-

Karin Bojs tegner det store bildet av Europas og europeernes utvikling i over 50 000 år. Når du og jeg følger slektsleddene bakover i tid stopper det gjerne opp etter noen generasjoner i mangel på gode kilder. Karin Bojs har tatt i bruk den nye, fantastiske dnateknologien til å utforske slektens gang tusenvis av år bakover i tid, sin egen – og dermed vår også.

Den røde dna-tråden
Min europeiske familie tar utgangspunkt i forfatterens egne gentiske opphav, men forteller samtidig om alle skandinavere og moderne europeeres opprinnelse. «Denne boka er et forsøk på å knytte sammen trådene: de profesjonelle forskernes aller siste funn om Europas tidlige historie og min egen private familiehistorie. For å gjøre resarch har jeg reist til ti land, lest et par hundre forskningsartikler og intervjuet omtrent sytti forskere,» skriver forfatteren i forordet. Hun skimter trådene som går mellom oldemorens, farmorens og farfarens hendelser langt tilbake i historien, tilbake til jegerstammer og folkegrupper som levde av jordbruk – historiske linjer hun deler med store deler av Europas befolkning.

Det første møtet
«La oss begyne med noe som hendte våre slektninger i nærheten av Genesaretsjøen for omtrent 54 000 år siden,» skriver hun – og tar fatt på sin forkvinnes historie, langt tilbake i tid , en kvinne på vei med raske skritt nedover en fjellside etter et skjebnesvangert møte med en annerledes mann ...

 

Visste du at ...

  • bunnen av Nordsjøen (Doggerland) var tørt land for noen tusen år siden, og at det sannsynligvis var her nordboerne holdt til før de ble drevet nordover av klimaendringene?
  • samenes genetiske røtter peker mot Nord-Spania og Sør-Frankrike, men at språkpåvirkningen kommer østfra?
  • de fleste av oss har slektskap tilbake til både jegerstammer og bondeslekter?
  • noen av verdens eldste, kjente jordbrukslandsbyer ligger i Syria?
  • at vårt nære forhold til katter antakelig oppstod i forbindelse med at menneskene begynte å samle store forråd av korn som tiltrakk seg mus (som igjen tiltrakk seg katter)
  • at svært mange etterkommere av den indoeuropeiske gjeterkulturen på steppene spredte seg over hele Europa i tillegg til det sørlige Asia?
  • at Stonehenge opprinnelig var laget av treverk?

Medlemsvurdering:
Utmerket fortalt og en bok som er vanskelig å legge fra seg til tider. Anbefales!

Marius von Glahn

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Spartacus
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
443
ISBN
9788243010925
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Originaltittel
Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren
Format
22 x 16 cm
Nr
8116768

Medlemsblad

 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Presisjonsnivået er høyt. Fakta kommer tett. Hver setning og hvert avsnitt rommer lag på lag med informasjon. … svært leseverdig»

Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

«Folkeopplysning på høyt nivå … en fascinerende og usedvanlig lærerik beretning om moderne europeeres brokete opphav. … Min europeiske familie ble belønnet med den høythengende Augustprisen i Sverige, og anbefales absolutt alle som ønsker å lære mer om våre felles forferdes liv og forflytninger. Sjelden har jeg lært så mye av én enkelt bok.»

Erika Fatland, Aftenposten

«Min europeiske familie er en utmerket populærvitenskapelig bok som viser hvordan forskning er politisk.»

Jan Grue, Klassekampen

«[Bojs] har ressurser nok til å få innpass i de fremste forskningsmiljøer, og kunnskap nok til å se forbindelsene mellom resultatene deres. Uten å miste tråden klarer hun å tegne det virkelig store bildet av Europas og europeernes utvikling. … At Karin Bojs også stoler så mye på egen kunnskap at hun våger å ta stilling mellom motstridende teorier, gir boken en autoritet som den strengt refererende journalistikken mangler. … Det er vanskelig å forestille seg en bedre ballast enn denne boken for den som vil forstå den nye folkevandringstiden.»

Bergens Tidende

Kunders vurdering

M
Marius von Glahn – 30.07.2023

– Utmerket fortalt og en bok som er vanskelig å legge fra seg til tider. Anbefales!

G
Gro Hasle – 22.03.2018

– Jeg er veldig interessert i historie og denne boken kan anbefales på det varmeste. En kjempespennende reise i vår egen utvikling og historie!

Å
Åke Hartmann – 22.03.2018

– Forfatteren er journalist, og det er lett å skjønne i fremstillingen av temaet. Gjennom ny teknikk i DNA-tyding av gamle gravfunn, viser hun oss hvordan Homo Sapiens har vandret ut i verden fra sitt fødested i Afrika (Kenya?) for ca 200 000 år siden. Gjennom samkvem med Neandertalsmennesket under vandringen mot Europa fikk vi blandet inn noen av deres gener (som ga oss lys hud og rett hår!). Hun viser hvordan slektsforskere kan følge folkeforflytninger gjennom tidfesting av dannelsen av mutasjoner både i den spesifikt kvinnelige slekts gren (mitrokondieDNA) og i den mannlige gren (Y-kromosomet). En ganske lettlest, interessant og lærerik bok!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Min europeiske familie:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv