Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Min europeiske familie

de siste 54 000 årene

«Presisjonsnivået er høyt. Fakta kommer tett. Hver setning og hvert avsnitt rommer lag på lag med informasjon. … svært leseverdig»

Trønder-Avisa

Vitenskapsjournalisten Karin Bojs bestemte seg for å ta slektsforskningen et skritt videre og la DNA-trådene knytte henne sammen med fortidens mennesker. Hun har lest, intervjuet forskere og reist i en rekke land for å følge sporene bakover. Les mer

199,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 199,-
Vitenskapsjournalisten Karin Bojs bestemte seg for å ta slektsforskningen et skritt videre og la DNA-trådene knytte henne sammen med fortidens mennesker. Hun har lest, intervjuet forskere og reist i en rekke land for å følge sporene bakover.

Siden 1980-tallet har DNA-teknologien gjennomgått en enestående utvikling. Den har revolusjonert både kriminalteknikernes arbeid og biologisk og medisinsk forskning, og har bidratt til ny kunnskap innen arkeologi og historie. Til og med privatpersoner som driver slektsforskning, har begynt å bruke DNA-tester. Små variasjoner i DNA-sekvenser gjør det mulig å finne søskenbarn, tremenninger og firmenninger, og til og med slektninger som levde for veldig lenge siden - under siste istid og enda lenger tilbake.

Resultatet av Bojs' arbeid har blitt en bok om hennes opphav og familie. Men også om oss andre. Vi er jo i slekt. Et sted, en gang levde vår siste felles formor og forfar. DNA-trådene knytter oss alle sammen.

Bojs vant med denne boken Augustprisen i Sverige.

Svenske Karin Bojs er vitenskapsjournalist og forfatter. Hun har også utgitt Vikten av gener: Hur DNA påverkar din vikt (med Anna Bratt i 2011) og Svenskarna och deras fäder - de senaste 11 000 åren (med Peter Sjölund i 2016), som ble kåret til årets bok om svensk historie. Hennes første bok utgitt på norsk, Min europeiske familie de siste 54 000 årene, ble en bestselger i Sverige og sikret henne den prestisjetunge Augustprisen.

Medlemsvurdering:
Utmerket fortalt og en bok som er vanskelig å legge fra seg til tider. Anbefales!

Marius von Glahn

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Spartacus
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788243011892
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Originaltittel
Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Presisjonsnivået er høyt. Fakta kommer tett. Hver setning og hvert avsnitt rommer lag på lag med informasjon. … svært leseverdig»

Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

«Folkeopplysning på høyt nivå … en fascinerende og usedvanlig lærerik beretning om moderne europeeres brokete opphav. … Min europeiske familie ble belønnet med den høythengende Augustprisen i Sverige, og anbefales absolutt alle som ønsker å lære mer om våre felles forferdes liv og forflytninger. Sjelden har jeg lært så mye av én enkelt bok.»

Erika Fatland, Aftenposten

«Min europeiske familie er en utmerket populærvitenskapelig bok som viser hvordan forskning er politisk.»

Jan Grue, Klassekampen

«[Bojs] har ressurser nok til å få innpass i de fremste forskningsmiljøer, og kunnskap nok til å se forbindelsene mellom resultatene deres. Uten å miste tråden klarer hun å tegne det virkelig store bildet av Europas og europeernes utvikling. … At Karin Bojs også stoler så mye på egen kunnskap at hun våger å ta stilling mellom motstridende teorier, gir boken en autoritet som den strengt refererende journalistikken mangler. … Det er vanskelig å forestille seg en bedre ballast enn denne boken for den som vil forstå den nye folkevandringstiden.»

Bergens Tidende

Kunders vurdering

M
Marius von Glahn – 30.07.2023

– Utmerket fortalt og en bok som er vanskelig å legge fra seg til tider. Anbefales!

G
Gro Hasle – 22.03.2018

– Jeg er veldig interessert i historie og denne boken kan anbefales på det varmeste. En kjempespennende reise i vår egen utvikling og historie!

Å
Åke Hartmann – 22.03.2018

– Forfatteren er journalist, og det er lett å skjønne i fremstillingen av temaet. Gjennom ny teknikk i DNA-tyding av gamle gravfunn, viser hun oss hvordan Homo Sapiens har vandret ut i verden fra sitt fødested i Afrika (Kenya?) for ca 200 000 år siden. Gjennom samkvem med Neandertalsmennesket under vandringen mot Europa fikk vi blandet inn noen av deres gener (som ga oss lys hud og rett hår!). Hun viser hvordan slektsforskere kan følge folkeforflytninger gjennom tidfesting av dannelsen av mutasjoner både i den spesifikt kvinnelige slekts gren (mitrokondieDNA) og i den mannlige gren (Y-kromosomet). En ganske lettlest, interessant og lærerik bok!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Min europeiske familie:

Se flere

Logg inn

Handlekurv