Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Da vi var samer

«Eksepsjonell samisk historie i tegneserieform.»

Adresseavisa, Ole Jacob Hoel

Kritikerrost grafisk roman om samiske røtter og identitet.

Da farfaren til Mats dør, åpner familien for første gang den låste og forbudte laupen som alltid har vært i forfedrenes hjem. Der ligger papirer som forteller om reineiere og reinmerking, brev fra lappefogden og fotografier fra reintrø, samleplasser for rein. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Innbundet
Sendes innen 1 virkedag
Kritikerrost grafisk roman om samiske røtter og identitet.

Da farfaren til Mats dør, åpner familien for første gang den låste og forbudte laupen som alltid har vært i forfedrenes hjem. Der ligger papirer som forteller om reineiere og reinmerking, brev fra lappefogden og fotografier fra reintrø, samleplasser for rein. Det viser seg at Mats stammer fra en slekt av skogsamer i Malå-traktene. Hvorfor har det blitt holdt hemmelig? Hvorfor sluttet de å være samer? Og hvorfor vet de så lite om sin egen historie? Mats Jonsson reiser tilbake i tid, gjennom Sveriges, Sápmis og sin egen slekts historie, i et forsøk på å bli kjent med sin egen bakgrunn. Familiens manglende kunnskap viser seg å være resultatet av en bevisst politikk, som den svenske staten praktiserte frem til langt inn på 1900-tallet. Samtidig som fjellsamene ble tildelt den nedverdigende rollen som eksotisk urbefolkning, skulle skogsamene utryddes som kulturell gruppe for å gi plass til nybyggere og skogsarbeid. Det var meningen at de skulle glemmes.

Da vi var samer er en krønike om en slekts flere hundre års lange kamp for å bevare sitt levesett, og et empatisk portrett av forfedrene som til slutt måtte gi opp. Boka gir også en bred og lærerik skildring av samenes historie i Sverige, som skolen aldri bidro med.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
344
ISBN
9788205572621
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
När vi var samer
Format
26 x 19 cm

Bla i boka

Anmeldelser

«Eksepsjonell samisk historie i tegneserieform.»

Adresseavisa, Ole Jacob Hoel

«Det er ein fest for både auge og sinn!»

Framtida, Magnus Rotevatn

«Jonsson er strålende når han røsker i fordommene og nedlatenheten i hans eget Hipster-Stockholm, og når han bruker sin egen forundring og sitt eget raseri i møte med hvor lite han selv vet om sin egen historie og sine samiske røtter.»

Øyvind Holen, Dagens Næringsliv

«Sint og gripende om utryddelsen av et folk. Mats Jonssons grafiske roman om sin skogsamiske slekt har hele tiden det menneskelige i sentrum»

Aftonbladet

«Mats Jonsson har skapt en opplysende, fengslende og sår fortelling om hvordan det kan være å oppdage sin samiske identitet.»

Aftenposten

«...beskriver nyansert, engasjerende og systematisk hvordan svensk politikk nesten har ødelagt ett av landets folk. Resultatet er ei stor bok - i alle ordets betydninger.»

Vårt Land, Maria Birkeland Olerud

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Da vi var samer:

Maus

Art Spiegelman
Paperback 
249,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Stjålet

Ann-Helén Laestadius
Innbundet 
349,- 399,-
 

Kokain

Pascal Engman
Innbundet 
363,- 399,-
Arven
Ny!

Arven

Victoria Hislop
Innbundet 
449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv