Husk oss til livet
«Et mesterverk! Noen ganger dukker opp en bok som bare krever oppmerksomhet. Mektige Husk oss til livet er en slik bok.»
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad
I detektivarbeidet med å få vite hvordan slektningene levde og døde, tar fortelleren leseren med på en reise over tre kontinenter, men også i tid. Mens de myrdede trer frem i lyset, levende og med en selvfølgelig livsvilje, truer mørket med å sluke den som dykker ned i det. «Husk oss til livet» er en tegnet dokumentar som handler om smerten ved å bli fremmedgjort og avskåret fra sin egen historie.
Detaljer
- Forlag
- Spartacus
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 427
- ISBN
- 9788243013735
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2022
- Originaltittel
- Ihågkom oss till liv
- Format
- 25 x 22 cm
- Priser
- Nordisk Råds litteraturpris 2023
Bla i boka
Anmeldelser
«Et mesterverk! Noen ganger dukker opp en bok som bare krever oppmerksomhet. Mektige Husk oss til livet er en slik bok.»
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad
«Joanna Rubin Drangers personlige dokument om forfølgelse og flukt av sin jødiske familie, virker gruoppvekkende aktuell.»
Maya Troberg Djuve, Dagbladet
«Maus skaper fortsatt debatt og topper bestselgerlister, så spørsmålet er snarere 'kan man lage en tegneserie om Holocaust etter Maus?'. Etter å ha lest Joanna Rubin Drangers storverk Husk oss til livet, som gis ut samtidig i Sverige og Norge, må svaret bli et rungende 'ja'.»
Øyvind Holen, Dagens Næringsliv
«En familie på flukt binder sammen den jødiske historien i Sverige og Norge før, under og etter krigen i Joanna Drangers grensesprengende, tegnede dokumentarbok Husk oss til livet.»
Knut Hoem, nrk.no
«Mens Art Spiegelmans 'Maus' fortelles fra perspektivet til barna til holocasut-ofrene, tilhører Dranger barnebarnas generasjon. Hun ... er avhengig av historiske kilder, noe hun heldigvis har flust av. [...] Disse førstehåndskildene gjør at stoffet blir levende og nært, samtidig trenger ikke Dranger å spekulere for mye over 'hva følte de da?'. Hun vet det ofte. Ved å trekke linjer fra pogromene i Øst-Europa, via antisemittismen i Sverige på det tidlige 1900-tallet, til andre verdenskrig, kommer den svenske skylden i holocaust langt tydeligere frem. Å ikke gjøre noe er også et valg, viser Dranger. [...] Ved hjelp av slektningene David og Lova Abrahamsen, og deres to barn, illustrerer Dranger hvor desperat situasjonen var for norske jøder etter den tyske okkupasjonen, og hvor hjerteløst mange svensker opptrådte i møte med de jødiske flyktningene.»
Erle Marie Sørheim, Aftenposten
«Dranger fant et svart hull i familiens historie: Ingen kjente til slektningene som ble myrdet under holocaust. Hennes tegnede roman har potensiale til å bli en moderne klassiker.»
Rakel Chukris, Sydsvenskan
«I likhet med 'Maus' er dette et mesterverk som vil bli stående for framtida. ... Hver side i denne slektskrøniken føles som et slag mot facismen. I tillegg fungerer det biografiske grepet utmerket for å fortelle den store historien om hva Holocaust var, og hvordan det kunne skje.»
Jonas Bals, Klassekampen