Aldringens gåte

vitenskapen som forlenger livet ditt

; Eirik Myhr (Oversetter)

Forventet livslengde øker stadig, til tross for miljøgifter, dårlig mat, rusmidler og tobakksrøyking. Forskning kommer i framtiden til å kartlegge og kontrollere genene for livslengde. Skremmende eller forlokkende? Les mer
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Fins det egentlig noen grense for hvor gamle vi kan bli? Forskerne tror at den første 200-åringen allerede er født. Forfatteren av boka Aldringens gåte, Henrik Ennart, mener at han som 52-åring i dag har økt sin forventede levelengde med sju år siden han var 30 år.

Kunnskapen om hva som styrer aldring øker med innsikten i arvemassene vi bærer. Metoder som utsetter sykdommer knyttet til aldring kommer garantert, og disse sammen med bevissthet rundt riktig ernæring og trening av kropp og hode, vil gi oss en frisk aldring og langt liv. Denne boka gir deg en tankevekkende og underholdende innføring i hvorfor og hvordan folk blir eldre, hva slags forskning som skjer på området og hva du selv kan gjøre for å øke sjansene for å leve lenge.

Vi dør ikke av alder
I 1994 kunne forskerne vise at det var avtakende dødelighet blant svenske 85-åringer, og at dette fortsatte helt opp i 95-årsalder. Og det er ikke annerledes i Norge. De siste 20 årene har forskningen nådd ny innsikt innen behandling av hjertesykdommer, kosthold og trening. Færre har hardt, monotont fysisk arbeid som sliter en ut fysisk. Mange lever lenger med sykdommene sine, og de påvirker oss ikke like mye som før. Livet som pensjonist er ikke lenger et rolig liv i lenestolen, mange reiser, lærer seg språk og lever et aktivt og sosialt liv. Det er mange faktorer, også mentale, som sammen virker positivt på livslengde. Det kan hende vi i fremtiden vil dø i ulykker, av smittsomme sykdommer og infeksjoner, men ikke av alder, mener forskerne.

Hva kan du selv gjøre?
Hva vi putter i oss, er ganske avgjørende for et langt og friskt liv. Og at vi trener passelig mye. Sukker og fett er avhengighetsskapende, og det har matvareprodusentene utnyttet. Boka forklarer hvordan prosesser i hjernen styrer suget. Boka gir råd om å endre spisemønster og få mer kontroll over matinntaket. Tål sulten. Kroppen er laget for å tåle faste i perioder, mener noen forskere. Men er faste bra for oss? Ennart tar diskusjonen. Videre diskuterer han fordeler og ulemper med ulike typer kosthold. Ikke tren for å bli slank, og ikke for hardt. Løping er naturlig og bra, men ikke hvis man sliter seg ut. Andpusten, ja, men ikke åndeløs! Man kommer nok i bedre form, men øker ikke livslengden, hevder Ennart. Og du greier deg med fem-seks timer på øyet. Åtte timers søvn er ikke lett å få til hvis du ikke er 20 år eller yngre, men regelen gir gode penger til dem som produserer sovemidler. Godt å høre for oss som tror vi lider av søvnmangel. Bokas avsluttende del med teorier og forskning som gir gode retningslinjer er interessant og inspirerende. Kanskje mest fordi ingen skal prakke på deg en eller annen kur. Kun sunn fornuft! Og når forskerne har kontroll på alle genene som styrer aldring, er vel spørsmålet: hvor gamle ønsker vi å bli?

 

Fakta

Om forfatteren

Henrik Ennart har etablert seg som en av Sveriges fremste skribenter om stoff som er knyttet til mat, helse og aldring. I 2013 fikk han Eric Forsgrens pris for engasjert og innsiktsfull journalistikk i boka Aldringens gåte.