Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Pandemiarkivene

«Stueland har en enestående evne til å skildre pestens og koleraens historie med utgangspunkt i overraskende observasjoner. (..) Det er rett og slett imponerende gjort.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

Med koronakrisen har vi fått en kraftig påminnelse om det banale faktum at kroppen er uendelig mye mer enn en beholder for fri og uavhengig selvutvikling. Kroppen er natur, den er sårbar fordi den er forbundet med alt annet liv - til og med et virus fra flaggermus. Les mer

229,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 229,-
Med koronakrisen har vi fått en kraftig påminnelse om det banale faktum at kroppen er uendelig mye mer enn en beholder for fri og uavhengig selvutvikling. Kroppen er natur, den er sårbar fordi den er forbundet med alt annet liv - til og med et virus fra flaggermus.

Selv om pandemi og karantene gir en situasjon som er fundamentalt ny for oss i dag, er den ikke ny i menneskehetens historie. I fortellingene om pest og pandemier finnes skildringer av prøvelsene kollektivet og enkeltmennesket blir satt på: Hvordan hindre smittespredning? Hvordan pleie sosiale relasjoner og ivareta forpliktelser overfor medmennesket? Hvordan sørge for de syke, begrave de døde og samtidig unngå å bli smittet? Hvordan bevare verdighet? Kort sagt: Hvordan overleve?

I "Pandemiarkivene" er siktemålet todelt. Stueland dukker ned i skjønnlitterære mesterverker og ser på hvordan de fremstiller samfunn og enkeltskjebner i perioder med pest og pandemi: hverdagen redefinert av karantenebestemmelser, frykt, hjerteskjærende avskjed og selvoppofrende hjelpearbeid; verdier presset til det ytterste eller akutt redefinert. Det andre siktemålet, bokens tyngdepunkt, består i å forfølge de medisinske aspektene. Med skjønnlitteraturen som veiviser inviteres leseren med inn i legevitenskapelige og helsepolitiske responser på biologiske hendelser.

Detaljer

Forlag
Oktober
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788249523610
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021

Les utdrag

Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Stueland har en enestående evne til å skildre pestens og koleraens historie med utgangspunkt i overraskende observasjoner. (..) Det er rett og slett imponerende gjort.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«En veiviser gjennom pandemiene. Espen Stueland har skrevet et mangslungent og fascinerende verk om de smittsomme sykdommenes historie, kultur og forbannelse …medrivende, overraskende og ustoppelig interessant ... Sterkere anbefaling er vanskelig å gi»

Leif Ekle, nrk.no

«Jordnær skumringstekst om virusets mange avtrykk ... Stuelands bok er en nøktern og lærd veiviser inn i dette arbeidet, til den enkelte og fellesskapets beste.»

Paul Otto Brunstad, Vårt Land

«En stor del av boken er viet pestens mange utbrudd i primært Europa fra omkring 1660 og utover. Forfatteren forklarer både måten legene og samfunnet håndterte disse på, sett opp mot hvordan fag- og skjønnlitteraturen fra samme periode beskrev dem. Han går nesten kriminalteknisk til verks for å finne ut hvor mye forfatterne har forstått av sin samtids smittekunnskap.»

Mari Grydeland, Aftenposten

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Pandemiarkivene:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv