Hvordan språkene ble til - 
      Tore Janson
    
      Erik Ringen

Hvordan språkene ble til

; Erik Ringen (Oversetter)

«Da jeg la fra meg denne boka, kjente jeg en boblende lykkefølelse av å få være blant de heldige som får lese 'breaking news' fra forskningsfronten.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6
Når, hvordan og hvorfor oppstod egentlig de første menneskespråkene? Les alt om hvordan vi har signalisert, gryntet og snøftet oss fram til dagens språkrikdom! Les mer
Vår pris
354,-
Spar
35,-

Veil. pris: 389,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 354,-
Spar: 35,-

Veil. pris: 389,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

En gang i vår felles forhistorie gikk vi fra å kommunisere med signaler og primitive lyder til å utrykke oss med ord. Ordene ble til setninger, og språkene ble gradvis til. Språkforsker Tore Janson tar for seg når i historien dette skjedde, når innlærte signaler ble satt sammen til mer komplekse budskap. Samtidig forteller han den spennende historien om menneskets utvikling i takt med språkutviklingen og spør seg hvilke fordeler menneskene har hatt av å kunne kommunisere.

Når og hvordan
I bokas andre del skriver han om hvordan språket kan ha oppstått. Kan man tenke seg fram til en mulig utvikling fra hvordan andre arter på jorden kommuniserer, til menneskenes suverene språkmangfold? Det er særlig språket som skiller menneskene fra dyrene, og når det nå er funnet ut at språket på dagens nivå fantes mye tidligere i evolusjonen enn tidligere antatt, trolig allerede for 300 000 år siden – før menneskearten vandret ut av Afrika og spredte seg videre ut over kloden – må språkhistorien revideres.

Ny teori
Siden funn fra den nye forskningen river vekk grunnlaget for det vi hittil har antatt om språkenes utvikling, må forskerne tenke nytt. Tore Janson begir seg inn i et fascinerende landskap av menneskeaper og tidlige mennesker i jakten på svaret om når og hvordan, og gir et helt eget forslag til hvordan det hele kan ha gått til.

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Pax
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 248
ISBN: 9788253041056
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Språken före historien
Format: 23 x 16 cm
Nr: 8149712
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Tore Janson (F. 1936) har vært professor i latin og afrikanske språk ved Universitetet i Göteborg, og det var hans arbeid med språk i Sør-Afrika som på uventet vis kom til å føre ham inn i forskningen rundt språkenes tilblivelse. Janson har utgitt flere bøker og vunnet flere priser, og mange av hans bøker foreligger på flere språk. På norsk blant annet Latin. Kulturen, historien, språket (2004), Språk og historie – en oppdagelsesreise (2009) og Germanerne. Mytene, historien, språket (2014).

«Da jeg la fra meg denne boka, kjente jeg en boblende lykkefølelse av å få være blant de heldige som får lese 'breaking news' fra forskningsfronten.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6

«Språkets opprinnelse er blant vitenskapens store spørsmål. Janson gir oss i 'Hvordan språkene ble til' en lett forståelig introduksjon. Han unngår hypoteser basert på himmelstormende usannsynlige mutasjoner – og guddommelig inngripen – og benytter seg i stedet av det eneste redskapet naturen har til rådighet: god, gammeldags evolusjon.»

, Klassekampen