Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Bror din på prærien

roman

«Edvard Hoem diktar om slektshistoria si på ein ypparleg måte ... [han] evnar å fortelja ei særs spanande historie om den store norske utvandringa til Amerika. Og om dei som blei att heime.»

Odd E. Nerbø, Bergens Tidende

Eilert Knutsen er berre seksten og eit halvt år gammal da han går om bord i dampskipet S/S Juno i Kristiansund, med kurs for Amerika. På kaia står far hans, slåttekaren Knut Hansen Nesje, sterkt prega av stunda. Bror din på prærien er oppfølgjaren til den særs populære romanen Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem. Les mer

345,-

379,- Spar: 34,-

Sendes innen 1 virkedag

Tenk deg at du er 16 år og aldri har vore utanfor landet før, kanskje ikkje eingong utanfor fylket. No skal du reise frå mor og far og søsken, frå landet ditt, frå språket ditt, alt du har kjent og kjært.

En av våre fineste forfattere, Edvard Hoem, utfordrer stadig seg selv. Ambisjonsnivået er det ingenting å si på. Hans to siste romaner, «Slåttekar i himmelen» og «Bror din på prærien», vil stå igjen som praktverk i norsk litteraturhistorie. Brynjulf Jung Tjønn, VG

I 1893 forlét Eilert barndomsheimen utanfor Molde og dreg til Webster i Dakota. Der ventar tanta Gjertine, ho som han alltid har vore knytt til, og som no har bede han om å kome over. Men Gjertine, som eigentleg er familiens fyrverkeri, verkar ikkje særleg glad når Eilert dukkar opp. Snart skjønar Eilert at tanta har fått den såkalla præriesjuka, og er blitt deprimert. Han forstår også kva ho treng: å få vere åleine på ei jakthytte i ødemarka, midtvinters. Slik finn Gjertine att seg sjølv, og får grubla over liv og død og tvil og tru. Og mannen hennar, Ola, støttar henne.

Denne romanen er diktning på høyt nivå, derfor 100 prosent til å stole på. (...) Den handler ikke bare om å komme seg til Amerika og få bedre materielle vilkår; men også om noe så gammeldags som å reise ut for å finne seg selv. Atle Christiansen, Aftenposten

I boka er dessutan dei kvinnelege romanfigurane jamt over like glade i fysisk kjærleik som menn - begge deler gjerne stikk i strid med korleis mange kanskje tenkjer at det "alltid" var i gamle dagar. Slik viser Edvard Hoem oss at menneske først og fremst er nettopp menneske - til alle tider. Dei elskar og hatar, håpar og resignerer, kjempar, vinn og tapar. Verda var annleis, men menneska var dei same.

Denne stillfarne, poetiske fortellingen er kunst av høy kvalitet. (...) «Bror din på prærien» er nok en triumf i Edvard Hoems fantastiske forfatterskap. Brynjulf Jung Tjønn, VG

Hoem klarar dessutan det han skriv i etterordet til første boka at han vil gjere: å dikte desse folka levande for oss, dikte dei av luft og ingenting, av lyset over Molde og Rekneslia, av vinden som ruskar dei i håret og regnet som fall på markene og menneska i Knut Nesje si tid - og i Edvard Hoem si. Særleg kjem vi tett på den sindige slitaren Knut, han som sørgjer seg nesten sjuk over at alle dei fire sønene hans har hamna så langt heimanfrå. Ein slags streng av sorg over dette ligg og dirrar gjennom heile boka. Og slik minner Hoem oss på at dette er noko som skjer kvar dag, over heile verda. Barn dreg, foreldre dreg, dei ser kvarandre aldri att - og det er like hjarteskjerande uansett kvar og når det hender.

Eg synest faktisk at den nye romanen overgår forgjen­garen 'Slåttekar i himmelen', og det seier ikkje lite. Jostein Sæbøe, Romsdals Budstikke

Slik er det med gode bøker, også dei historiske, dei omhandlar på eit eller anna vis eksistensielle problemstillingar i vår tid. Men så lett er det å bli dregen inn i liva Edvard Hoem skildrar, i kvardagsliv og dramatiske hendingar, humor og lidenskap, at det ikkje slår ein før etterpå at dette også er noko større - at det er forteljinga om den største folkevandringa ut frå landet vårt nokon gong, ei tid då halve det norske folk drog på jakt etter draumen.

Hoem gjør ingen forsøk på idyllisering ... det jevne hverdagsslitet og gleden har en indre dramatikk som kan bæres fram med språklig sanselighet og spenning. Turid Larsen, Dagsavisen

I trygg forvissing om at det skal kome eit tredje band, er det berre å nyte Bror din på prærien, ei bok der Hoem både skriv seg inn i hjarta våre og byr på eit viktig stykke Noregs-historie.

 

Medlemsvurdering:
En bok du ikke legger fra deg. Kjempeflott historieforteller

Anne-Brit Kvalvik

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Nynorsk
Sider
461
ISBN
9788249515639
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2015
Format
22 x 15 cm
Nr
8119880
Serie
Familien fra Rekneslia 2

Medlemsblad

Intervju med Edvard Hoem

Edvard Hoem på prærien

Edvard Hoem. Foto: Paal Audestad

Det siste året har Edvard Hoem jobba tidleg og seint med å skrive ferdig Bror din på prærien - som held fram der fjorårets lesarfavoritt Slåttekar i himmelen sluttar.

 

Tekst: Ruth Lillegraven, forfattar

 

- Bøkene tek utgangspunkt i historia til farsslekta mi, i forteljingar som har følgd meg heile livet. Tre gonger tidlegare har eg prøvd å skrive om dette, men først no var tida inne, seier Edvard Hoem, og innrømmer at det var godt å lande i romanskrivinga att etter å ha arbeidd fram fem bind om Bjørnstjerne Bjørnson. Arbeidsdisiplin og evne til research har den allsidige forfattaren hatt god bruk for til begge prosjekta.

 I Bror din på prærien står Eilert, bror til Edvard Hoems eigen bestefar, i sentrum. Som sekstenåring forlèt han foreldreheimen. Han skal langt, heilt til Amerika. - Eilert er eit samansett menneske, slik menneske gjerne er, seier Hoem. - Vi er gode og vonde, vi elskar og hatar. Den eine dagen vil vi noko, og den andre dagen vil vi det slett ikkje. I løpet av eit liv endar du med å måtte gjere så mange ting du eigentleg ikkje ville gjere, som du aldri hadde trudd du skulle kunne gjere. At livet nesten aldri blir slik ein har tenkt seg, er i grunnen det einaste ein kan vere trygg på.

 I Amerika finn Eilert verken rette staden å slå seg ned, kjærleiken eller meininga med det heile. Først etter tolv år treffer han den norskætta Martha og buset seg på Albertaprærien i Canada. Der har også Edvard Hoem vore.

 - Ja, eg var der no i sommar. Då fekk eg sjå kvar slektningane mine heldt til, den enorme himmelen, prærien, sommarfuglane, alt. Men spora etter den verkelege Eilert var utsletta. Tidens tann hadde gjort sitt. Då er det fint å kunne gi han nytt liv i romans form.

 Den store utvandringa på 1800-talet gjorde at livet ofte vart lettare, både økonomisk og praktisk,  for mange av dei som blei att. Men sorga og saknet var gjerne stort. Alle dei fem barna til Knut Nesje, far til Eilert, flyttar vekk. Dette blir den store sorga hans, livet gjennom.  Særleg er Bastian Georg i København og Eilert på andre sida av jordkloden sårt sakna.

 - Ja, Knut skriv lange brev til Eilert om kor ulukkeleg han er, og at sonen må kome heim. Han gir aldri opp håpet, seier Hoem. - Og sonen, han irriterer seg nok over at faren klamrar og klengjer. Til slutt gjeld det, for dei begge, å freiste å forsone seg med at livet blei som det blei, at ikkje alle draumar blir noko av. Det er ikkje alltid lett.

 Apropos draumar. Nokre av dei vert kanskje berre større undervegs. Edvard Hoem sa først at han berre skulle skrive ei bok om slekta til slåttekaren Knut Nesje. No har han altså skrive to. Men kan han gi seg no, då? - Å nei, seier Hoem og flirer. - Det blir ei bok til om Eilert og folket hans her heime og der borte, klart det. Men så er det slutt. Trur eg.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Edvard Hoem diktar om slektshistoria si på ein ypparleg måte ... [han] evnar å fortelja ei særs spanande historie om den store norske utvandringa til Amerika. Og om dei som blei att heime.»

Odd E. Nerbø, Bergens Tidende

«... glitrar av kresen forteljekunst på høgste nivå ... Eg synest faktisk at den nye romanen overgår forgjen­garen 'Slåttekar i himmelen', og det seier ikkje lite.»

Jostein Sæbøe, Romsdals Budstikke

«Bror din på prærien» er nok en triumf i Edvard Hoems fantastiske forfatterskap.

Brynjulf Jung Tjønn, VG

Kunders vurdering

A
Anne-Brit Kvalvik – 03.03.2020

– En bok du ikke legger fra deg. Kjempeflott historieforteller

B
Bjørn Hoenvoll – 30.04.2019

– Hadde aldri lest noe av Hoem før. Fikk nok av nynorsk på Gymnaset. Ble helt hektet på denne utvadrerserien og har nå hatt stor glede av å lese samtlige 4 bøker. Du glemmer det er nynorsk

B
Bjørn Hoenvoll – 02.04.2019

– Hadde ikke trodd dette var noen bok for meg, - men deet var det.

Å
Åse Torevik – 02.04.2019

– Bror din på prærien

B
Bjørn Hoenvoll – 02.03.2019

– Du kan se frem til timer med hygge og glede

T
T Undlien – 06.01.2019

– Bror din på prærien

s
svenn larsen – 02.11.2017

– Fengende. Midt i blinken for meg !!!

M
Marit Nygård – 16.09.2017

– Bok nr. 2 om Reknesfolket og utvandringen til Amerika, skuffet ikke. Hoem er en Gudbenådet forteller

A
Asbjørn Førde – 16.07.2017

– Bror din på prærien

O
Odd Gunnar Bergsveet – 15.06.2017

– Det var en fantastisk roman som jeg trygt kan anbefale. Minner litt om mine forfedre som dro over til Amerika i sin tid.

H
Heidi Strand – 03.05.2017

– Flott skildring av livet til "settlarane", man kan bare ane hvordan de måtte ha det

M
Marit Nygård – 08.02.2017

– Bror din på prærien

M
Magne Sandtorv – 16.01.2017

– Bror din på prærien

A
Anne Th. – 05.01.2017

– Vakker, poetisk og spennende fortsettelse på Edvard Hoems familiekrønike, om de harde tidene i Norge på slutten av 1800-tallet og om de minst like vanskelige forholdene for de som hadde utvandret til Amerika. Vakkert om nøysomhet, slit og håp.

K
Kristin – 03.01.2017

– Følelser, savn, lengsel. Hoem skriver utrolig godt.

M
Mari Elin Øksendal – 30.11.2016

– Min vurdering av velkomsttilbudet som var på to bøker er slett! Har kun mottatt en av to bøker. Har også etterspurt denne boken uten å få svar.

N
Nils-Ole Hisdal – 25.11.2016

– Bror din på prærien8

A
Aud H. F – 07.11.2016

– Etter å ha lest "Slåttekar i himmelen", kjøpte jeg denne også som lydbok. En fantastisk beretning om Norge og utvandring til Amerika og Canada, der forfatteren selv leser med sin flotte dialekt og det kjennes enda mer personlig. Boka blir julegave.

A
Ann Charlott Brevik – 28.10.2016

– Bror din på prærien av Edvard Hoem

O
Olav Drevland – 30.09.2016

– Svært velskrevet, sober nynorsk, tankevekkende innhold.

R
Randi – 27.09.2016

– Nok en gang innfrir Hoem - i sin fortelling om utvandrerne og de som ble igjen på det karrige og fattige Vestlandet. Anbefales!

K
Kari Hjellbrekke – 07.07.2016

– Godt skrevet, med innlevelse av livet for de som imigrerte .

V
Vanja Strindeberg – 01.07.2016

– bror på prærien

B
Britt kaasa – 08.06.2016

– Bror din på prærien

R
Ragnhild Hofgaard – 01.06.2016

– Bedre kan det ikke bli! Vi er mange her i landet som vet at vi har slekt som dro over til Amerika og som vet mer eller mindre om den delen av familien. Hoem skriver så vi skjønner mer om hvorfor de dro, og på et vis knytter boka til vår egen familiefortelling.

E
Eva – 31.05.2016

– Utrolig godt skrevet. Ønsker meg en oppfølger.

L
Lise Bergum – 30.05.2016

– Bror din på prærien

O
Ole K. Strømme – 30.05.2016

– Flott bok. Fin oppfølger av foregående bok! Anbefales på det beste !!!!

R
Rolf Armand Rasmussen – 12.05.2016

– Oppfølgeren til "Slåttekar i himmelen" fortsetter å fortelle parallellt fra befgge sider av Atlanteren. Her skilderes realistisk hvordan det kunne være trange kår den første tiden på prærien og hvordan også depresjon kunne være en reaksjon på dette. Men optimismen som hadde drevet dem ut av trange kår i Norge sørger sammen med en arbeidsvilje det står respekt av for at de kommer over kneikene og makter å skape en god fremtid for seg og sine setterkommere. Samtidig skildres realistisk savnet som de gjenblitte i Norge føler i forhold til dem som dro vekk for aldri å vende tilbake. personene skildres med innlevelse og respekt, og fremstår i helfigur for oss.

i
ingebjørg h.skjølsvold – 24.04.2016

– Er i gong med fortsettinga av Slåttekar i himmelen. Fortetta og solid historie. Vona det kjem fleire etterkvart!!

A
Ann Helen Jusnes – 18.04.2016

– Bror din på prærien

L
Liv Aure Olli – 17.04.2016

– Bror din på prærien

K
Kari Brennum – 14.04.2016

– Jeg synes Hoem skriver godt - god til å beskrive mennesker og mellommenneskelige forbindelser - vakkert og vart - men jeg ble ikke helt "revet med". Mye historie og faktiske opplysninger - godt tidsbilde - men manglet litt "nerve" - jeg likte bedre slåttekar i himmelen

L
Lisbeth Bakke – 12.04.2016

– Jeg har ikke lest den selv, jeg ga den i gave til en god venn. Han var fornøyd, men tror den første er enda bedre (den holder han på med nå)!

N
Normann Gåsdal – 12.04.2016

– Min bror på prærien.

A
Anne Eskild Nilsen – 12.04.2016

– Her "veves" inntrykkene vi har fra Vilhelm Moberg og Ole Edvart Rølvåg sammen på en sånn måte, og med en så overveldende nærhet og varme at vi får et enda bedre bilde av hvor godt, slitsomt og annerledes livet på prærien må ha vært. Skulle nesten tro at Edvard Hoem er omtrent 150 år gammel.

L
Linda Storemark – 11.04.2016

– Bror din på prærien

A
Anny Frøysa – 11.04.2016

– Forfatteren skriver varmt og nært om virkelige mennesker. Anbefales!

B
Bente – 11.04.2016

– Glimrende skildring av livet slik det var for mange av "utvandrerne"

L
Lise Småge Hunnes – 11.04.2016

– Utrolig fin bok om fattigdom, slit, kjærlighet og ansvaret for å forsørge familien. Alt på lavmælt romsdalsk vis. Amerika ligger der, ikke nødvendigvis som en drøm, men kanskje som en nødvendighet....

I
Ingunn Malde – 11.04.2016

– Fengende og troverdig. Kommer under huden på de som emigrerte

G
Gunleif Krogstad – 11.04.2016

– Bror din på prærien

A
Astrid R – 28.01.2016

– God bok som jeg tror får en ekstra dimensjon av at det er "forfattaren sjøl som les". Det gjør at stemningen i denne boka gjør enda sterkere inntrykk på meg. Klok, interessant, masse å lære både av historie og mange ting jeg ikke tidligere har reflektert over mht norsk utvandring. Anbefales!

K
Karen Rimstad – 28.01.2016

– Fantastisk god bok, lik Slottekar i himmelen var. Håper det kommer fortsettelse.

R
Rita – 28.01.2016

– Bror min på prærien

S
SolveigSkaret Tysnes – 27.01.2016

– . En god skildring av livet for en ung gutt fra Romsdalen som prøver lykken i Amerika. Menneskene i boka virker kjent for oss som har våre røtter på Mørekysten. Lengselen,håpet og savnet er godt skildret. Folkelynnet og godstua er også veldig godt beskrevet. Med besteforeldre som prøvde lykken "over there", virker historen veldig ekte og kjent. Ei bok som beskriver folkene i ei brytningstid i norsk historie. Boken anbefales på det varmeste.

K
Kjetil Furuberg – 26.01.2016

– Bror din på prærien

R
Ruth – 26.01.2016

– Veldig god bok

A
Arnfinn Østgaard – 26.01.2016

– Store forventninger var skapt etter "Slåttekar i himmelen". Disse ble mer enn innfridd. Godt språk og god fortellerevne gir leseren både god litteratur og god læring av viktig "norgeshistorie"

T
Toril Sele – 26.01.2016

– Kjempegod!

A
Aud Lunde – 26.01.2016

– Bror din på prærien

E
Einar Frøyseth – 14.01.2016

– Dette er ei svært god bok om strev, sakn, kjærleik og gleder på nybrotsprærien i Amerika, og om dei som vart att heime og sakna sine kjære. Boka er lett å lesa, men vanskeleg å leggja frå seg. At boka er skriven på eit lettfatteleg og glimrande nynorsk gjer leseopplevinga endå betre.

I
Inger – 13.01.2016

– Denne serien er bare så godt skrevet. Jeg håper det er en fortsttelse. Må bare bli 5*

H
Harald – 21.12.2015

– Edvard Hoem gjer det igjen! Han diktar fram menneske og miljø for litt over hundre år sidan, i Norge og i den nye verda. I denne boka er det Eilert som får største plassen. Han er seksten år idet han går om bord for å reise til Amerika. Vi følgjer han vestover til prærien i Nord-Dakota og Minnesota og etter kvart til Canada, der han får ein teig jord nesten gratis. Vegen fram dit er lang, det går eit tiår med arbeid for andre mens han stadig legg nye planar, blir dregen mot fleire unge kvinner utan å slå seg til med nokon av dei, byrjar med alkohol og tobakk og sluttar igjen, alt mens han vurderer om han skal bli prest. Romanen skildrar ikkje berre det fysiske arbeidet, som til tider kan vere slitsamt, men også ei uviss framtid med det indre slitet som er ein del av det å bli vaksen, da som no. Og heime ved Molde går den stadig eldre Knut Nesje og plagar seg med tanken om han nokon gong får sjå sonen sin att.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Bror din på prærien:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv