Diane Setterfield: Det var en gang en elv
Det var en gang en elv - Diane Setterfield

Det var en gang en elv

; Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

«Et hint av Austens hjemlige historier, en klype av Tolkiens mer folkloristiske elementer og en anelse mysterier fra Christie – en fortelling man bør få med seg.»

Publishers Weekly
Noen sier at elven tok henne. Andre sier at den brakte henne tilbake til livet. Det var en gang en elv er en strålende utført roman der folketro, spenning og romantikk møter vitenskapelig nysgjerrighet ved begynnelsen av den moderne tid. Forfatteren av braksuksessen Den trettende fortellingen er tilbake med et nytt, besnærende mysterium. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Jenta fra elva

En livløs jente hentes opp fra elvas dyp. Plutselig, etter at hun er erklært død, slår hun opp øynene. Men hvem er hun? Og hvorfor sier hun ingenting? 

En svær, dyvåt skikkelse står plutselig i døra til det eldgamle vertshuset Svanen ved elvebredden i Radcot. Vi befinner oss i det 19. århundre, der livets store og små begivenheter flyter sakte forbi som Themsen. Elva som gir og tar, og som deler landskapet i to. Vertshuset er hjertet i landsbyen, der man kan gå for å fortelle og høre gode historier, noe akkurat dette vertshuset er viden kjent for. 

Hvem er han?
Mannen som ramlet inn gjennom døra denne mørke vinterkvelden, segner om på gulvet foran de forskrekkede gjestene. Praten stilner, de skynder seg bort til ham og oppdager at han holder en bylt tett inntil seg. Bylten viser seg å være en liten, livløs jente. Landsbyens sykepleier, Rita Sunday, undersøker henne og finner ingen tegn til liv. Fortvilet må hun erklære jenta død. Vertshuset summer av ubesvarte spørsmål. Hva kan ha skjedd? Er de to far og datter? Eller kan hun være den lille jenta som forsvant sporløst for et par år siden, og som moren hele tiden har vært sikker på at er i live? 

Ryktet om den mystiske jenta fra elva sprer  seg raskt. Flere familier er sikre i sin sak, hun må være deres forsvunne unge.

Sjokket
Plutselig slår den døde jenta opp øynene og trekker pusten. Rita kan ikke forstå hvordan det er vitenskapelig mulig, men må bare fastslå at barnet mirakuløst er i live. De får det travelt med å stelle henne, og alle blir betatt av hennes yndige vesen. De skjønner snart at det skal bli vanskelig å finne ut hvem hun er og hva som har skjedd. Jenta sier ikke et ord. De må bare håpe at den skadde mannen kommer til seg selv snart og kan fortelle. 

Den gåtefulle jenta
Ryktet om den mystiske jenta fra elva sprer seg raskt. Flere familier er sikre i sin sak, hun må være deres forsvunne unge. Sorg og lengsel er byttet ut med håp for noen, men bekymring for andre. For hva lå egentlig bak de mystiske forsvinningene? Rita blir gode venner med den fremmede mens hun pleier ham, og sammen engasjerer de seg i den gåtefulle jentas historie. Rita klarer ikke helt å slippe tak i at et menneske som etter alle medisinske kjennetegn var død, nå beviselig lever. Hun er ikke overtroisk, så hun er sikker på at det må finnes en vitenskapelig forklaring. 

«Et hint av Austens hjemlige historier, en klype av Tolkiens mer folkloristiske elementer og en anelse mysterier fra Christie – en fortelling man bør få med seg.» 

Publishers Weekly

Håp og hemmeligheter
Selv er jentungen helt uanfektet av det hele. Hun virker blid og fornøyd, selv om hun er stille og forsiktig av natur. Så hvem kan hun være? Den villstyrige bondesønnens løsunge, som de på gården nettopp hadde fått vite at de er besteforeldre til? Barnefaren tror det må være henne. Eller er hun veslejenta som forsvant sporløst fra sin familie for to år siden? Den sorgtyngede moren er sikker i sin sak, datteren er kommet tilbake til dem. Det er en til som mener å vite hvem jenta er, men det er en hemmelighet som ikke må komme noen for øre ... 

Setterfield trollbinder
Diane Setterfield trekker oss med dypt inn i det mystiske, tåkete landskapet ved elva, der overtro og vandrehistorier er en like naturlig del av livet som fødsler og død. Elva slynger seg inn i livet ved bredden der hver familie har noe de skjuler, og mange hemmeligheter må avsløres før mysteriet med jenta kan nøstes opp. 

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 444
ISBN: 9788205516854
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Once upon a river
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8165548
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Diane Setterfield (f. 1964) debuterte med romanen Den trettende fortellingen (på norsk i 2007), som ble en stor suksess både i Norge og internasjonalt. Den er utgitt i trettiåtte land og solgt i mer enn tre millioner eksemplarer. Boka er også filmatisert. I 2013 kom Bellman & Black, og den storslagne Det var en gang en elv er hennes tredje roman. Setterfield er født på landet i Berkshire, og bor nå i nærheten av Oxford, ved Themsen.