Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Forrådt

Forrådt kom ut i 1892, og regnes som et sentralt verk i naturalismen så vel som i den kvinnefrigjørende litteraturen. Men Amalie Skrams kritikk rammer også kvinnene selv, som mislykkes i oppdragelsen av døtrene sine. Les mer

199,-
Sendes innen 1 virkedag
Forrådt kom ut i 1892, og regnes som et sentralt verk i naturalismen så vel som i den kvinnefrigjørende litteraturen. Men Amalie Skrams kritikk rammer også kvinnene selv, som mislykkes i oppdragelsen av døtrene sine. Ory gifter seg 17 år gammel. Hun går dermed rett fra barneværelset over til ektesengen om bord i skipet til mannen, 30-årige kaptein Riber. Ekteskapet er dømt i utgangspunktet, og skipsreisene de legger ut på, fortoner seg i stadig større grad som levende mareritt for begge ektefeller.

Medlemsvurdering:
Amalie Skrams roman, "Forrådt" er rett og slett en litterær perle. Selv om boka er veldig kort formidler den noe veldig stort. 17 år gamle Ory gifter seg med den 13 år eldre kapteinen Riber. På forhånd vet hun lite om hva hun går med på da hun samtykker til ekteskapet; jenta har jo ikke kommet seg ut av barneværelset ennå. Hun er ung og naiv og opplever ekteskapet og det motsatte kjønn på en måte hun ikke hadde forventet seg. Boka er lettlest og gripende. Man får medfølelse for både den unge og naive hovedpersonen, men også for hennes mann. Den gir et dypt innblikk i datidens ekteskap og setter det hele på spissen. Anbefales på det varmeste!

I.A

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
160
ISBN
9788205299405
Utgave
15. utg.
Utgivelsesår
2002
Format
18 x 11 cm
Serie
Gyldendal klassiker

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

I
I.A – 26.12.2009

– Amalie Skrams roman, "Forrådt" er rett og slett en litterær perle. Selv om boka er veldig kort formidler den noe veldig stort. 17 år gamle Ory gifter seg med den 13 år eldre kapteinen Riber. På forhånd vet hun lite om hva hun går med på da hun samtykker til ekteskapet; jenta har jo ikke kommet seg ut av barneværelset ennå. Hun er ung og naiv og opplever ekteskapet og det motsatte kjønn på en måte hun ikke hadde forventet seg. Boka er lettlest og gripende. Man får medfølelse for både den unge og naive hovedpersonen, men også for hennes mann. Den gir et dypt innblikk i datidens ekteskap og setter det hele på spissen. Anbefales på det varmeste!

O
Odyssevs – 24.07.2007

– Dette er enda et verk av den største naturalisten vi har hatt i Norge, hvor skjebnen hos en kvinne blir fortalt. Dette handler om oppvekst hos unge jenter og deres skjerming mot seksualopplysninger. Fortellingen tar for seg Ory, som skal gifte seg med en eldre sjømann. Hele fortellingen begynner i bryllupet hennes hvor hun krangler med sin mor, etter å få høre om at hun må dele seng med brudgommen på brulypsnatten. Videre i fortellingen må hun også takle at hennes mann ikke akkurat har vært like skjermet før ekteskapet. Det er en god fortelling, hvor man blir sjokkert over all dobbeltmoralen i samfunnet på den tiden, men den er jo skrevet i 1880-åra, så det er ikke noe enkel lesning med masse action. Så ikke noe for alle, mer for spesielt interesserte.

A
Anita – 24.08.2006

– Dette var en av bøkene vi måtte lese i norsk i fjor. Som mange andre valgte jeg heller å høre den på lydbok. Som mange gamle "klassikere" trodde jeg at denne skulle være utrolig kjedelig. Bare enda en bok i mengden av dem vi blir tvunget til å lese på skolen. Men til min overraskelse var den faktisk ganske god. En boka man bør lese, fordi det forteler utrolig mye om hvor lite unger jenter faktisk visste om ekteskapet og hva som forventes av dem. Man kan også finne mange likhetstrekk som mellom Ory sitt ekteskap og det første til Skram.

m
marengs – 26.09.2005

– Når en ung pikes samliv med en eldre og erfaren sjømann beskrives fra hennes synspunkt, får vi virkelig innblikk i hvordan ekteskapet kunne utarte seg før i tiden. Ikke at den unge Ory nektet å gifte seg; hun visste bare ikke helt hvordan det kom til å bli. Kaptein Riber er veldig glad i henne, men klarer ikke å gjøre henne til lags på grunn av alle hans tidligere forhold til kvinner. Dette blir en besettelse for henne, og hun får det for seg at hun må få vite alle detaljer om hans tidligere liv, noe som får fatale konsekvenser for Riber.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Forrådt:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Herman

Herman Flesvig
Innbundet 
318,- 349,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv