Lars Mytting: Hekneveven
Hekneveven - Lars Mytting

Hekneveven

roman

Serie: Hekne 2

«Bok to i trilogien om menneskene i den fiktive bygda Butangen i Gudbrandsdalen har enorm fortellerglede og en episk kraft som i sagalitteraturen.»

, Adresseavisen Terningkast 6

Ny fulltreffer av forfatteren bak braksuksessen SøsterklokkeneHekneveven oser av Lars Myttings fortellerkunst og fortellerglede.

Les mer
Historie
Romantisk
Bygd
Serie
Vår pris
149,-
Spar
250,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 149,-
Spar: 250,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Storslått og bevegende historisk roman

Endelig kommer den etterlengtede oppfølgeren til megasuksessen Søsterklokkene. Hekneveven er en storslått roman om kjærlighet, sorg og mot, og om et Norge inn i en ny tid fra 1903 til 1919.

Folket i det arbeidsomme, lille samfunnet Butangen klarer seg så godt de kan ved å dyrke jorda og hjelpe hverandre. Norge er på vei inn i en ny, mer moderne tid på begynnelsen av 1900-tallet. Samtidig lever de gamle mytene og skikkene sterkt i bygda. Fortsatt går det gjetord om Hekneveven, det mest fantastiske vevarbeid skapt av de sammenvokste Hekne-søstrene for mange hundre år siden, og om søsterklokkene som ble bestilt til bygdas kirke av faren deres. 

Finnes Hekneveven fortsatt?
Sognepresten, Kai Schweigaard, sørger over Astrid, over tjue år etter hennes død, og tynges av en gammel skam. Han klarer ikke glemme sin rolle i at bygdas berømte kirkeklokker, søsterklokkene, ble atskilt slik at den ene nå ligger dypt i sjøen mens den andre er i Tyskland. Han blir mer og mer oppsatt på å finne den sagnomsuste billedveven etter Hekne-søstrene, som visstnok fortsatt skal befinne seg i bygda. Da han finner ut at den skal være skjult, men samtidig er i alles påsyn, setter han alt inn på å finne den mystiske billedveven. Det fører til uventede, nye bekjentskaper, og han kommer også på sporet av den store hemmeligheten Astrid tok med seg i graven. 

«Mytting skriver om mennesker av kjøtt og blod; han forener det språklige, psykologiske og sosiale i en kunstnerisk helhet, og viser også innsiktsfullt hvordan folk tenkte da produksjonen og økonomien ble lagt om i samfunnet og på bygda. Og ikke minst; han berører leseren med sitt store følelsesregister. Her er det bare å glede seg vilt til bok tre.»

 Stein Roll, Adresseavisa, terningkast 6

Gutten til Astrid
Da Astrid Hekne døde i barsel, ble den nyfødte sønnen sendt til Heknegården for å vokse opp der. De satte ham imidlertid bort til et ektepar på en enkel husmannsplass, som ble hans nye hjem og familie. I barneårene var han mye i prestegården og fikk skolegang og kost og losji i helgene, men nå har han ikke villet ha noe å gjøre med sognepresten på mange år. 

Den mystiske fremmede
Den sterke, unge mannen tar sine økter som arbeidskar for storbonden på Heknegården sammen med de andre husmennene i bygda, men vil aller helst jakte på rein oppe i fjellene. En augustdag da han løsnet skudd mot en stor og mektig rein, oppdager han en gåtefull jeger som har skutt akkurat samtidig mot det samme dyret. Møtet gjør at livet hans får en helt ny kurs. 

«Mytting har skapt eit heilt univers som eg gler meg til å vende tilbake til i roman nummer tre»

Marta Norheim, nrk.no

Slektsveven
Lars Mytting har vevd en storslått roman om kjærlighet og mot, sorg og savn, og veien mot noe nytt og ukjent. Vi blir trukket inn i magien og spenningen i jakten på den myteomspunne Hekneveven, dramatikken i fjellet mellom jeger og bytte, motet som kreves for å ta oppgjør med storbonden, sødmen som oppstår på ei seter innimellom arbeidsøktene, den voldsomme innsatsen som krevdes for å skape noe nytt i bygda og de sterke, men komplekse slektskapsbåndene som binder alt sammen.

Hekneveven er en fantastisk leseopplevelse vi vil snakke om lenge etter at bokhøsten 2020 er over.  

 

«Overflødighetshorn av en roman, rikholdig som trådene i en billedvev. Også 'Hekneveven' er et oppkomme av kreativ fantasi, grunnet på imponerende kunnskaper om folk og natur, kultur og historie.»

 Arne Hugo Stølan, VG, terningkast 5

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Stein Roll, Adresseavisen
Terningkast 6 Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad
Terningkast 5 Arne Hugo Stølan, VG
Terningkast 5 Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 477
ISBN: 9788205539044
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8168032
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Bok to i trilogien om menneskene i den fiktive bygda Butangen i Gudbrandsdalen har enorm fortellerglede og en episk kraft som i sagalitteraturen.»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Dette er den første sekseren jeg gir i år, og kanskje den siste. Jeg angrer ingenting.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«Overflødighetshorn av en roman, rikholdig som trådene i en billedvev. Også 'Hekneveven' er et oppkomme av kreativ fantasi, grunnet på imponerende kunnskaper om folk og natur, kultur og historie. [...] Fortellerkunst fra øverste hylle!»

, VG Terningkast 5

«... både 'Søsterklokkene' og 'Hekneveven' [er] imponerande romankomposisjonar. Dei er utført med stø hand og med syn både for det store bildet og den vesle detaljen. Mytting har skapt eit heilt univers som eg gler meg til å vende tilbake til i roman nummer tre ...»

, nrk.no

«Som roman betraktet står den i en særklasse både i forfatterskapet så langt og i bokåret for øvrig.»

, Aftenposten

«Andre bind i en trilogi er sjelden bedre enn første. Men Lars Mytting har klart det: Hekneveven klinger bedre enn Søsterklokkene.»

, Dagsavisen

«Historien om Jehans er bokas beste. Med den forteller Mytting en askeladdhistorie om hvordan den nye tid kom til Butangen med elektrisitet, jordbruksmaskiner og meieridrift.»

, Dagbladet

«Fra anslag til finale, som er opptakten til en etter sigende tredje romanen om klokkene og veven, er dette en roman som griper til de grader tak i leseren. Mytting fletter magien, mytene og sosialrealismen sammen til et bilde like fascinerende som motivet på den originale hekneveven.»

, Oppland Arbeiderblad

«Det er som helhet en fantastisk fortelling, så dyp og intens at det går utenpå det meste av nyere norske romaner.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5

«Lars Mytting er ein raus forfattar som har god råd. 'Hekneveven' viser til fulle at det kan han tillate seg. For her er det eit stort overskot i alle ledd.»

, Vårt Land

«Drivet i 'Hekneveven' er kraftigare enn i forgjengaren, meisterleg tilpassa, og har små peik bak til 'Søsterklokkene', som opnar samanhengen i den større historia. Det er berre å gje seg over til dei mytiske kreftene i 'Hekneveven'.»

, Dølen