Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Hekneveven

roman

«Bok to i trilogien om menneskene i den fiktive bygda Butangen i Gudbrandsdalen har enorm fortellerglede og en episk kraft som i sagalitteraturen.»

Stein Roll, Adresseavisen

«Fortellerkunst fra øverste hylle!» VG (terning 5)
Året er 1903, og tjueto år har passert siden sogneprest Kai Schweigaard kom hjem til Butangen med Astrid Heknes nyfødte sønn Jehans på fanget. Foran en velstelt grav utenfor nykirken på Butangen nages han av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og til at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Les mer

229,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
«Fortellerkunst fra øverste hylle!» VG (terning 5)
Året er 1903, og tjueto år har passert siden sogneprest Kai Schweigaard kom hjem til Butangen med Astrid Heknes nyfødte sønn Jehans på fanget. Foran en velstelt grav utenfor nykirken på Butangen nages han av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og til at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to sammenvokste søstre i Astrids slekt, to myteomspunne veversker. Schweigaard blir besatt av å finne Hekneveven, en eldgammel billedvev som søstrene lagde, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger og føre klokkene sammen igjen.

Jehans er blitt voksen og lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Han søker seg i stedet mot fjellet, mot frihet, fiske og reinsjakt. En augustmorgen feller Jehans en mektig reinsbukk og møter i samme øyeblikk en gåtefull jeger.

Hekneveven er en storslått fortelling om et Norge på vei inn i en ny tid, om nyrydding og fåfengt slit, om temming av fossefall og det første elektriske lysglimtet i bygdenatta, og om den store krigen i Europa der bror står mot bror.

Om Hekneveven:

«Mytting skriver om mennesker av kjøtt og blod; han forener det språklige, psykologiske og sosiale i en kunstnerisk helhet [...] Og ikke minst; han berører leseren med sitt store følelsesregister. Her er det bare å glede seg vilt til bok tre.»
Stein Roll, Adresseavisen

«Dette er den første sekseren jeg gir i år, og kanskje den siste. Jeg angrer ingenting.»
Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad

Fortellerkunst fra øverste hylle!»
Arne Hugo Stølan, VG

«Det er nemlig ingen tvil om at vi med Hekneveven har å gjøre med en forfatter som befinner seg på høyden av sin skaperkraft og derfor forteller den historien han kanskje alltid var ment å fortelle.

Og for en fortelling det er blitt! Som roman betraktet står den i en særklasse både i forfatterskapet så langt og i bokåret for øvrig.»
Preben Jordal, Aftenposten

«Det er som helhet en fantastisk fortelling, så dyp og intens at det går utenpå det meste av nyere norske romaner. Og intensiteten driver både leseren og skikkelsene fra den ene skansen til den andre.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«[...] både Søsterklokkene og Hekneveven er imponerande romankomposisjonar. Dei er utført med stø hand og med syn både for det store bildet og den vesle detaljen. Mytting har skapt eit heilt univers som eg gler meg til å vende tilbake til i roman nummer tre ...»
Marta Norheim, NRK

«Andre bind i en trilogi er sjelden bedre enn første. Men Lars Mytting har klart det: Hekneveven klinger bedre enn Søsterklokkene.
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Fra anslag til finale, som er opptakten til en etter sigende tredje romanen om klokkene og veven, er dette en roman som griper til de grader tak i leseren. Mytting fletter magien, mytene og sosialrealismen sammen til et bilde like fascinerende som motivet på den originale hekneveven.»
Per Ivar Henriksbø, Oppland Arbeiderblad

«Drivet i Hekneveven er kraftigare enn i forgjengaren, meisterleg tilpassa, og har små peik bak til Søsterklokkene, som opnar samanhengen i den større historia. Det er berre å gje seg over til dei mytiske kreftene i Hekneveven.»
Guro Vollen, Dølen

«Lars Mytting er ein raus forfattar som har god råd. Hekneveven viser til fulle at det kan han tillate seg. For her er det eit stort overskot i alle ledd.»
Rolv Nøtvik Jkobsen, Vårt Land

«I Hekneveven er alt velsmurt fortellerglede. Her har Lars Mytting vevd et mesterverk.»
Cathrine Loraas Møystad, Østlendingen

«Hekneveven er en fantastisk og sterk fortelling om stolthet, slit, nyrydding og ingeniørkunst. Det er en fortelling om strie mennesker med tro på seg sjøl.»
Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse.no

Medlemsvurdering:
Velskrevet og nydelig oppfølger av "Søsterklokkene". ##### 5 stjerner Gleder meg til tredje bok

Liv Storm

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788205539051
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Serie
Hekne 2

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Bok to i trilogien om menneskene i den fiktive bygda Butangen i Gudbrandsdalen har enorm fortellerglede og en episk kraft som i sagalitteraturen.»

Stein Roll, Adresseavisen

«Dette er den første sekseren jeg gir i år, og kanskje den siste. Jeg angrer ingenting.»

Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad

«Overflødighetshorn av en roman, rikholdig som trådene i en billedvev. Også 'Hekneveven' er et oppkomme av kreativ fantasi, grunnet på imponerende kunnskaper om folk og natur, kultur og historie. [...] Fortellerkunst fra øverste hylle!»

Arne Hugo Stølan, VG

«... både 'Søsterklokkene' og 'Hekneveven' [er] imponerande romankomposisjonar. Dei er utført med stø hand og med syn både for det store bildet og den vesle detaljen. Mytting har skapt eit heilt univers som eg gler meg til å vende tilbake til i roman nummer tre ...»

Marta Norheim, nrk.no

«Som roman betraktet står den i en særklasse både i forfatterskapet så langt og i bokåret for øvrig.»

Preben Jordal, Aftenposten

«Andre bind i en trilogi er sjelden bedre enn første. Men Lars Mytting har klart det: Hekneveven klinger bedre enn Søsterklokkene.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Historien om Jehans er bokas beste. Med den forteller Mytting en askeladdhistorie om hvordan den nye tid kom til Butangen med elektrisitet, jordbruksmaskiner og meieridrift.»

Marius Wulfsberg, Dagbladet

«Fra anslag til finale, som er opptakten til en etter sigende tredje romanen om klokkene og veven, er dette en roman som griper til de grader tak i leseren. Mytting fletter magien, mytene og sosialrealismen sammen til et bilde like fascinerende som motivet på den originale hekneveven.»

Per Ivar Henriksbø, Oppland Arbeiderblad

«Det er som helhet en fantastisk fortelling, så dyp og intens at det går utenpå det meste av nyere norske romaner.»

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

«Lars Mytting er ein raus forfattar som har god råd. 'Hekneveven' viser til fulle at det kan han tillate seg. For her er det eit stort overskot i alle ledd.»

Rolv Nøtvik Jakobsen, Vårt Land

«Drivet i 'Hekneveven' er kraftigare enn i forgjengaren, meisterleg tilpassa, og har små peik bak til 'Søsterklokkene', som opnar samanhengen i den større historia. Det er berre å gje seg over til dei mytiske kreftene i 'Hekneveven'.»

Guro Vollen, Dølen

Kunders vurdering

G
Gunn Marit Bondahl – 02.04.2024

– Fantastisk roman

Ø
ØS – 02.04.2024

– En interessent bok med historiske skildringer. Absolutt verd å lese.

K
KristinS – 08.05.2022

– En sann fornøyelse å lese denne boken

M
Mikke mus – 08.02.2022

– Her kommer noe

A
Anne kristin – 11.01.2022

– En fornøyelse å lese m.

H
Heidi Lindem – 27.10.2021

– Fantastisk leseropplevelse!

G
Gro Elin Svartdal – 19.10.2021

– Veldig bra, godt skrevet og spennende lesing :-)

B
Bård – 27.07.2021

– Super oppfølger etter søsterklokkene anbefales

M
Morten Tranøy – 01.07.2021

– Hekneveven

M
Marie Nordvik – 01.06.2021

– Er svært fornøgd med boka.

B
Bjørn hoenvoll – 01.06.2021

– Berikende. Venter med spenning på bok nummer 3

L
Liv Storm – 10.02.2021

– Velskrevet og nydelig oppfølger av "Søsterklokkene". ##### 5 stjerner Gleder meg til tredje bok

M
Magni Daae Skjefstadmoen – 09.02.2021

– Så forlot jeg Butangen på samme viset som jeg gjorde sist-med takknemlighet over å ha tatt del i Hekne-folket si historie, og Kai Schweigaard sitt kloke og ensomme blikk på hvordan nær og fjern verden både forandres og på mange måter forblir den samme. «Hekneveven» kryper inn i hjerte og hode, og Lars Mytting skriver slik jeg ønsker alle skrev-så jeg tidvis glemmer puste, feller ei tåre og fylles av håp. Alt ettersom fortellingene trår fram med Jehans, Kristine, Victor, Astrid, Gunhild og Halfrid. Nå er det ventetid på ei tredje bok, og sjelden har jeg vært så utålmodig som nå!

G
Gunn Nøstdal – 09.02.2021

– Sidehistorikken om Astrid Heknes sønner er kanskje vel så spennende som letingen etter Hekneveven

P
Per Magnussen – 03.02.2021

– Jeg gleder meg til fortsettelsen.

M
Marie Nannestad – 13.01.2021

– Jeg ga denne boken til min søster i julegave fordi hun ønsket seg den etter å ha lest Søsterklokkene. Hun er veldig fornøyd.

A
Arve-otto Fredriksen – 13.01.2021

– Har lest både Søsterklokkene og Hekneveven. Stor fortellerkunst. Hadde store problemer med å legge fra meg bøkene. Veldig fornøyd, og gleder meg til siste bok

L
Lisbeth Tiltnes – 13.01.2021

– Hekneveven

M
Mette Andersen – 12.01.2021

– Hekneveven

C
Cecilie Moen – 12.01.2021

– Hekneveven

M
Merete M. Johnrud – 12.01.2021

– Er ikke ferdig med boken, men jeg er veldig begeistret for hans fortellerkunst og historien han forteller.

Y
Yra Våge – 12.01.2021

– av Lars Mytting: de slutter :( Just love them

K
Karin Brenno – 12.01.2021

– Veldig bra

B
Bjarte Grung – 12.01.2021

– Hekneveven

N
Nina S. – 12.01.2021

– Praktfull! Fantastisk oppfølging av Søsterklokkene!

H
Harald K – 30.09.2020

– Lars Mytting følger opp den store romanen 'Søsterklokkene' med 'Hekneveven'. Vi er så vidt inne i det 20. århundret, en brytningstid mellom det gamle og det nye. Her er mengder av gammeldags slit, rydding av nye boplasser, slått i enga, reinsjakt på fjellet, tro og overtro, sykdom og nød – men se om ikke Jehans Hekne klarer å utnytte fossefallet til noe mer enn bare å drive et skovlhjul. En ny tid er i emning!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hekneveven:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv