Hekneveven - Lars Mytting

Hekneveven

Serie: Hekne 2

«Bok to i trilogien om menneskene i den fiktive bygda Butangen i Gudbrandsdalen har enorm fortellerglede og en episk kraft som i sagalitteraturen.»

, Adresseavisen Terningkast 6
«Fortellerkunst fra øverste hylle!» Arne Hugo Stølan, VG

Året er 1903, og tjueto år har passert siden sogneprest Kai Schweigaard kom hjem til Butangen med Astrid Heknes nyfødte sønn Jehans på fanget. Les mer
Historie
Romantisk
Bygd
Serie
Vår pris
229,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Paperback
Legg i
Paperback
Legg i
Vår pris: 229,-

(Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

«Fortellerkunst fra øverste hylle!» Arne Hugo Stølan, VG

Året er 1903, og tjueto år har passert siden sogneprest Kai Schweigaard kom hjem til Butangen med Astrid Heknes nyfødte sønn Jehans på fanget. Foran en velstelt grav utenfor nykirken på Butangen nages han av sitt gamle svik, som førte til dødsfall og til at to mektige kirkeklokker ble skilt fra hverandre. Klokkene var støpt til minne om to sammenvokste søstre i Astrids slekt, to myteomspunne veversker. Schweigaard blir besatt av å finne Hekneveven, en eldgammel billedvev som søstrene lagde, i håp om at den skal vise hvordan han kan bøte på sine misgjerninger og føre klokkene sammen igjen.Jehans er blitt voksen og lever i små kår på en husmannsplass, utstøtt av sin egen slekt. Han søker seg i stedet mot fjellet, mot frihet, fiske og reinsjakt. En augustmorgen feller Jehans en mektig reinsbukk og møter i samme øyeblikk en gåtefull jeger.


Hekneveven er en storslått fortelling om et Norge på vei inn i en ny tid, om nyrydding og fåfengt slit, om temming av fossefall og det første elektriske lysglimtet i bygdenatta, og om den store krigen i Europa der bror står mot bror.


«Mytting skriver om mennesker av kjøtt og blod; han forener det språklige, psykologiske og sosiale i en kunstnerisk helhet [...] Og ikke minst; han berører leseren med sitt store følelsesregister. Her er det bare å glede seg vilt til bok tre.»

Stein Roll, Adresseavisen«Det er nemlig ingen tvil om at vi med Hekneveven har å gjøre med en forfatter som befinner seg på høyden av sin skaperkraft og derfor forteller den historien han kanskje alltid var ment å fortelle. Og for en fortelling det er blitt! Som roman betraktet står den i en særklasse både i forfatterskapet så langt og i bokåret for øvrig.»

Preben Jordal, Aftenposten«Det er som helhet en fantastisk fortelling, så dyp og intens at det går utenpå det meste av nyere norske romaner. Og intensiteten driver både leseren og skikkelsene fra den ene skansen til den andre.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Stein Roll, Adresseavisen
Terningkast 6 Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad
Terningkast 5 Arne Hugo Stølan, VG
Terningkast 5 Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 474
ISBN: 9788205547179
Utgave: 2. utg.
Format: 21 x 13 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Bok to i trilogien om menneskene i den fiktive bygda Butangen i Gudbrandsdalen har enorm fortellerglede og en episk kraft som i sagalitteraturen.»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Dette er den første sekseren jeg gir i år, og kanskje den siste. Jeg angrer ingenting.»

, Stavanger Aftenblad Terningkast 6

«Overflødighetshorn av en roman, rikholdig som trådene i en billedvev. Også 'Hekneveven' er et oppkomme av kreativ fantasi, grunnet på imponerende kunnskaper om folk og natur, kultur og historie. [...] Fortellerkunst fra øverste hylle!»

, VG Terningkast 5

«... både 'Søsterklokkene' og 'Hekneveven' [er] imponerande romankomposisjonar. Dei er utført med stø hand og med syn både for det store bildet og den vesle detaljen. Mytting har skapt eit heilt univers som eg gler meg til å vende tilbake til i roman nummer tre ...»

, nrk.no

«Som roman betraktet står den i en særklasse både i forfatterskapet så langt og i bokåret for øvrig.»

, Aftenposten

«Andre bind i en trilogi er sjelden bedre enn første. Men Lars Mytting har klart det: Hekneveven klinger bedre enn Søsterklokkene.»

, Dagsavisen

«Historien om Jehans er bokas beste. Med den forteller Mytting en askeladdhistorie om hvordan den nye tid kom til Butangen med elektrisitet, jordbruksmaskiner og meieridrift.»

, Dagbladet

«Fra anslag til finale, som er opptakten til en etter sigende tredje romanen om klokkene og veven, er dette en roman som griper til de grader tak i leseren. Mytting fletter magien, mytene og sosialrealismen sammen til et bilde like fascinerende som motivet på den originale hekneveven.»

, Oppland Arbeiderblad

«Det er som helhet en fantastisk fortelling, så dyp og intens at det går utenpå det meste av nyere norske romaner.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5

«Lars Mytting er ein raus forfattar som har god råd. 'Hekneveven' viser til fulle at det kan han tillate seg. For her er det eit stort overskot i alle ledd.»

, Vårt Land

«Drivet i 'Hekneveven' er kraftigare enn i forgjengaren, meisterleg tilpassa, og har små peik bak til 'Søsterklokkene', som opnar samanhengen i den større historia. Det er berre å gje seg over til dei mytiske kreftene i 'Hekneveven'.»

, Dølen