Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Jordmor på jorda

huset under Blåhammaren

«Glitrende kvinneportrett! Edvard Hoem har skrevet en forløper til sin store slektskrønike - og det er en feiende flott fortelling om forfatterens egen tippoldemor. (...) Ut av dette stoffet smir Hoem på det beste litterært gull. ... det skinner av historien om Marta Kristine Andersdatter Nesje.»

Sindre Hovdenakk, VG

Med Jordmor på jorda knytter Hoem sammen fortellingen om slåttekaren og resten av slektskrøniken vi har blitt så glad i. Les mer

229,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Jordmor for harde livet 

«Diktning ligner livet. Det handler mye om å tørre å hive seg uti, og bare gjøre det. Skrive så autentisk som mulig, og gjøre god research slik at detaljene blir korrekte,» har Edvard Hoem sagt om å skrive romaner om slektshistorien. Nå forteller han tippoldemoren, jordmor-Stina, sin sterke historie. 

«I 1821 gikk tobarnsmoren Marta Kristine Nesje den lange veien fra Romsdal til Christiania til fots for å ta jordmorutdanningen.»

Husmannsdattera som ville noe mer 
Marta Kristine Nesje var mor til slåttekaren Knut i Slåttekar i himmelen. Som ung var hun den oppvakte husmannsdattera som ville noe mer. Hun ville heller være med faren rundt på skomakeroppdrag enn å sy kjoler med moren der hjemme. Nysgjerrig og uredd spurte og gravde hun når hun lurte på noe, kunnskapshungrig og ivrig etter å forstå. Med støtte fra bygdas prest, som så at hun var en uvanlig begavet ung kvinne, fikk hun etter hvert jordmorutdanning og virket i over femti år i det livsviktige yrket. 

Malerisk tidsbilde 
I samme tidsepoke raser Napoleonskrigen, Norge blir avgitt fra Danmark til Sverige, husmennene får smått om senn bedre muligheter til egen jord, og tanken om at både kvinner og menn kunne være sterke og frie og skape seg et eget liv hvis de ønsket det, var på tydelig fremvekst. 

Før Marta Kristine begynte på veien mot jordmoryrket, måtte hun tåle at ungdomskjæresten, bondesønnen Hans, reiste bort for å tjene som soldat uten å erklære seg for henne først, og hun stod rakt mot bygdesnakket om barnet hun fikk utenom ekteskap. Noen år senere stod hun like fjellstøtt ved Hans sin side da han kom hjem fra krigen med sår som ikke kunne heles, og endelig fridde til henne. De stiftet familie, og han godtok både datteren hennes, Ingeborg, at hun valgte å beholde sitt eget etternavn og at hun etter hvert reiste fra familien for å ta jordmorutdanning. 

Fødselshjelperen
Allerede som barn hadde Marta Kristine en opplevelse som festet seg og som fikk henne til å forstå at barnefødsler for kvinner ofte var et spørsmål om liv eller død. Siden vokste det til et kall å hjelpe kvinner gjennom fødsler, å redde liv, rett og slett. Hun ble selv mor til hele elleve barn, som hun fødte og oppdro mens hun var aktiv i jordmoryrket. 

«Jordmor på jorda er både et livsdrama og et mektig kvinneportrett. Edvard Hoem puster liv i historien, gir den lukt, smak og innlevelse så både epoken og personene står levende for oss lenge etter at boka er lukket.»

Mektig kvinneportrett
I 1821 gikk tobarnsmoren Marta Kristine den lange veien fra Romsdal til Christiania til fots for å ta jordmorutdanningen – for andre gang. Hun var allerede blitt opplært i faget i Molde, men for å få en anerkjent utdannelse måtte hun helt til Christiania. Hun gjennomførte med kløkt og ukuelig pågangsmot, og gikk den lange veien hjem for å starte sin gjerning. Dermed hadde familien inntekter når ektemannen hadde det tungt og ikke kunne arbeide så godt, og familien kom seg gjennom tøffe år. Som sistemann i søskenflokken kom lille Knut til verden i 1838, han vi kjenner fra Slåttekar i himmelen

Jordmor på jorda er både et livsdrama og et mektig kvinneportrett. Edvard Hoem puster liv i historien, gir den lukt, smak og innlevelse så både epoken og personene står levende for oss lenge etter at boka er lukket. 

 

Medlemsvurdering:
Ikke vanskelig å la seg rive med. Ypperlig fortalt.

Lillian J

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Språk
Norsk Nynorsk
ISBN
9788249520244
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Serie
Familien fra Rekneslia

Utdrag

 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Glitrende kvinneportrett! Edvard Hoem har skrevet en forløper til sin store slektskrønike - og det er en feiende flott fortelling om forfatterens egen tippoldemor. (...) Ut av dette stoffet smir Hoem på det beste litterært gull. ... det skinner av historien om Marta Kristine Andersdatter Nesje.»

Sindre Hovdenakk, VG

«På et skjelett av tørre fakta – enkelte ganger er kildene synliggjort i teksten – bygger Hoem en fortelling av kjøtt, nerver og blod, profesjonelt og følsomt. Han skaper et troverdig tidsbilde fylt av skjebner som berører. ... Han gjør sin skrivekunst til sterk og lærerik underholdning, uten å forfalle til klisjeer og melodrama. Og det er ingen liten kunst»

Fredrik Wandrup, Dagbladet

« I 'Jordmor på jorda' har Edvard Hoem igjen skrive fram ei varm historie i eit gjennomgåande poetisk og vakkert språk. ... ei drivande godt fortalt historie med ein detaljrikdom og anekdoter som kan ta pusten frå ein.»

Øystein Hauge, Romsdals Budstikke

«'Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren' er en vakker, rørende og storslått bok. Nok en gang har Hoem forvandlet slektshistorie til gripende litteratur.»

Marius Wulfsberg, NRK Bok

«Hoem har diktet frem en nærværende og troverdig romankarakter. Like forbilledlig dikter han frem de fortidige by- og bygdemiljø som var hennes landskap ... [Martha Kristine] er en kvinnekarakter som bærer de beste egenskaper, individualisme, stolthet, varme, utholdenhet ... karaktertrekkene som kjennetegner et menneske verdt en roman mer virkelig enn noen virkelighetslitteratur.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Den er like bra som de andre bøkene i forfatterens slektskrønike. Minst.»

Atle Nielsen, BOK365

«Hoems romaner er et synliggjøringsprosjekt, han gir de stemmeløse stemme. (...) Marta Kristine [er] portrettert som en fascinerende og imponerende skikkelse.»

Henning Howlid Wærp, Aftenposten

Kunders vurdering

L
Lillian J – 19.02.2022

– Ikke vanskelig å la seg rive med. Ypperlig fortalt.

T
Tor Sommerseth – 04.05.2021

– S

K
Kristin Ose – 17.03.2021

– Jordmor på jorda

K
Karine Halvorsen – 10.02.2021

– Interessant å lese historiske romaner. Liker denne veldig godt.

B
Bjarne Ryland – 23.06.2020

– Bare fantastisk, så,vel bokens innhold som Edvard Hoem unike fortellerkunst

B
Berit Heien – 31.03.2020

– Anbefales på det varmeste.

K
Karl Henrik Laache – 04.02.2020

– Utrolig og gripende om en kvinne som gikk på sine ben til Christiania for å bli jordmor, et yrke hun utøvde i over femti år. Helt uavhengig av Hoems egen slektsmessige tilknytning til Marta er dette glitrende skildret. Det er også et bidrag, et viktig ett, til historien om Norge på begynnelsen av attenhundretallet, med en begynnende oppbygging av et helsevesen.

A
Anne Grethe Th. Eldevik – 13.11.2019

– En meget leseverdig bok.

T
Thea Irene Brox Rasmussen – 12.11.2019

– Glimrende kvinneportrett - og tidsbilde.

M
Mette Ingebrigtsen – 15.10.2019

– Edvard Hoem skriver så bra at jeg som vanligvis leser bokmålsbøker lever meg helt inn i handlingen og glemmer at bøkene er skrevet på nynorsk.😃 Dagens høydepunkt!

L
Liv Marie Lægreid – 20.08.2019

– Jordmor på jorda

J
Jen – 20.08.2019

– Edvard Hoem .Leverer igjen et fantastisk portrett av et kvinneliv.

S
Solveig Aarnes – 23.07.2019

– Sterkt vanedannende !!! Vakkert skrevet og helt umulig å legge fra seg.

K
Kari Munkejord – 01.07.2019

– Jordmor på jorda

T
Terje Bergeton Jarnes – 26.06.2019

– Flott levert Hoem. Kjempegod, står i same klasse som de andre bøkene i denne serien.

K
Kari – 25.06.2019

– Veldig kjekk og interesann bok. Lærerikt fra den gamle dager. Fantastisk at hun klarte bli jordmor på den tida og med alle barna hun selv fikk. Kjekt å lese nynorsk. Alle Hoem sine bøker er veldig gode. Anbefales på det sterkeste.

A
Anne-Kirsti Werring – 29.05.2019

– En vidunderlig lesing. Utrolig realistisk skrevet. Jeg ble grepet av de forskjellige personenes personlighet og deres utfordrende historie, av språket og historiens utvikling. En bok som satt seg i hjertet.

I
Inger lise verket – 28.05.2019

– Alle hoems bøker er bra

L
Leif M. Skagemo – 10.05.2019

– God framstilling av en sterk kvinnes livshistorie. Boka gir et godt bilde av en svunnen tid, og gir bakgrunn for de andre bøkene i Hoems slektshistorie.

S
Sigmund Julshamn – 30.04.2019

– En sjøens helt - Krigerens hjemkomst.

m
marita – 14.04.2019

– jordmor på jorda

H
Helena. – 05.04.2019

– Veldig god bok og intressant historisk sett.

R
Ragnhild Ravna – 03.04.2019

– Jordmor på jorda

E
Elisabeth Rogn – 03.04.2019

– Edvrd Hoem skriver rett fram uten dikkedarier. Veldig godt å følge framdriften. Har lest mange bøker av ham og denne svarer også til forventningene. En av mine favorittforfattere.

Å
Åse Smehagen – 03.04.2019

– Har lest alle bøkene i Hoems slektskrønike, det er veldig interessant og lærerikt.

s
soleknutsen – 03.04.2019

– Fantastisk bok!

S
Solveig Sæthre Hansen – 03.04.2019

– Fantastisk

K
Karen Holm – 02.04.2019

– Meget god og interessant bok som jeg har gitt til /og anbefalt andre!!

L
Lene – 02.04.2019

– Vel anvendt lesetid.

E
Eva Øvren – 02.04.2019

– Edvard Hoem skriver om sin formor som hadde et sterkt kall til å hjelpe fødende kvinner. En sterk opplevelse i barndommen da hun får se stedet der en kvinne var henrettet for å ha tatt livet av spedbarnet sitt var bakgrunnen for kallet. VI får vite om utdanningen til jordmødrene, men også at det var motstand mot å tilkalle en kvinne som hadde krav på betaling for å bistå ved fødsel. Denne historikken veves sammen med en til dels tragisk familiehistorie. Jordmora får selv mange barn, men mannen hennes lider av det vi i dag vil kalle posttraumatisk stress-syndrom etter å ha vært med i kamp mot svenskene i 1814. Det blir krevende å ta vare på en stor familie samtidig som hun skal utøve et yrke. Edvard Hoem beskriver livet på 1800-tallet på en troverdig måte. Personene trer tydelig fram, og han har et språk som er godt å lese.

I
Inger Janne Haugan Vermøy – 02.04.2019

– Nok en kjempegod bok av Edvard Hoem. Til tross for at denne boka ikke er en spenningsbok, så er den vanskelig å legge fra seg. Beskriver et strevsomt og hardt liv, men skildrer nok livet som det var på den tiden.

I
Inger Marie Nylund – 02.04.2019

– Jordmor på jorda

I
Iren G. Gundersen – 02.04.2019

– Akkurat ferdig med en fantastisk bok

A
Anita N. Solberg – 02.04.2019

– Jordmor på jorda

J
John - Ove Aspnes – 02.04.2019

– Hver gang jeg leser en bok skrevet av Edvar Hoem sitter jeg igjen med en stor takk for at vi har forfatterer med hans kvalitet. Jeg sitter og leser og får en klar følelse av være "tilsted" i handlingen.

V
Vidar Tangen – 02.04.2019

– Flott, som vanlig fra Hoem.

R
Rita Lyngmo – 02.04.2019

– En bok som forteller om virkeligheten slik den var. Spennende å få en titt inn i fortiden. Lærerikt, informativt og interessant for oss som liker å lære litt om forhistorien vår og hvordan våre forfedre levde og tenkte. Ville foretrukket at den ble gitt ut på bokmål.

G
Gro Karsten Skarholt – 02.04.2019

– Gripende personskildring og nydelig skildret livsstemning. Vanskelig å legge fra seg.

L
Liv-Edel Berg – 02.04.2019

– Jordmor på jorda

A
Aud Ingrid Olstad – 02.04.2019

– Hoem leverer som alltid! En ærlig og levende beskrivelse og et nydelig personregister.

I
Inger Margrethe Tallaksen – 02.04.2019

– Godt språk, drivende fremstilling, sterkt kvinneportrett, kunne ikke legge fra meg

B
Berit Johansen – 02.04.2019

– Jordmor på jorda

M
Merete Johnrud – 02.04.2019

– Fantastisk bok, som alltid. Hoem skuffer aldri.

R
Ruth Nordvik Voldnes – 02.04.2019

– En fantastisk bok.

Å
Åse Torevik – 02.04.2019

– Jordmor på jorda

V
Venke haavardtun – 02.04.2019

– Veldig god bok

H
Hilde Fjeld Myrvold – 18.03.2019

– Fortellingen er vakker, ærlig og usminket. Skildrer hvor stritt det var å leve i utkant Norge på 1800 tallet. Hoem klarer å beskrive dette på en slik måte at du ser for deg hvordan det var og lever deg inn i livet deres.

A
Anne Haga – 10.03.2019

– Vi trenger slike historiske fortellinger om levd kvinneliv. Denne boka styrker dagens kvinners identitet. Den har det meste av hva livet byr på: håp og muligheter, slit og armod, kjærlighet, sorg, savn og glede. Gode karakterskildringer. En bok det er umulig å legge i fra seg.

M
Mona Skjellhaugen – 09.03.2019

– Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren.

H
Heidi Linda Blindheim Ormseth – 06.03.2019

– Spennende og interessant bok om hvordan livey på landet var i eldre tid. Om ansvar, plikt og ønsket om å utgjøre en forskjell. Og uten at hovedperson valgte å bry seg om sladder og negativ omtale. Ei god bok, men annerledes... Verdt å lese....

A
Anita Elveslett – 06.03.2019

– Veldig god bok.Flott å lese nynorsk

A
Aase Olsen – 06.03.2019

– Edvard Hoem er alltid verdt å lese.

I
Ingrborg R. Skjold – 06.03.2019

– Engasjert fra første side . Alle skulle lese denne boken som handler om vår nære historie på.

K
Kjellrun – 06.03.2019

– Kjempegod bok. Det er en ren nytelse å lese alle hans bøker. Språket betyr veldig mye for meg når jeg leser en bok.

E
Elin – 06.03.2019

– Velskrevet og fengende.

P
Perdis E. Wikstrøm – 05.03.2019

– Ei fabelaktig historie om Martha Kristine, stammor til Nesjeslekta, skrevet i samme nydelige språkdrakt som de foregående bøkene i denne serien. Utrolig å lese om hva hun måtte gjennomgå i et langt og slitsomt liv i fattigdom og med en syk ektefelle og likevel greie å stå oppreist.

R
Ruth Nordvik Voldnes – 05.03.2019

– Veldig bra

J
Jutta Dahlslett – 05.03.2019

– Jordmor på jorda

E
E.irgens – 05.03.2019

– Jordmor på jorda

I
Inger Margrethe Tallaksen – 05.03.2019

– Sterk historie. Godt språk!

Å
Åse-Karin Skauge – 05.03.2019

– Har kost meg med enda en god bok av Hoem.

M
Marit Nygård – 05.03.2019

– Det var interessant å få del i forhistorien til Hoems fantastiske slektskrønike. Igjen satt jeg fjetret av det nydelige språket og den eminente fortellerkunsten

E
Erna Christensen – 05.03.2019

– Jordmor på jorda.

M
Magny Lundeberg – 05.03.2019

– Jordmor på jorda

L
Linda V – 05.03.2019

– Bra bok

L
Linda V – 05.03.2019

– Bra bok

G
Gro Karsten Skarholt – 05.03.2019

– For en enestående kvinnehistorie. Fantastisk reise i tid, kultur og menneskelig mangfold. Vakker, rørende og av og til brutal virkelighet som fortelles på en nydelig måte.

A
Aina – 05.03.2019

– Godt skrevet, lett å lese selv på nynorsk. Godt skildret historie.

B
Berit Johansen – 05.03.2019

– Jordmor på jorda

G
Gerd Ingrid Folden – 05.02.2019

– Enda en herlig bok fra Hoem. Og det å høre lydboka der Edvard Hoem selv les, gir boka enda en dimensjon.

T
Tove Nilsen – 05.02.2019

– Jordmor på jorda

A
Arme Førde – 05.02.2019

– Velskrevet og lettlest - til å være på nynorsk. Får mye mer innsikt i hvordan livet var for så lenge siden. Meget interessant og spennende,

A
Audgunn Eie – 05.02.2019

– Bra

B
Birgit Berget – 05.02.2019

– Jordmor på jorda

A
Aud H. F – 09.01.2019

– God roman, men ikke i nærheten av familiekrøniken han har skrevet fra Romsdal. Årsaken til det, er at jeg oppfatter boka som en blanding av fortellende roman og historisk oppsummering av konkrete detaljer. Dette gjør at spenning og innlevelse i historien svekkes for leseren.

J
J – 09.01.2019

– Jordmor på jorda

O
Oddny Åsheim – 09.01.2019

– Jordmor på jorda.

G
Grethe Rotås – 09.01.2019

– Like god så alle de andre av Hoem

e
ellen-hanne midtlyng – 09.01.2019

– jordmor på jorda

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 20.11.2018

– Edvard Hoem gjør det igjen! Han tar oss med tilbake i tid og inn i fjordene og han lar oss møte en oppvakt og sterk kvinne. Forfatterens egen tippoldemor som i sin tid tok bena fatt og gikk til Christiania for å bli jordmor, for så å gå hjem igjen og utøve sitt virke i fjordene i over 50 år. Et mektig kvinneportrett er det blitt.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Jordmor på jorda:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv