Jordmor på jorda

huset under Blåhammaren : roman

«Glitrende kvinneportrett! Edvard Hoem har skrevet en forløper til sin store slektskrønike - og det er en feiende flott fortelling om forfatterens egen tippoldemor. (...) Ut av dette stoffet smir Hoem på det beste litterært gull. ... det skinner av historien om Marta Kristine Andersdatter Nesje.»

, VG Terningkast 5
Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren er eit livsdrama og eit mektig kvinneportrett om husmannsdottera som nekta å bøye seg for bygdesnakket. Edvard Hoems tippoldemor, Marta Kristine Nesje, gjekk i 1821 den lange vegen frå Romsdal til Christiania for å bli jordmor, medan tre barn og mannen hennar, Hans Nesje, venta på henne heime. Les mer
Vår pris
149,-
Spar
50,-

Veil. pris: 199,-  (Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 149,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 199,-  (Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren er eit livsdrama og eit mektig kvinneportrett om husmannsdottera som nekta å bøye seg for bygdesnakket. Edvard Hoems tippoldemor, Marta Kristine Nesje, gjekk i 1821 den lange vegen frå Romsdal til Christiania for å bli jordmor, medan tre barn og mannen hennar, Hans Nesje, venta på henne heime. Etter ni månader på jordmorskule gjekk ho heim igjen, og ho var i livets teneste i meir enn femti år. Marta Kristine visste kven ho var. Ho stod støtt både når mistrua mot henne som jordmor var sterk, og da mannen fekk utfordringar som var for store for han å bera. Ut frå få historiske fakta skriv Edvard Hoem fram livet i bygdene ved Romsdalsfjorden med stor dikterisk kraft. Dette er ikkje berre ei forteljing om framveksten av det viktige jordmoryrket, men òg ei påminning om at lykka og tragedien bur nær
kvarandre, og at den store kjærleiken kan bli ei tyngande bør.
Med denne romanen har Edvard Hoems slektskrønike, som opnar med Slåttekar i himmelen (2014), fått eit dramatisk forspel. Marta Kristine og Hans Nesje er stammor og stamfar til den store etterslekta vi møter der.
ANMELDELSER:

Terningkast 5 Sindre Hovdenakk, VG
Terningkast 5 Fredrik Wandrup, Dagbladet
Terningkast 5 Øystein Hauge, Romsdals Budstikke
Terningkast 6 Fartein Horgar, Adresseavisen
Terningkast 5 Atle Nielsen, BOK365

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Paperback
Språk: Norsk Nynorsk
Sider: 349
ISBN: 9788249520640
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 13 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

SERIE:
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Glitrende kvinneportrett! Edvard Hoem har skrevet en forløper til sin store slektskrønike - og det er en feiende flott fortelling om forfatterens egen tippoldemor. (...) Ut av dette stoffet smir Hoem på det beste litterært gull. ... det skinner av historien om Marta Kristine Andersdatter Nesje.»

, VG Terningkast 5

«På et skjelett av tørre fakta – enkelte ganger er kildene synliggjort i teksten – bygger Hoem en fortelling av kjøtt, nerver og blod, profesjonelt og følsomt. Han skaper et troverdig tidsbilde fylt av skjebner som berører. ... Han gjør sin skrivekunst til sterk og lærerik underholdning, uten å forfalle til klisjeer og melodrama. Og det er ingen liten kunst»

, Dagbladet Terningkast 5

« I 'Jordmor på jorda' har Edvard Hoem igjen skrive fram ei varm historie i eit gjennomgåande poetisk og vakkert språk. ... ei drivande godt fortalt historie med ein detaljrikdom og anekdoter som kan ta pusten frå ein.»

, Romsdals Budstikke Terningkast 5

«'Jordmor på jorda. Huset under Blåhammaren' er en vakker, rørende og storslått bok. Nok en gang har Hoem forvandlet slektshistorie til gripende litteratur.»

, NRK Bok

«Hoem har diktet frem en nærværende og troverdig romankarakter. Like forbilledlig dikter han frem de fortidige by- og bygdemiljø som var hennes landskap ... [Martha Kristine] er en kvinnekarakter som bærer de beste egenskaper, individualisme, stolthet, varme, utholdenhet ... karaktertrekkene som kjennetegner et menneske verdt en roman mer virkelig enn noen virkelighetslitteratur.»

, Adresseavisen Terningkast 6

«Den er like bra som de andre bøkene i forfatterens slektskrønike. Minst.»

, BOK365 Terningkast 5

«Hoems romaner er et synliggjøringsprosjekt, han gir de stemmeløse stemme. (...) Marta Kristine [er] portrettert som en fascinerende og imponerende skikkelse.»

, Aftenposten