Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Kniven i ilden

roman

«Bokens persongalleri er enormt, frodig og fargerikt.» «... fascinerende og fjetrende lesning, med en slutt som bare åpner for en fortsettelse.» «Dette er storslagent epos fra Ingeborg Arvola. «Kniven i ilden» skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten, med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front - vakker og myteomspunnet [...]» «Og ja, forlaget lover en trilogi. Bare å glede seg»

VG

Kniven i ilden er en fengslende, historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.

Les mer

399,-

439,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 virkedager

Kniven i ilden er en fengslende, historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt samhold og fri erotikk, enkeltmennesket og øvrigheten.

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.

Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i. Brita Caisa var Ingeborg Arvolas tipp-tipp-tipp-oldemor. Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.

 

Medlemsvurdering:
Helt vidunderlig skrevet om det kvenske hverdagslivet til Brita Caisa og folket med henne. Så sterkt om kjærlighet, strev og slit. Om fordommer, overmakta og håpløshet. Om latter og lettelse midt opp i det hele. Du blir revet med.

Tove Ellingsund

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
439
ISBN
9788202762742
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
21 x 14 cm
Nr
8208913
Priser
Brageprisen Skjønnlitteratur 2022
Serie
Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet 1

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Bokens persongalleri er enormt, frodig og fargerikt.» «... fascinerende og fjetrende lesning, med en slutt som bare åpner for en fortsettelse.» «Dette er storslagent epos fra Ingeborg Arvola. «Kniven i ilden» skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten, med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front - vakker og myteomspunnet [...]» «Og ja, forlaget lover en trilogi. Bare å glede seg»

Guri Hjeltnes, VG

«... en fortryllende og trollbindende tidsreise tilbake til år 1859.» «Dette må være årets beste roman, en ganske så fornøyelig leseopplevelse, jeg skulle ønske var betraktelig lengre.» «... en bok som passer for absolutt alle, den er drivende god, og dramatikk på høyde med verdenstoppen innen romansjangeren.» «... i er heldig som har så dyktige forfattere som Arvola i Norge.»

Simen Ingemundsen, Randaberg 24

«Medrivende om finske innvandrere i Finnmark [...] Det motivisk-tematiske mangfoldet er slående: Livet ved havet og på vidda og ved elva, i allslags vær og til alle årstider, rapporter om rein, pulk, skigåing og skolte-samer, pomorhandel og spritsalg, forholdet mellom foreldre og barn, behovet for å gå i sauna, gleden ved dans og finske sanger, frykten for å bli joiket, bibel versus folkelig overtro [...] Slutten er tankevekkende og bør ikke røpes.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

"I det hele tatt skriver Arvola virkelig, virkelig godt. Sinnsykt godt, faktisk. Som en drøm, man ikke visste man gikk rundt med."

Jakob Genz, Berlingske (Danmark)

«Her er det potensial for en storselger.» «... en medrivende roman om kjærlighet, arbeid og overtro.» «Her er spennende stoff, drama og driv.» «... en medrivende og historisk interessant roman» «... kan leses i ett begjærlig jafs.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«Det er så mye å like i denne romanen» «Språket er godt, fortellingen er spennende og dramatisk, natur-beskrivelsene er vakre, og person-tegningene er troverdige.» «Dette er altså en skikkelig godbit av en roman»

Solgunn Solli, Altaposten

«Forbudt kjærlighet, sydende ishavsfiske og helbredende hender. Ingeborg Arvolas finnmarksroman har alt som skal til for å bli en bestselger. ... maken til het kjærlighetslengsel - og like dampende elskov - er det lenge siden jeg har lest om i en norsk roman.»

Anne Cathrine Straume, nrk.no

«... som en vill vårflom.» «... Arvola skriver med uimotståelig sensualitet» «... romanen er som en vill vårflom av sensualitet.» «Om jeg skal tippe, vil Kniven i ilden bli Ingeborg Arvolas store gjennombrudd som forfatter.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«kjærlighet og sex av den forbudte sorten, ekteskap som ryker, foreldre og barn som splittes, økonomi som krakelerer, et lokalsamfunn som får noe å sladre om [...] framfor alt er det den forbudte tiltrekningen og kjærligheten mellom Brita Caisa og den gifte Askan Mikko som setter futt i fortellingen. Det er lenge siden kropper og begjær er blitt så nakent og beint fram sexy framstilt i en norsk roman! En sanselig, virkelighetsnær og svært poetisk bok.»

Janneken Øverland, Klassekampen

Kunders vurdering

T
Tove Ellingsund – 22.08.2023

– Helt vidunderlig skrevet om det kvenske hverdagslivet til Brita Caisa og folket med henne. Så sterkt om kjærlighet, strev og slit. Om fordommer, overmakta og håpløshet. Om latter og lettelse midt opp i det hele. Du blir revet med.

E
Eva Sørheim Langnes – 27.06.2023

– Glemte full pott med stjerner i forrige innlegg

E
Eva Sørheim Langnes – 27.06.2023

– Helt utrolig bra! Har foreldre fra Finnmark og Finland, fikk alle historiene vi hørte fra dem i oppveksten. Veldig godt språk. Poetisk, rått og overbevisende. Gleder meg til de 2 neste.

O
Olav Berntzen – 30.05.2023

– Har akkurat lest "Kvenene - et folk ved Ishavet" av Samuli Paulaharju. Det blir da enda mer interessant å lese "Kniven i ilden" av Ingeborg Arvola. Historien bak kvenene har vi så vidt startet å grave i, i likhet med resten av historien om oss her nord. Må si at jeg etter tidligere å ha bodd på "østlandet"? i 12 år ble overrasket over hvor lite de såkalte østlendingene visste utenom sin egen gate! Når jeg setter spørsmålstegn ved østlandet så er det fordi østlandet når det gjelder Norge egentlig er Finnmark, det er bare å sjekke hele Norgeskartet så ser man det. Kniven i ilden er uansett en svært viktig og god bok!

J
Johannes kyvik – 03.05.2023

– Kniven i ilden

T
Tove Gleditsch Lie – 05.04.2023

– Jeg leste boken med stor interesse! Den var, til tider, vanskelig å legge fra seg!

T
Tove Gleditsch Lie – 16.03.2023

– En facinerende bok! Meget god! Vanskelig å legge fra seg! Nydelig beskrivelse av naturen og menneskene oppe i nord!

M
Mari lund Fredriksen – 07.03.2023

– Kost mæ masse med boka👍 venter på fortsettelsen

G
Gunn Nøstdal – 07.03.2023

– Brita Caisa er en sterk og modig kvinne som tør å følge hjertet sitt til tross for strenge konvensjoner i miljøet. Kvenenes kamp for tilværelsen, og for å bli godtatt i Norge, er sterk lesning. Så vidt jeg vet, ble også de forsøkt fornorsket og undertrykt, men de kom liksom alltid i skyggen av samene. Men kanskje kan bølgene etter Fosenaksjonen føre til at også de får sin anerkjennelse!

E
Eli Holm-Larsen – 07.03.2023

– Kniven i ilden

N
Norund Ødegård – 07.03.2023

– Veldig bra!

T
Thea Irene – 07.03.2023

– Intens, sår, livsbejaende, sterk - en leseropplevelse av de sjeldne for meg.

A
Annema – 07.03.2023

– En fin bok!

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kniven i ilden:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 
Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 
Haakon
Ny!

Haakon

Haakon
Innbundet 
393,- 449,-
 
Palestina
Ny!

Palestina

Odd Karsten Tveit
Innbundet 
393,- 449,-
 

De tre

Valérie Perrin
Innbundet 
384,- 439,-
De der
Ny!

De der

Joyce Carol Oates
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv