Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Koke bjørn

roman

«Denne boka er et mesterverk, om jeg kan bruke et så forslitt uttrykk. (...) han skaper bilder, lukter, lyder, stemninger og mennesker som gjør denne boka til en helt ekstraordinær leseropplevelse»

Dagbladet

Koke bjørn er en voldsom og sanselig roman om hvordan store begivenheter rammer en liten verden. Den er en drivende detektivfortelling om kulturkonflikter, undertrykkelse og en revolusjonær vekkelsesprest. Den er en av de beste bøkene du leser i år. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 1 virkedag

Vi skal tilbake i tid, helt tilbake til 1852 – og vi skal langt nord i Sverige, helt til grensa mot Finland. Der, i bygda Kengis, finner vi Mikael Niemis verden. Og for en verden! Her møter vi ondskap, religion, kulturkonflikter, botanikk og ikke minst en helt usedvanlig nydelig historie om hvordan prosten Lars Læstadius tar til seg og løfter fram samegutten Jussi. 

«19 år etter megasuksessen 'Populærmusikk fra Vittula' kommer Mikael Niemi med romanen 'Koke bjørn' - en mangfoldig, mystisk og engasjerende roman. Med et språk som gløder. (...) ganske enkelt en stor litterær opplevelse.»

Sindre Hovdenakk, VG, terningkast 6 


Hitteungen Jussi

Hitteungen er navnet de andre har på ham, tiåringen har måttet flykte fra en grusom mor og lever en tilværelse der ingen viser verken omsorg eller omtanke for ham. Ikke før han blir sett av presten.  Gjennom å løfte ham fram og ikke minst gi gutten et navn, vokser Jussi, som han etter hvert kalles, opp til å bli prestens nære følgesvenn og medhjelper. Etter hvert utgjør de to et uslåelig tospann som engasjerer seg i det meste som foregår i bygda. 

Slagbjørnen
Da en tjenestejente forsvinner og etter hvert blir funnet drept, antar bygdefolket at den skyldige er en slagbjørn som herjer i området. Men til manges overraskelse står presten og Jussi fram som to  tidlige utgaver av Sherlock Holmes og Dr. Watson. Prosten viser seg å ha svært gode deduktive evner. Der de andre trekker forhastede (og svært feilaktige) slutninger, stopper prosten opp og analyserer observasjonene han gjør underveis. Hans funn peker i en helt annen retning enn det bygdefolket og ikke minst bygdas udugelige og korrupte lensmann først har antatt. 

"Det ble prosten som gjorde funnet. Et godt stykke ut i det sviktende dynnet satte han to fingre for munnen og ga fra seg et gjennomtrengende plystresignal, som han hadde lært seg i ungdommen i Kvikkjokk. Jeg satte straks kursen mot stedet der han sto. Vannet var kullsvart, opp av overflaten stakk en hesjestaur. Prosten tok tak i stauren og rugget på den. I det mørke slammet vaiet noe lyst, noe som minnet om høy. Men så forsto jeg at det var hår." 

«Formidabel formidling. Den helt lille historien midt oppe i den helt store historien. Ulikt alt annet du har lest.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 6 


Verdien av kunnskap

Fra å ha vært en ikke-eksisterende gutt uten evner, løfter presten Jussi fram. Parallelt med etterforskningen av tjenestejentas dødsfall lærer presten Jussi opp til både å skrive og lese, og med det åpner det seg en ny verden for Jussi. For ham blir etterforskningen deres også en innføring i kunsten å sortere kunnskap og å fortolke. Paradoksalt nok er det gjennom det han lærer av presten, at han trekker i tvil kirkens betydning:

«Men hvis bibliotekene finnes. Trenger vi da kirkene?» spør Jussi presten når han for første gang hører om bokskattene som finnes samlet i bibliotekene. Og som leser mer enn aner vi at Jussi er i ferd med å vokse fram til et tenkende menneske med store planer og ikke minst etter hvert blir i stand til å leve sammen med andre mennesker.

Storslått roman som setter spor
Det er den store historien, etterforskningen av drapet på tjenestejenta, som driver historien framover, men etter endt lesning er det den lille historien, historien om Jussi, som beveger og sitter i deg lenge etter å ha lest ferdig denne storslåtte romanen. 

En bok som virkelig setter spor. 

«For 18 år sidan kom Mikael Niemi med braksuksessen 'Populærmusikk fra Vittula', men framleis er det den boka han blir hugsa for. No kjem ein roman som gjev oppvekstskildringa frå Nord-Sverige konkurranse.» 

Marta Norheim, NRK Bok 

 

Medlemsvurdering:
Fantastisk! Eventyrlig godt skrevet og spennende bok!

Marie Offenberg

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
445
ISBN
9788249519231
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
Koka björn
Format
21 x 14 cm
Nr
8144079

Medlemsblad

 

Utdrag

 

Om forfatteren

Mikael Niemi (f. 1959) er oppvokst i Pajala i Nord-Sverige. Han debuterte med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Hans store gjennombrudd kom med Populærmusikk fra Vittula (2000), som ble tildelt Augustprisen og ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris. Med Koke bjørn er han tilbake i litteraturens øverste divisjon. 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Denne boka er et mesterverk, om jeg kan bruke et så forslitt uttrykk. (...) han skaper bilder, lukter, lyder, stemninger og mennesker som gjør denne boka til en helt ekstraordinær leseropplevelse»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«19 år etter megasuksessen 'Populærmusikk fra Vittula' kommer Mikael Niemi med romanen 'Koke bjørn' - en mangfoldig, mystisk og engasjerende roman. Med et språk som gløder. (...) ganske enkelt en stor litterær opplevelse. »

Sindre Hovdenakk, VG

«Formidabel formidling. Den helt lille historien midt oppe i den helt store historien. Ulikt alt annet du har lest ... Her er finlandssvensken med sameblod igjen på hjemmebane. Men i en historisk setting.»

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Suveren Lapplandskrim ... Fremragende historisk krim med vekkelsespredikant Læstadius som finurlig detektiv. (...) en helt særegen roman om lyset, tiden, godt og ondt, fornuft og overtro, død og glemsel, religiøs vekkelse og alle mulige slags menneskelige lengsler, høyt hevet over det litterære nivået i en gjennomsnittlig krimbok.»

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

«En klassisk detektivroman med original, historisk vri ... en helstøpt kriminalfortelling, som også kan leses som en litterær hyllest til opplysning, frihet og fremskritt.»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Det er ikke så ofte man leser en roman som er så rik på fortellerglede, fininnstilte observasjoner og perspektiver som det man finner hos Niemi. Underholdende og rørende, smart og innsiktsfull; i 'Koke bjørn' går vidt forskjellige elementer nærmest på mirakuløst vis opp i en høyere enhet.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«For 18 år sidan kom Mikael Niemi med braksuksessen 'Populærmusikk fra Vittula', men framleis er det den boka han blir hugsa for. No kjem ein roman som gjev oppvekstskildringa frå Nord-Sverige konkurranse.»

Marta Norheim, NRK Bok

«Uventet spennende. Et originalt krimmysterium driver fortellingen fram. Men det er Mikael Niemis tanker om fortelling og verdighet som virkelig gjør 'Koke bjørn' verdt tida.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Å, som denne romanen dufter og smaker. Av dyr, svette og råttenskap. Av elskov, urter og råtten drikke. Av fattigdom, blod og vold ... en dyp, fargerik og kompleks historie der samtlige av [Niemis] evner som forfatter kommer til sin rett.»

Berlingske Tidende

«Sjelden har jeg lest en roman som så inngående og fysisk skildrer det å beherske bokstaver og ord – med blyant, stemmebånd og lepper.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Beskrivelsene av landskapet og årstidene gir akutt lyst til å entre en tidsmaskin, mens de minst like sanselige beskrivelsene av tannuttrekninger, bjørnekoking og kolossal fattigdom gjør en takknemlig for at en har fjernvarme, en myk seng og sykehus i nærheten.»

Politiken

«En litterær fulltreffer ... Dette kan godt bli den romanen som sikrer Mikael Niemi Nordisk råds litteraturpris. Den burde han fått for lengst.»

Fyens Stiftstidende

«Bare en gudbenådet forfatter og humorist som Mikael Niemi kan komme på en slik idé. 'Koke bjørn' er en rik, fengslende og saftig roman med et språk som nesten slo meg i bakken ... et av årets store leseeventyr.»

Aftonbladet

Kunders vurdering

G
Gunn Nøstdal – 01.06.2021

– For en bok! Kunne knapt legge den fra meg.

G
Grete R – 06.04.2021

– Tankevekkende, gripende, fasinerende!

M
Marie Offenberg – 05.12.2020

– Fantastisk! Eventyrlig godt skrevet og spennende bok!

K
Karen Rimstad – 23.07.2020

– Velskrevet, spennende.

L
Leonie Koning – 20.03.2020

– En fengslende, roman med flere fasetter, både mørke og vakre. Tankene vendte tilbake til fortellingen lenge etter jeg hadde lest det. Dyktig oversatt. Må leses!

D
Ditlev Fossen – 07.02.2020

– Koke bjørn

K
Kirsten Madsen – 24.08.2019

– Koke Bjørn - en god bok

S
Sol – 20.08.2019

– En stor leseopplevelse - var vanskelig å legge boka fra seg. Vi leste den høyt og den ble en vesentlig del av sommerminnene fra sommeren 2019.

E
E. C. Scheel Thorsholt – 20.08.2019

– En svært tankevekkende bok som har gjort et dypt inntrykk på meg. Vanskelig å legge fra seg. Rett og slett stor litteratur

J
Jorun Gjelstad – 20.08.2019

– Kokebjørn

A
Anders Eggen – 20.08.2019

– Lett å bli engasjert i historien, mange overraskelser underveis. Men a-ha-opplevelsen kommer først når jeg leser epilogen.

V
Victor Husebø – 20.08.2019

– En STOR leseropplevelse.

K
Karianne – 09.08.2019

– En veldig godt skrevet fortelling som griper tak i deg. Du ønsker hele tiden å få vite mer om karakterene og handlingen. Niemis variasjon av synsvinkel er også med på å få en dypere forståelse av menneskelige trivialiteter, gleder og sorger. Jeg anbefaler virkelig denne boken!

P
Perdis Wikstrøm – 03.08.2019

– Ei flott skildring om prosten Lars Levi Læstadius, om same gutten Jussi som ble tatt hånd om av prosten som lærte ham å lese, om hatet, ondskapen og fordommene mot samene som førte til at Jussi ble beskyldt for voldtekt og drap. En spennende kriminal med en overraskende slutt, men samtidig interessant om prostens misjonering blant de innfødte.

K
Kristin – 24.07.2019

– Enestående spenningshistorie

M
Malene – 23.07.2019

– Vakker og vond

J
John Netmangen – 23.07.2019

– Dette var en annerledes fortelling. Handlingen var brutal, men boka gav meg noe ekstra. Jeg setter pris på å lese noe jeg ikke har truffet på før. Det har blitt mange bøker i løpet av mine snart 70 år.

K
Kine – 23.07.2019

– Fantastiske skildringer om det vakre og det grusomme. Veldig godt skrevet. Må leses!

K
Katalin Kozak – 23.07.2019

– Spennende, billedlig språk, veldig interessant his

A
Anne Mette Olimb – 23.07.2019

– Anbefales

L
Lena Therese Korsrud – 23.07.2019

– Fantastisk

T
Tanja – 23.07.2019

– Velskrevet og spennende

A
Arild Nilsen – 02.07.2019

– Planen var at jeg skulle avbestille da jeg hadde flere uleste bøker. Er veldig glad at jeg glemte det. Fantastisk bok, blir nok lest omigjen senere

E
Erlend Dahle – 27.06.2019

– Fantastisk forteller med sterk historie

U
Unni Lund – 26.06.2019

– Koke bjørn

B
Berit Skogand – 26.06.2019

– Fantastisk

S
Stig Christoffersen – 26.06.2019

– En av de beste !

H
Hanne Isaksen – 26.06.2019

– Fantastisk vakker i all sin brutalitet. En bok jeg ikke vil glemme.

W
Wenche Lise – 26.06.2019

– Koke bjørn av Mikael Niemi

r
rita – 26.06.2019

– En nytelse å lese!

R
Roger Magnem – 26.06.2019

– Meget underholdende

P
Perdis Wikstrøm – 26.06.2019

– Det er for tidlig for meg å gi noen anmeldelse på boka da jeg nettopp har begynt å lese den

H
Harrietrolfsen@gmail.com – 25.06.2019

– Veldig interessant, godt skrevet.

H
Helga Nummedal – 25.06.2019

– Historisk roman, krim og kjærlighet. Fantastisk skrevet

L
Liv Michelsen – 25.06.2019

– KOKE BJØRN

K
Kristine Berit Hætta Evertsen – 25.06.2019

– Spennende skrevet om en gammel historie, hvor også mine oldeforeldre er omtalt i under kautokeino opprøret.

I
Inger johanne mathisen. – 25.06.2019

– Ei bok som ga meg et nytt innblikk i personen Lars Levi Lestadius. Hadde ikke forestilt meg han så sympatisk og omsorgsfull. Fin blanding av faglitteratur(botanikk og historie) og fiksjon. Veldig godt skrevet.

S
Stig – 25.06.2019

– Koke bjørn

I
Ingrid – 23.06.2019

– God bok, svært godt skrevet og tildels spennende historie, men terningkast seks var noe i overkant, etter min mening. Dette er en historie som inneholder mye "historikk" om Lars Levi Lestadius, og som også setter søkelys på tidligere tiders syn på, og behandling av samer, samtidig som den inneholder en kriminalhistorie. Men terningskast seks er å ta for mye i...

R
Rita Aandstad Storelv – 30.05.2019

– Stor skrivekunst.

T
Turid Brænden – 28.05.2019

– Fantastisk bok, fanget meg fra første side❤️

L
Live S – 28.05.2019

– Velskrevet og medrivende, gir innsikt i menneskenaturen - på godt og ikke så godt. Minner litt om "Søsterklokkene" av Mytting.

R
Ragnhild Langseth – 24.04.2019

– En fantastisk bok - voldsom og sterk fortelling fra virkelighetens verden oppe i nord. Verken prest eller folk flest hadde noe å si overfor futen som ga seg til dommer over alle.

A
Anne K – 29.03.2019

– Dette er de siste årenes absolutt beste lesning: Både litterært og som historiefortelling, inkludert persontegning. Nordisk Råd: Vennligst merk dere denne.

H
Harald K – 25.03.2019

– Innenfor en struktur som minner om kriminalromanens har svenske Mikael Niemi (Populærmusikk fra Vittula) skrevet en gripende, vakker og grusom roman om drap, men også om den revolusjonerende oppdagelsen av å lære seg å lese og skrive. Fra å være 'ingen' beveger det samiske hittebarnet Jussi seg mot å bli 'noen' idet han blir døpt, får en fødselsdato og blir skrevet inn i kirkeboka. Mikael Niemi og hans norske oversetter Erik Krogstad formidler beretningen i et lysende vakkert språk.

H
Harald K – 05.03.2019

– Innenfor en struktur som minner om kriminalromanens har svenske Mikael Niemi (Populærmusikk fra Vittula) skrevet en gripende, vakker og grusom roman om drap, men også om den revolusjonerende oppdagelsen av å lære seg å lese og skrive. Fra å være 'ingen' beveger det samiske hittebarnet Jussi seg mot å bli 'noen' idet han blir døpt, får en fødselsdato og blir skrevet inn i kirkeboka. Mikael Niemi og hans norske oversetter Erik Krogstad formidler beretningen i et lysende vakkert språk.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Koke bjørn:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Palestina
Ny!

Palestina

Odd Karsten Tveit
Innbundet 
393,- 449,-
 
Skogen
Ny!

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Innbundet 
200,- 229,-
 

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-
Haakon
Ny!

Haakon

Haakon
Innbundet 
393,- 449,-
 
De der
Ny!

De der

Joyce Carol Oates
Innbundet 
375,- 429,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv